Iltapuhteesta rakentui pitkä ura, kun sattumalta kuultu keskustelu käynnisti yrittäjyyden

Muisto Laine juhli 80-vuotispäiväänsä matkoilla. Hän on edelleen tuttu näky Lai-Mun tehtaalla.

Miten voikin sattumalla ja ohimennen kuullulla keskustelulla olla niin mullistava vaikutus omaan elämään? Muisto Laineelle se oli eräs päivä kuutisenkymmentä vuotta sitten. Hän oli käymässä Valli-Autossa ja odotteli vuoroaan ja kuuli samalla, kun asiakas kyseli ohjaamoista. Myyjä vastasi, että vähän sellainen sesonkituote, mutta hän voi kokeilla.

Laine päätti ”pahuuttaan” kysyä, että onko keskustelu yksityinen vai voiko osallistua. Hän sai luvan ja totesi, että ”mä tiedän, missä ohjaamoja tehdään, Hiuknummentie 23:ssa”.

Asiakas ilmoitti siltä seisomalta lähtevänsä katsomaan. Laineelle tuli kiire, sillä Hiuknummentie oli hänen kotiosoitteensa. Pian siellä seisoi hölmistynyt autokaupan asiakas, jolle Laine lausui kohtalokkaat sanat.

– Kyllä mä sulle ohjaamon teen, jos tuot traktorin tänne.

Laine sanoo, että tuo ensimmäinen asiakas on ollut hänen uransa yksi suurista ihmisistä, samoin kuin Valli-Auton myymäläpäällikkö.

Tämä sanoi nuorelle yrittäjän alulle, että hän ostaa ”niin monta hyttiä kuin mitä iltaisin jaksat tehdä”.

– Siitä se kaikki alkoi, toteaa heinäkuun alussa 80 vuotta täyttänyt Muisto Laine.– Jos se kaveri olisi sanonut, että onpa helvetin huono hytti, yritys ei olisi tässä nyt.

Ei toiselle vaan itselle

Lai-Mu on metallialan yritys, joka valmistaa LM Trac -merkkisiä monitoimikoneita ja työlaitteita sekä turvaohjaamoja erilaisiin työkoneisiin. Se on oman alansa eturivin yrityksiä Euroopassa.

Tehdas on sijainnut samalla mäellä Sampaanalassa 1960-luvun lopulta lähtien. Sinne valmistus siirrettiin syystä. Hiuknummentien tontilla kipinät vaan lentelivät, kun Laine iltapuhteeksi hitsasi hyttejä.

– Meillä oli hyvät naapurit, mutta sähkölaitos puuttui tilanteeseen siinä vaiheessa, kun naapurustossa alkoivat valot himmentyä..

Hän oli vähän päälle parikymppinen ja päivätöissä Lönnströmin konepajalla. Oli rakennettu oma talo (”Eilan palkalla elettiin ja minun ansioillani rakennettiin”), perustettu perhe ja aloitettu yrittäjyyttä.

Vain 22-vuotiaana Muisto Laine koki uupumuksen. Onneksi hän pääsi Turkuun lääkärille, joka tunnisti oireet.– Siinä oppi tuntemaan ittensä. Nyt tiedän, että välillä kannattaa huilata ja vaan katsella.

Neljä vuotta myöhemmin hän jäi pois päivätyöstä ja perusti oman firman. Matkalla tähän päivään asti on ollut niin ylä- kuin alamäkeä.

Yritys on myytykin kerran, mutta ostettu myöhemmin takaisin. Siinä välissä Laine perusti Lai-Mu Oy:n.

– Myynti oli kova paikka. Jäin vanhaan yritykseen töihin, mutta aika nopeasti tajusin, että tätä hommaa en voi tehdä toiselle vaan itselle.

Haalarit päälle ja hallille

Muisto Laine sanoo, että hänellä on ollut onni saada hyviä ja työlleen omistautuneita työntekijöitä. Jokin aika sitten yrityksestä jäi eläkkeelle 42 vuotta talossa ollut mies.

Yrittäjä itse on aina näyttänyt esimerkkiä ja tarvittaessa napannut päälleen työhaalarit kaapista.

– Aina kun oli vaikeaa, menin hallin puolelle töihin.– Tunsin, että tämän osaan varmasti tehdä.

Muisto Laineella on Lai-Mun tiloissa edelleen oma toimisto, ja mies on tuttu näky tehtaallakin.

Mielipiteensä hän saattaa kertoa mutta yrittää muuten olla puuttumatta asioiden hoitamiseen. Entä onnistuisiko ohjaamon rakentaminen vielä nyt?

– Kyllä se onnistuisi, mutta vanhemmilla konsteilla. Teen edelleen päivittäin metallitöitä, viimeksi portin tyttärelle Vanhaan Raumaan.

Enemmänkin pyöreitä vuosia

Muisto Laine ei ole kovin innokas juhlimaan merkkipäiviä. Siksi nytkin 80-vuotispäivän aattona hän lähti ”karkuun” Riikaan vaimonsa kanssa. Eila Laine oli täyttänyt 80 vuotta kuukausi ennen miestään.

– Ja ollaan oltu 60 vuotta naimisissa. Kun kaikki vuodet laskee yhteen, niin aika iso luku niistä tulee!

Matkassa oltiin tietysti omalla autolla.

Muisto Laine ja Lai-Mu

Muisto Laine

Syntyi 4.7.1940 Raumalla. Vaimo ja neljä lasta, jotka kaikki työskentelevät Lai-Mu-konsernissa.Aloitti ammattikoulun 12-vuotiaana ja meni 14-vuotiaana töihin Rauma-Repolan korjauspajalle.Työskenteli jonkun aikaa myös Rauman telakalla ja lähti merille 15-vuotiaana. Työ purjelaivalla jäi lyhyeksi, sillä 16-vuotiaana hän meni töihin Lönnström Oy:n konepajalle.Perusti oman traktorien turvaohjaamoja valmistavan yrityksen vuonna 1967.Jäi eläkkeelle vuonna 2008. On Lai-Mun hallituksen puheenjohtaja.Harrastaa metallitöitä, vanhoja autoja ja mökkeilyä. Uusin hankinta, vuoden 1928 Chevrolet, purettiin paloiksi ja sitä on koottu Alastarossa. ”Ajattelin ajaa itse sen pois sieltä”, Laine sanoo.

Yritystoiminta

Sponsor Oy osti osuuden yrityksestä vuonna 1976 ja koko osakekannan vuonna 1979. Rauma-Repola osti Makeri Oy:n 1980 ja Muisto Laine samana vuonna Lai-Mu Oy:n. Viisi vuotta myöhemmin Lai-Mu osti Rauma-Repolalta takaisin Makeri Oy:n.Taajamatraktorituotanto alkoi vuonna 1976.Lai-Mu on tänä päivänä monialayritys. Konserniin kuuluvat myös Suomen Sairaalatukku ja Vormu.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut