Imetyksen terveysvaikutukset kyykyttävät korvikeruokinnan

Sanotaan, että imetys on terveysvalinta. Satakunnan Kätilöyhdistys ry huomauttaa kannanotossaan, että näytöt väitteen takana ovat kiistattomia.

Tutkimusten mukaan imetys ehkäisee lapsen sairaalahoitoa vaativia infektioita, hengitystietulehduksia ja ripulitauteja, korvatulehduksia sekä lapsuusiän lihavuutta ja diabetesta. Kätkytkuolemat ovat puolta harvinaisempia vauvoilla, joita on imetetty.

Rintamaito sisältää infektiosuojaa lisääviä, tulehdusreaktioita hillitseviä aineosia.

– Korvikeruokinta taas on yhteydessä suurempaan sairastuvuuteen, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Eliisa Karttunen.

 Imettäjä hyötyy, koska riski sairastua naisille tyypillisiin syöpiin pienenee ja raskaudesta kertyneet kilot karisevat yleensä helpommin.

– Riski sairastua kakkostyypin diabetekseen pienenee ja sydäninfarktiriski laskee imettäjillä, Karttunen lisää.

Luottamus kuntoon

Satakunnan Kätilöyhdistys haluaa suojella äitien imetysluottamusta. Vaikka lähes kaikki äidit haluavat imettää, imetyksen kesto jää usein suunniteltua lyhyemmäksi.

– Jotta äidit selviävät imetyksen haasteista ja ulkopuolelta imetykseen kohdistuvista paineista ja uskomuksista, he tarvitsevat luottamusta imetykseen, korostaa Karttunen.

Poliklinikalta apua

Täysimetyksen kesto on Suomessa keskimäärin vain 1,4 kuukautta, kun suositus näyttää kuutta kuukautta. Osittaisimetystä kehotetaan jatkamaan vuoden ikään.

– Puolivuotiaista enää kuusi prosenttia saa pelkkää rintamaitoa ja vuoden ikäisistä vauvoista imetetään 18:aa prosenttia.

Avainasemassa on terveydenhuolto, jotta imetyshaasteissa saisi viipymättä apua ja tukea.

– Tähän tarpeeseen vastaa imetyspoliklinikka, jonne imetysongelmista kärsivät äidit tulee ohjata, Karttunen sanoo.

Imetyspoliklinikka on toiminut viime vuoden maaliskuusta asti Porissa synnytysvuodeosaston tiloissa. Synnyttäneet äidit voivat soittaa ja varata ajan, kun taas raskaana olevat tarvitsevat lähetteen.

– Imetyspoliklinikka on matalan kynnyksen paikka, eikä asian tarvitse olla valtavan suuri. Jos jokin uhkaa imetyksen onnistumista, se on hyvä syy, toteaa Karttunen.

Puhelinohjaus on maksutonta, mutta asiakaskäynnistä peritään poliklinikkamaksu.

Raumalla vertaistukea

Raumalla saa vertaistukea. Imetystukiryhmä Maitopisarat kokoontuu avoin päiväkoti Sinilinnussa Meijerikadulla joka kuukauden ensimmäinen torstai kello 17.30.

Kaikki imetyksestä kiinnostuneet äidit jälkikasvuineen ja raskaana olevat ovat tervetulleita.

– Meihin voi ottaa yhteyttä myös sähköpostitse osoitteeseen maitopisarat@gmail.com, jonka kautta annamme myös tukea. Meidät löytää facebookistakin, kertoo tukiäiti Riikka Raski.

Tammikuussa järjestetyn imetyksen perustietokurssin jäljiltä tukiäitejä on kolme, joista yksi on kouluttautumassa imetyskouluttajaksi.