Influenssakausi ei ole Raumalla vielä alkanutkaan – käsienpesu ja turvavälit ehkäisevät paitsi koronaa myös muita kulkutauteja

Influenssarokotteesta ei kuitenkaan ole Raumalla laumasuojaksi, muistuttaa ylilääkäri.

Koronatoimet ehkäisevät myös muita kausitauteja. Lisäksi influnssarokotteet kelpasivat tänä syksynä kansalaisille. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Talven influenssakautta ei ole vielä julistettu alkaneeksi. Raumallakaan ei ole raportoitu vielä yhtään influenssatapausta, kertoo terveyspalveluiden johtava ylilääkäri Hannu Nordqvist. Influenssakausi on hieman myöhässä, sillä vuosi sitten tähän mennessä oli tartuntatautirekisteriin kirjattu 1 100 tapausta. Nyt kirjauksia on 14.

Päivystyksessä ei vielä ruuhkaa

Niin eteläisellä kuin pohjoisellakin pallonpuoliskolla niin sanottu influenssa-aktiivisuus oli jo keväällä ja on nyt myös syksyllä vähäisempää kuin aiempina vuosina. Näyttää siltä, että koronatoimet estävät myös muiden tautien leviämistä.

– On selvä, että turvavälit ja käsihygienia estävät muitakin kulkutauteja. Mutta miten paljon, sitä on vaikea sanoa, koska ei ole tiedossa, millainen influenssatilanne olisi muuten ollut, ylihoitaja Marja Lehtimäki miettii.

Raumalla ei myöskään ole ollut noropotilaita. Eikä päivystyksessä ole Nordqvistin sanoin ollut vielä ruuhkaa.

Vaikka koronatoimet näyttävätkin purevan muihinkin kausitauteihin, eivät terveysalan ammattilaiset halua sanoa, että koronasta olisi hyötyä.

– Ei ole hyötyä. Covid vie meiltä jatkuvasti työntekijä- ja muuta resurssia. Ja raumalaiset sairastuvat ja altistuvat, ylilääkäri toteaa.

Nordqvist muistuttaa, että Rauma on koronan kiihtymisvaiheessa ja tilanne voi muuttua nopeasti, jopa 2–3 päivässä.

– Toivottavasti muutos on parempaan päin.

Rokotteesta ei ole laumasuojaksi

Korona vaikutti myös innokkuuteen ottaa influenssarokote. Rokotteet loppuivat koko maasta, kun aikaisempina vuosina on THL:n mukaan 200 000–300 000 rokotetta mennyt hävikkiin.

Raumallakin pelkästään massarokotustilaisuuksissa rokotettiin 5 000 ihmistä, kun yleensä rokotteen on näistä tilaisuuksista hakenut 1 000–1 500 raumalaista. Laumasuojaksi ei tästäkään määrästä vielä ole.

– Laumasuojan syntyminen edellyttää hyvin korkeaa rokotuskattavuutta. Sitä ei voi arvioida yhden kaupungin tasolla, Nordqvist huomauttaa.

Koronaa tai ei, joulu tekee tuloaan. Miten joulua kannattaa viettää?

– Terveyden kannalta on oleellista noudattaa Covidin vuoksi Rauman kaupungin, Satasairaalan, THL:n ja avin antamia ohjeita. Etäisyydet, hygienia, suojaimet, ryhmäkoot, vierailusuositukset ynnä muut vastaavat, Hannu Nordqvist listaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut