Isä ja poika Julkunen ovat kilpailuhenkinen kaksikko – mittaa toisistaan Viljami ja Timo ottavat usein salilla

Näyttelijä-isä on ensimmäisen albuminsa juuri valmiiksi saaneen räppärin suuri tukija.

| Päivitetty

Rauman teatterin näyttelijän Timo Julkusen Viljami-poika tekee uraa rap-artisti Lilbrona. Päättyneen kesän Viljami on viettänyt Raumalla ensimmäistä albumiaan työstäen.

Räppäri Lilbro, Viljami Julkunen on isäänsä, moottoriturpana tunnettua näyttelijä Timo Julkusta hiljaisempi, mutta pojalla ja isällä on myös paljon yhteistä. Molempia ajaa eteenpäin kilpailuhenki ja sinnikkyys.

– Viljamia ei tarvitse paljon puskea, sillä on tavoite, ja se on tosissaan. Itse olen samanlainen, kun jotain pitää saavuttaa, niin sitä kohti mennään täysillä, Timo sanoo.

Rautaa nousee

Kaksikon yhteinen harrastus on kuntosalilla käyminen, mitä Julkuset ovat ehtineet nyt tehdä aiempaa enemmän. Helsinkiin kolme vuotta sitten muuttanut Viljami on kesän ajan työstänyt ensimmäistä albumiaan Raumalla tuottaja Aition eli Anselmi Ala-Kailan kanssa.

– Vertaillaan sitä kumpi on menestyneempi, se on sellaista hyvällä tavalla toisen potkimista. Pojalla on tosin kyllä isommat areenat, Timo nauraa.

Kuntosalillakin asetelma on muuttunut: aluksi Timo oli poikansa personal trainer, mutta nyt totaalisen elämäntaparemontin tehnyt Viljami yltää jo samaan kuin isä.

– Aluksi Viljami oli hiljaisempi, mutta nyt huudetaan salilla toisillemme täysillä. Siellä toisaalta häviää kaikki muu. Emme enää ole isä ja poika, salilla ajatellaan vaan liikettä, keskitytään siihen, Timo sanoo.

Isä on futismama

Viljami kuvailee suhdettaan näyttelijäisäänsä melko normaaliksi pojan ja isän väliseksi suhteeksi. Isä-Timo on aina ollut näkyvästi läsnä poikansa elämässä.

– Ehkä vähän liikaakin, mutta Viljamin ura on mulle tärkeämpi kuin omani. Välillä olen jopa malttamaton ja kysellyt, että no koska se uusi levy tulee ulos.

Viljami kuvailee isäänsä ”jalkapalloäidiksi” taustalla. Hän on se, joka on mukana ja yrittää antaa neuvoja.

– On hän välillä ehdottanut, että voisi päästä videoille taustatanssijaksi.

– Jossain kohtaa voisin kyllä jossain vilahtaa, Timo jatkaa.

Yhteiset arvot

Julkuset myös juttelevat paljon, sillä he näkevät urakuvioissaan paljon samaa. Isä-poika -keskusteluja käydään usein saunassa. Timoa ilahduttaa se, että he jakavat Viljamin kanssa samat arvot, ja jalat pysyvät tatamissa.

– Viljami on aikuistunut ja muuttunut ulkonäöltään, mutta kun jutellaan, niin kyllä ne jalat maassa ovat.

– Mä olen miettinyt sen niin, että nöyryydellä pärjää aika pitkälle. Julkisuuden ei saa antaa nousta hattuun. Ei pidä ajatella, että ois jollain tavalla parempi kuin muut. Loppupeleissä me ollaan kaikki samanlaisia, Viljami puolestaan pohtii.

Viihdyttäminen verissä

Viljami uskoo, että oma halu viihdyttää muita, on perua isältä. Isän tavoin yleisön viihtyminen tuottaa hyvän fiiliksen. Yhdessäkin heidät on joskus nähty näyttämöllä, kun Viljami oli lapsi.

– Viljami vei kaiken huomion Mooses-näytelmän mini-Mooseksena ja kenraalina. Yleisö oli ihan hulluna kun 7-vuotias pikkujätkä veteli siellä.

Alun perin kokiksi kouluttautuneen pojan suunnanmuutos ei Timoa yllättänyt. Sitä oli sen sijaan se, että Viljami kertoi asiasta vasta, kun oli tehnyt biisejä jo pari vuotta. Timo muistaa tuolloin ajatelleensa, että ala ei ole sieltä helpoimmasta päästä.

– Viljami on kuitenkin edennyt tikapuita askelma askelmalta isolla duunilla, ja hänellä on selkeät ja maanläheiset ajatukset työstään.

Timo muistelee ensimmäistä Lilbron keikkaa, jota oli katsomassa RMJ:ssä toissa kesänä. Äänessä on isän ylpeyttä.

– Yleisö osasi sanat ja lauloi mukana. On se kova, ajattelin.

Yhteistyö Teemu Nikin kanssa jatkuu

Timo Julkunen on Rauman teatterin vakiokasvo, mutta sen ohella häntä on nähty myös pienissä elokuva- ja sarjarooleissa.

Tänään perjantaina ensi-iltansa saavassa Peluri – kuolema on elävien ongelma -elokuvassa hän näyttelee jengirikollista. Draamakomedian on ohjannut Teemu Nikki.

Elokuvan kutsuvierasensi-ilta oli viime viikolla Helsingissä.

– Tähän elokuvaan oli makeeta päästä tähän. On mulla siinä muutama repliikkikin. Elokuvan huumori mustaa, ja Nikin elokuvat ovat aina monisyisiä. Hänellä on taito tehdä vangitsevia juttuja ja elokuvissa on aina joku koukku, joka vie vinoon suuntaan.

Nikin kanssa Julkunen on tehnyt aiemminkin yhteistyötä. Hänellä oli sadistisen vartijan rooli Nikin ohjaaman Sekasin-sarjan kolmannella kaudella.

– Aina kun menen Raumalta muualle töihin, mulla on joku pahiksen rooli.

Henkilökohtaisia biisejä ja elämänmuutos

Ensimmäisen albuminsa biisit Lilbro kävi esittelemässä levy-yhtiössään pari viikkoa sitten. Vastaanotto oli positiivinen ja julkistamispäivä on sovittu ensi vuoden puolelle. Ennen sitä on ulos on tulossa pari kappaletta.

– En voi paljastaa siitä vielä kovin paljoa. Albumi on henkilökohtainen, se käsittelee omaa elämää, kuten sitä, miten Viljami ja Lilbro eroavat toisistaan. Tiettyjä vaikeitakin asioita käydään läpi, Viljami avaa.

Biisit ovat omaa käsialaa ja Lilbro esittää ne suomeksi.

Helsinkiin kolme vuotta sitten muuttanut artisti on ollut iloinen, että on voinut tehdä esikoisalbumiaan valmiiksi Raumalla.

– Se on tuntunut hienolta, pääsyltä juurille, ja tuonut uutta paloa tekemiseen.

Viljami on rakentanut uraansa päämäärätietoisesti vuosi vuodelta. Vuonna 2020 hän teki levytyssopimuksen Ville Gallen levy-yhtiön, PME Recordsin kanssa.

– Nykyään linja ja reitti on selkeä ja mulla on plaani siitä mitä tapahtuu viiden vuoden päästä. Tää on se juttu, hän sanoo.

Artisti kuvailee olotilaansa rentoutuneeksi, kun albumi on saatu kasaan.

– Kahden vuoden stressi on nyt poissa ja odotan innolla, mitä ensi vuosi tuo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut