Iso-Hannun valaisinkiista uhkaa yrittäjän mukaan koko elokuvateatterin toimintaa – "Onko se sitten parempi, että siinä on kirpputori?"

Valaisinten poistamiseen ei tullut poikkeamislupaa. Asia ratkaistaan kaavoituksella.

| Päivitetty

Elokuvateatteri Iso-Hannun valaisinten poistamista ei voida ratkoa poikkeamisluvan kautta, on kaupuginhallituksen kaavoitusjaosto päättänyt. Jaoston mukaan sisätilojen ja valaisimien suojelu tulisi ratkaista asemakaavoituksen yhteydessä.

Vaadittu poikkeamislupa evättiin yksimielisesti. Päätöksen pohjana olivat kieltävät asiantuntijalausunnot Varsinais-Suomen ely-keskukselta, Museovirastolta ja Designmuseolta. Lausunnoissa todettiin, että Iso-Hannun valaisimet ovat osa rakennuksen kiinteää sisustusta.

Teatteria pitäisi voida uudistaa

Elokuvateatterin yrittäjä Riku Räsäsen mukaan valaisimia koskeva pattitilanne vaarantaa elokuvateatterin tulevaisuuden. Jos arvovalaisimia ei ole lupa vaihtaa toisiin, ei toimintaa voida kehittää.

– Fakta on, että jos ei elokuvateatteria saa nykyaikaistaa, niin siinä ei silloin elokuvateatteria voi olla. Onko se sitten parempi, että siinä on kirpputori?

Räsänen toteaa myös, että jos kiinteistö ei ole enää alkuperäisessä käytössänsä, eivät lamputkaan ole alkuperäisessä käytössään. Kyseiset valaisimet eivät edes ole Räsäsen mukaan alkuperäiset, joten ne eivät hänen mukaansa voi myöskään olla rakennuksen osia.

Piirustusten mukaan erit

Räsäsellä on esittää talon alkuperäispiirustukset, joissa olevat lamput näyttävät erilaisilta kuin nykyiset.

Yrittäjä itse uskoo lamppujen tulleen vaihdetuksi sen jälkeen, kun rakennuksen aulaan putosi pommi talvisodan pommituksissa. Tuhojen korjausten ohella myös elokuvasali remontoitiin tuolloin.

Iso-Hannun rakennusta on myös sittemmin uudistettu tekemällä rakenteellisia muutoksia, kuten jakamalla rakennuksen yläkerta useampaan eri teatterisaliin.

Lamppurahaa olisi tarvittu

Räsänen sanoo, ettei hänellä ole mitään lamppujen säilyttämistä vastaan, mutta se edellyttää, että niiden arvo korvataan niiden omistajalle.

Yrittäjä myös suunnittelee laativansa alkuvuodesta kaupungille teatterin toimintatukihakemuksen, jotta paikka saadaan pidettyä auki.

– Nyt ei voida lamppurahaa siihen hyödyntää. Mutta pääasia että homma etenee ja tulee kunnolla selvitettyä, niin ei sitten jää asia epäselväksi

– Tärkeintä olisi saada turvattua Iso-Hannu elokuvateatterin tulevaisuuden toimintaedellytykset tasokkaana ja nykyaikaisena elokuvateatterina. Tässä vaarannetaan raumalaisten elämys, kyseessä on kuitenkin kaupungin tärkein ja suosituin kulttuuriharrastus.

Valaisinten käänteet

Elokuvateatterin lamppuasia pysyy keskeräisenä eikä niitä voi kaupata muualle.

Syynä on Varsinais-Suomen elykeskuksen asettama vaarantamiskielto.

Ely-keskukseen otti alun perin asiasta yhteyttä Vanha Rauma Säätiö.

Säätiö teki Iso-Hannun suojelemisesta rakennussuojeluesityksen.

Tämän jälkeen valaisimet vedettiin pois huutokauppamyynnistä.

Valaisimien on sanottu olevan Paavo Tynellin suunnittelemia.

Täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole asiantuntijalausuntojen perusteella.

Varmuus sen sijaan on siitä, että lamput ovat Taito Oy:n valmistamia.Tynell puolestaan oli yksi taidetakomo Taito Oy:n perustajista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut