Iso-Hannussa salissa oltiin tietämättä aarteen päällä – Paavo Tynellin arvovalaisimet lähtivät huutokaupattaviksi Helsinkiin

Elokuvasalin vanhat valaisimet joutuivat väistymään nykyteknologian tieltä. Rahoilla elokuvateatteri saadaan pysymään elinvoimaisena, puolustaa yrittäjä Riku Räsänen.

Elokuvateatteri Iso-Hannun kävijät ovat ehkä hoksanneet, että jotain puuttuu: aulan sirot art deco- ja ykkösalin seiniä hallinneet isot koukeroiset messinkivalaisimet ovat kadonneet.

Teatteri uusi koronatauon aikana tekniikkaansa ja vanhat lamput nostettiin pois paikoiltaan.

Valaisimet vietiin jo huhtikuussa Helsinkiin kunnostettavaksi ja myöhemmin huutokaupattavaksi Hagelstamin huutokauppakamarin.

Keräilijöiden aarteita

Kyseessä eivät olekaan mitkä tahansa lamput, vaan muotoilija Paavo Tynellin (189–1973) luomukset, joista keräilijät maksavat nykyään huikeita summia myös kansainvälisillä markkinoilla.

Tamperelainen taloyhtiö esimerkiksi sai viime vuonna 300 000 euroa, kun se myi kuusi entisen elokuvateatteri Kino Ilveksen valaisinta huutokaupassa.

Tynell teki paljon valaisimia julkisiin tiloihin, myös muun muassa elokuvateattereihin. Raumalle Tynellin valaisimet hankittiin, kun talvisodan pommituksissa tuhoutunut Titania korvattiin Jaakko Tähtisen suunnittelemalla Iso-Hannulla 1940.

Tynellin valaisimia oli salissa neljä ja aulassa kaksi.

– Salin valaisimet olivat hyvässä kunnossa ja varastosta löytyi vielä puulaatikoista alkuperäisiä kupujakin. Sen sijaan aulan lamput olivat huonokuntoisia eikä niissä enää ollut tallella alkuperäisiä kupuja, elokuvateatteria pyörittävä yrittäjä Riku Räsänen kertoo.

Asiantuntijat avuksi

Räsänenkin hoksasi valaisimien arvon ryhdyttyään miettimään, mitä niillä tekisi. Lamppujen suunnittelija selvisi vasta niitä tutkimalla, googlettamalla ja asiantuntijoiden avulla.

– Kansallisarkistosta löytyi lopulta lehtijuttu, jossa kerrottiin uuden elokuvateatterin valmistumisesta Raumalle.Valaisinten osoittautuminen arvokkaiksi oli iloinen yllätys.

Niiden myyntiarvoa hän ei lähde arvuuttelemaan.

Teknikkka edellä

Syy vanhojen valaisimien poistamiseen olivat Räsäsen mukaan nykyajan vaatimukset. Vanhat hehkulamput olivat hänenkin mielstään hienot, mutta sopivat huonosti digitaaliseen elokuvamaailmaan.

Räsänen on tietoinen siitä, että myyminen jakaa mielipiteitä.

– Joidenkin mielestä myyminen on pyhäinhäväistys, toisille ne ovat vanhanaikaisia lamppuja.

Yhteydenottoja on silti tullut vain jokunen.

Hän ei näe myymisessä ristiriitaa, sillä valaisimista saatava tulo menee hänen mukaansa elokuvateatteritoiminnan ylläpitämiseen. Räsäsen mukaan ”löytö” on kaikkia kaupunkilaisia hyödyttävä asia.

– Elokuvateatteri saadaan koronan jälkeenkin pidettyä elinvoimaisena ja samalla voimme kehittää toimintaamme entistä nykyaikaisemmaksi.

Suunniteilla onkin muun muassa ison salin katsomon muuttaminen pystysuuntaan nousevaksi.

Aivan huikeita valaisimia

Iso-Hannun valaisimet ovat tulossa myyntiin Hagelstamin syksyn kansainväliseen Nordic Lights-huutokauppaan, kerrotaan huutokauppakamarista.

Myynti järjestetään 29.10. ja huutokaupan näyttö on avoinna viikon verran ennen myyntiä. Luettelo julkaistaan näytön avautuessa.

Iso-Hannun valaisimia kuvaillaan "aivan huikeiksi" ja niiden uskotaan kiinnostavan ostajia ja keräilijöitä kansainvälisesti.

Hagelstam & Co:lla on aiemmin myyty muun muassa Tynellin Lumihiutale-valaisin, jonka myyntihinta oli 130 000 euroa, kattovalaisin Lahden Kinema-elokuvateatterista 44 000 eurolla, sekä suurlähettiläs Artturi Lehtisen yksityiskodissa New Yorkissa ja Ottawassa ollut lattiavalaisin 36 000 eurolla.

Tynellin suunnittelmat lamput eivät huutokauppakamarin mukaan edusta mitään varsinaista tyylisuuntaa, vaan ne ovat ajalleen tyypillisiä, melkoisen moderneja ja tyyliteltyjä, mutta samalla niissä on tiettyä mielikuvituksellisuutta, kuten lumihiutaleita ja kukkasia.

Halutuimmat Tynellin valaisimet ovat yleensä messinkisiä ja niissä saattaa olla lasista tehtyjä yksityiskohtia.

Tynell ja takomoyritys Taito Oy, jota hän oli perustamssa, tuotti valaisimia myös vientiin, ja ne olivat erityisen suosittuja Yhdysvall

Iso-Hannun valaisimet

Ne suunnitteli Paavo Tynell, joka oli tunnettu suomalainen muotoilija.Valaisimet ovat vuodelta 1940, jolloin talvisodan pommituksissa tuhoutuneen Titanian tilalle rakennettiin Iso-Hannu.

Tynellin tunnetuimpia töitä ovat Helsingin Lasipalatsin valaistuksen suunnittelu ja YK:n pääsihteerin työhuoneen valaistuksen toteutus. Hän suunnitteli valaistuksen myös muun muassa Nakkilan kirkkoon 193 ja hotelli Juhana Herttuaan Poriin 1953.

Arkkitehdeista muun muassa Alvar Aalto teki yhteistyötä Tynellin kanssa sisustusten ja valaistuksen suunnittelussa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut