Isojen investointien vuodet Raumalla: yksin Karin kampus nielee 63 miljoonaa euroa, mutta miljoonahankkeita lukuisia

Tekninen valiokunta on varaamassa Karin kampukseen ensi vuodelle 24,4 miljoonaa euroa, 22 miljoonaa vuodelle 2022 ja 23 miljoonaa vuodelle 2023.

| Päivitetty

Rauman teknisen valiokunnan budjettiesityksessä kiinnittävät huomiota isot investoinnit, joita kaupunki aikoo tehdä ensi vuonna ja joihin se varautuu lähivuosina.

Suurin paketti on Karin kampus, jonka maarakennustyöt ovat jo käynnissä. Varsinaisen rakentamisen pitäisi alkaa ensi keväänä.

Karin alueelle, josta Lyseo purettiin, tulevat uimahalli, Hjalmar Nortamon peruskoulu, musiikkiopisto, kansalaisopisto, nuorisotila ja liikuntahalli.

Tekninen valiokunta on varaamassa Karin kampukseen ensi vuodelle 24,4 miljoonaa euroa, 22 miljoonaa vuodelle 2022 ja 23 miljoonaa vuodelle 2023.

Ja siihen päälle puoli miljoonaa kampuksen vaatimiin katujärjestelyihin.

Koulurakentaminen käy kuumana

Erityisen kuumana käy koulurakentaminen. Karin kampuksen lisäksi on kaksi muuta suurta kouluhanketta.

Uotilan uuden päiväkoti- ja koulukeskuksen suunnitteluun on tarkoitus varata kahdelle seuraavalle vuodelle 350 000 euroa. Rakentamisen aika olisi vuosina 2023–2025. Taloussuunnitelmassa näkyy vuoden 2023 2 miljoonaa euroa.

Kolmas suuri kouluprojekti on niin sanottu Nanu-Järvelä, joka korvaa Nanun ja Kourujärven koulut ruokaloineen ja liikuntatiloineen. Aikataulu on sama kuin Uotilassa. Myös rahaa tarvitaan kolmen seuraavan vuoden aikana saman verran, vajaat 2,5 miljoonaa euroa.

Sairaalanmäelle suuret suunnitelmat

Kaunisjärven vanhainkodin muutos ja peruskorjaus hyvinvointikeskukseksi tietää 10 miljoonan euron menoa ensi vuonna ja 2 miljoonaa euroa vielä vuonna 2022.

Uuden paloaseman ja kaupungin johtokeskuksen rakentaminen maksaa tällä tietoa 8,2 miljoonaa euroa kahden seuraavan vuoden aikana.

Terveyskeskuksen pääaseman eli budjettikielellä Steniuksen hyvinvointikampuksen suunnitteluun ja rakentamiseen arvioidaan tarvittavan yli 11 miljoonaa euroa kolmen vuoden taloussuunnitelmakaudella.

Tarvontoria puretaan parhaillaan, mutta kauppakeskuksen toteutumisesta ei ole varmuutta. Kaupungin on kuitenkin jatkettava investointeja niin sanotun Länsirannan alueella. Katujärjestelyihin, kunnallistekniikkaan ja Kanalin rannan kehittämiseen aiotaan varata yli 3 miljoonaa euroa lähivuosille.

Kaupunkikuvaa kohennetaan

Budjettiesityksen mukaan rahaa löytyy myös kaupunkikuvan kohentamiseen.

Rauman museona toimivan vanhan raatihuoneen restaurointiin ja kattoremonttiin esitetään noin 3 miljoonaa euroa vuosille 2021–2023.

Kanalin kunnostamiseen esitetään ensi vuodelle 300 000 euroa, jolla saataisiin muun muassa uusi pato Pususillalle ja kolme vanhaa patoa korjattua. Kahdelle seuraavalle vuodelle on tarkoitus varata miljoona euroa ruoppaukseen ja muihin toimiin.

Otanlahden kehittämiseen on tulossa 350 000 euroa kolmelle vuodelle muun muassa uimaveden laadun parantamiseksi. Kaupungin ykkösranta on ollut uimakiellossa.

Kylmäpihlajan majakan korjaustöihin varaudutaan puolen miljoonan euron edestä.

Äijänsuolla taas miljoonatarpeita

Äijänsuon liikuntakeskukseen ollaan varaamassa noin 2 miljoonaa euroa lähivuosille.

Pitkään tulollaan ollutta uutta huoltorakennusta sijoitellaan suunnitelmassa vuodelle 2022. Hintalappu on 900 000 euroa. Talviharjoitteluhallin tekonurmi on tarkoitus uusia ensi vuonna. Vuonna 2022 korjattaisiin jäähallin vesikattoa, vuonna 2023 jäähallin länsipäätyä ja uusittaisiin stadionin valot.

Ulkovalaistusta ja uusia teitä

Valaistuksesta puheen ollen: ulkovalaistuksen uusiminen maksaa kaupungille 700 000 euroa vuosittain. Miljoonia euroja kuluu ennen kuin kaikki elohopeahöyryvalaisinpylväät vaihdettu nykyaikaisiin niin kuin laki määrää.

Uudet tiet käyvät niin ikään kaupungin kukkarolle. Vuorenalhontien jatke koillisella teollisuusalueella maksaa miljoona euroa. Saman verran menee Nikulanmäkeen, kun rakennetaan uusi Uotilan Kourujärveen yhdistävä tieyhteys. Vanha-Lahden alueen jatkoon varataan 630 000 euroa.

Jokavuotiseen tapaan tarvitaan miljoonia myös vanhan katuverkoston kunnossapitoon.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut