Isokyröläisestä ginistä tuli menestystarina

Kyrönmaalla tehdään kotimaista yrttiginiä. Se syntyi tarkan tuotekehitelyn tuloksena, kertoo tislaamovastaava Miko Heinilä. Kuva: Esa Urhonen.

Napue-gini on esimerkki tuotteesta, jossa on onnistuneesti hyödynnetty paikallishistoriaa.

Menestystuotteeksi nousseen ginin nimi tulee läheltä, kivenheiton päästä isokyröläiseltä Kyrö Distillery -tislaamolta sijaitsevalta Napuen taistelun muistomerkiltä.

Muistomerkki on massiivinen, mutta niin oli taistelukin, suuren Pohjan sodan viimeinen kenttätaistelu Suomessa. Se käytiin Isossakyrössä 19. helmikuuta 1714. Ruumiita tuli valtavasti.

Tislaamo toimii Kyrönjoen varressa, vuonna 1908 valmistuneessa kivisessä meijerirakennuksessa. Täältä on kotoisin myös Oltermannijuusto. Kyrönmaan osuusmeijeri ehti olla tyhjillään viisi vuotta, kunnes viisi nuorta miestä päätti perustaa sinne tislaamon.

Siitä on nyt kolme vuotta.

Sittemmin kyrönmaalaiselta tislaamolta on viety maailmalle satoja tuhansia pulloja kotimaista yrttiginiä. Ensimmäinen satsi kotimaista ruisviskiä saadaan ensi vuonna.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.