Isolla volyymilla kohti kesää – Paavo Paunulla on tulossa poikkeuksellisen vilkas näyttelykesä

Työhuoneella valmistuu juuri nyt iso veistos Mäntän kuvataideviikoille.

Kuvataiteilija Paavo Paunu on tutunoloisen kaaoksen keskellä: työhuone Sampaanalassa pursuaa keskeneräisiä teoksia ja taideteosten materiaaleja. Paunu pahoittelee "hirveää sekasotkua" ja sanoo, ettei vielä ole ehtinyt raivata tilaa valmiiksi.

– Tämä on tällainen materiaalilaboratorio.

Kuvataiteilija muutti uusiin työtiloihinsa viime syksynä, mutta kiireisenä hänet on pitänyt studiotilan nikkarointi taiteilijatytär Katrille ja tämän kollegalle perheen kotitalon piharakennukseen, taiteilija Immo Tuomisen entiseen ateljeehen.

Isä on tyytyväinen, että tytär muutti opintojen päätyttyä Amsterdamissa takaisin Raumalle. Taiteen tekemisen lähtökohdista löytyy paljon yhteistä.

– Pohjavireenä ovat tunteet, intuitio ja alitajunta.

Se yhdistää Paunun mukaan myös häntä ja taiteilijaveljiä Mattia ja Tarmoa, joiden kanssa Paunulla on yhteinen näyttely kesällä Voipaalan taidekeskuksessa.

Näyttelyruuhkaa kesälle

Tuleva kesä ja alkusyksy on Paunulle vilkas. Siihen sisältyy sekä oma että parikin ryhmänäyttelyä.

– Tilanne on aika poikkeuksellinen. Kesä on ruuhkainen ja se merkitsee sitä, että keväällä on tehtävä hirveästi töitä. Kiire voi toisaalta olla hyväksikin, sillä silloin voi päätyä ratkaisuihin, joihin ei muutoin uskalla tarttua.

Ateljeessa on jo valmiina suurikokoisia ihmisen osia: pää, jalka ja käsi. Ne on pursotettu polyuretaanista, jota taiteilija vuolee muotoonsa veitsellä, osan hän päällystää kankaalla.

Osista on valmistumassa installaatio kesäkuussa avautuville Mäntän kuvataideviikoille, Suomen laajimpaan nykytaiteen kesänäyttelyyn, jossa Paunu on aiemminkin ollut.

Hänen teoksensa on tulossa isoon näyttelyhalliin, jonka korkeus huitelee kahdeksassa metrissä. Siksi työstäkin on tulossa kookas normaalikokoiseen ihmiseen verrattuna.

– Teen osat täällä, mutta rakennan työn valmiiksi paikan päällä Mäntässä. On hauskaa tehdä tilaan isoa volyymia, mutta sen on myös riskipeliä: koskaan ei voi olla varma, millainen prosessista tulee ja lopullinen teos saattaa yllättää tekijänkin, hän pohtii.

Elämän outoja puolia

Veistos liittyy olennaisesti kuvataideviikkojen teemaan, joka on ihmisen aika. Teoksessa näyttelykävijää kohti suojelemaan kumartuu iso käsi, joka symboloi toisaalta valtaa ja toimintaa, toisaalta siunausta.Veistoksen polyuretaanista muotoillut kasvot tuovat Paunun mieleen piparkakkupojan.

– Tein jo yhden version kasvoista, mutta niistä tuli liian ankarat. Olen hakenut hahmoon lempeyttä ja suojelevaista asennetta pientä ihmistä kohtaan.

Taiteilija on hyvä kierrättämään: veistoksen käsi on toisesta teoksesta, muutama vuosi sitten Nurmijärvelle valmistuneesta Aleksis Kivestä.

Mäntän kuvataideviikkojen työ istuu hyvin Paunun kokeelliseen linjaan maalaus- ja veistotaiteen reunamilla. Hänen teoksiaan, usein hieman vinksahtaneita hahmoja kuvaillaan kuvataideviikkojen sivuilla rönsyileviksi, humoristisiksi ja elämän outoja puolia esitteleviksi.

Oma näyttely Berliiniin

Taiteilijan sormet syyhyävät jo maalaustaiteen pariin, sillä kesäkuun lopulla berliiniläisessä Toolboxissa avautuvaan yksityisnäyttelyyn on tulossa maalauksia.

– Voi silti olla, että rakennan sinne myös jotain.

Keskeneräisiä maalauksia, pientä viimeistelyä vailla olevia teoksia on työtilassa siellä täällä läjissä. Tämä on Paunulle tyypillinen tapa työskennellä.

– Teen useita töitä samanaikaisesti. Se on hyvä jo siksi, että omille töille voi tulla sokeaksi.

Kun pitää taukoa, teoksen näkeekin hänen mukaansa eri näkökulmasta.

Yksi vuosia työn alla ollut maalaus on takaseinän työ, jossa ihmiset on maalattu kuplan sisälle. Paunun mukaan aihe on ikiaikainen, sitä jo renessanssiajan taiteilija Hieronymus Bosch hyödynsi taiteessaan.

Paunun edellinen yksityisnäyttely oli 2016. Silloin kokeilijana tunnetun taiteilijan maalausalustana oli kiinalaista puista pakkausmateriaalia.

Hänelle parin vuoden näyttelyväli onkin sopiva.

– En halua tehdä huonoja välinäyttelyitä. Haluan olla varma siitä, että se mitä teen, toimii.

Berliinin Paunu on lähdössä jo toistamiseen. Toolbox on suomalaistaiteilijoiden ylläpitämä ja sijaitsee Weddingin alueella, jossa on paljon gallerioita.

Veljekset kuin ilvekset

Kesän näyttelysuman täydentää Voipaalan taidekeskuksessa kesäkuussa avautuva veljeyttä, sukulaisuutta ja erilaisuutta Voi Veljet -näyttely, joka esittelee Paunun taiteilijaveljesten ohella veljespari Antti ja Jukka Korkeilan.

Paunu on mukana myös taiteilijaryhmä Ilomiehissä, joka tekee performatiivisen näyttelyn Tukholmaan elokuun lopulla.

Muraalin suunnittelu alussa

Paunua on kysytty suunnittelemaan myös Rauman sataman viljasiiloihin kaavailtua muraalia. Siihen hän ei vielä ole ehtinyt paneutua.

– Suunnitelma on kyllä takaraivossa.

Taiteilijalle on annettu vapaat kädet, vaikka muraalihanketta puuhaavien ajatuksissa on ollut, että kuva-aihe olisi merellinen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut