Isosalmet lähtivät kolmessa polvessa metsätöihin – "Toistaiseksi ei ole päässyt kyllästymään"

UPM Metsän metsänhoitotyöt ovat edenneet aikataulussa, ja puutakin on onnistuttu hankkimaan tavoitemäärät, vaikka kevät on ollut haastava.

"Töihin on ollut tulijoita." Näin luonnehtii kevään ja alkukesän tilannetta metsäalan yrittäjä Sauli Norolahti. Hänen yrityksessään Sata Havu Oy:ssä on vakituisesti töissä kymmenkunta ihmistä, ja kausitöihin kuten maanmuokkaukseen ja metsänistutukseen kausityövoimaa palkataan useampia ihmisiä ympäri Satakuntaa.

Keväällä käynnistynyt koronakriisi on osaltaan jopa helpottanut metsätöihin tarvittavan työvoiman saantia. Norolahti palkkasi istutustöihin esimerkiksi päivätöistään lomautetun Juha-Matti Isosalmen.

– Vakityönäni olen Finavialla kunnossapidon moniosaajana, ja siitä hommasta iski nyt lomautus. Metsähommia olen tehnyt aikanaan työkseni viisitoista vuotta, joten kahdesta ammatista oli hyötyä tässä kohtaa, Isosalmi toteaa.

"Tekijöitä löytynyt ja uskoa riittänyt"

Sauli Norolahti vastaa franchising-yrittäjänä Satakunnan alueella UPM Metsän metsänhoitotöistä, kuten maanmuokkauksesta, istutuksesta ja taimikonhoidosta.

UPM Metsä on paperijätti UPM:n puunhankinnasta vastaava haara. Länsi-Suomi haastatteli Norolahtea ja Isosalmia UPM Metsän koolle kutsumassa mediatilaisuudessa Eurajoen Luvialla. Alan työvoimatilanne näyttää valoisalta, toteaa UPM Metsän metsäasiakaspäällikkö Jari Sulkava.

– Olen ollut metsäalalla reilut 30 vuotta töissä, ja oikeastaan koko ajan on puhuttu työvoimapulasta. Mutta aika hienolta on kuulostanut tänä keväänä, kun on kuunnellut esimerkiksi Saulin puheita. Tekijöitä on löytynyt ja uskoa on riittänyt, Sulkava sanoo.

Taimenistuttajia kolmessa sukupolvessa

Kesän istutustyöt ovat Sulkavan ja Norolahden mukaan sujuneet aikataulussa. Metsän uudistaminen on luonteeltaan hektistä puuhaa: taimet on istutettava silloin, kun aika on otollinen.

Esimerkiksi Luvian kohteessa neljän hehtaarin alueelle istutettiin yli 6000 taimea. Kolmihenkinen ryhmä teki työn kahdessa päivässä.

Kolme henkeä koostui kolmesta sukupolvesta. Juha-Matti Isosalmen mukana töihin tuli nimittäin myös hänen 16-vuotias tyttärensä Janika sekä elämäntyöstään metsurina muutama vuosi sitten eläköitynyt isänsä Antti-Veikko.

– 46 vuotta tein tällä alalla töitä, ja näköjään vielä jatkuu. Toistaiseksi ei ole päässyt kyllästymään, Antti-Veikko Isosalmi naurahtaa.

– Hain tosi moneen paikkaan kesätöihin, mutta niistä ilmoitettiin, ettei kesätyöläisiä voidakaan ottaa. Sitten iskä mainitsi tästä. Innostuinkin vähän ja soitin Saulille, kertoo puolestaan Janika.

Puunhankinnassa päästy tavoitemääriin

Koronakriisi iski talouteen laajalla rintamalla, eikä metsäteollisuuskaan ole välttynyt vaikutuksilta. Jari Sulkavan mukaan UPM:n puunhankintaan korona ei kuitenkaan nakertanut järisyttävän suurta lovea.

– Totta kai varautuminen käynnistyi UPM:n kaltaisessa isossa yhtiössä voimakkaasti heti kriisin alettua. Näyttää siltä, että pahin skenaario ei kuitenkaan ole toistaiseksi toteutunut. Työt metsässä ovat jatkuneet aika hyvinkin, Sulkava toteaa.

Puuta on Sulkavan mukaan onnistuttu ostamaan tavoitteiden mukaiset määrät, vaikka vuosi käynnistyi isoilla lakoilla ja työnseisauksilla ja vaikeudet jatkuivat keväällä koronakriisin merkeissä. Lisäksi talvi oli olosuhteidensa puolesta varsin haastava.

– Puunkorjuupuolella on ollut haasteitakin, mutta metsänhoitotöissä on pystytty melko hyvin työllistämään ja tarjoamaan työpaikkoja ja luomaan uskoa tähän maahan. Aikamoista voivottelua tässä muuten olisi ollut, Sulkava linjaa.

Miten Metsän saha vaikuttaa puumarkkinoihin? "Uskon, että me pärjäämme siinä"

Raumalaisen metsäteollisuuden näkökulmasta mielenkiintoinen kysymys on, miten Metsä Fibren Raumalle rakentuva suuri mäntysaha tulee vaikuttamaan esimerkiksi puunhankintaan.

UPM Metsän metsäasiakaspäällikkö Jari Sulkava ei lähde kommentoimaan kilpailijan toimintaa sinänsä, mutta toteaa, että markkina epäilemättä muuttuu.

– Totta kai iso toimija tulee vaikuttamaan markkinaan. Mutta uskon, että me pärjäämme siinä, ja olemme jatkossakin puukaupassa täysillä mukana, Sulkava toteaa.

UPM:n tapauksessa etua tuo se, että yhtiö ostaa ja käyttää sujuvasti kaikkia puutavaralajeja.

– Ja toisaalta voi todeta, että onhan se hienoa, kun Suomeen investoidaan. Metsäalan merkitys Suomelle on kuitenkin iso, vaikka jossain vaiheessa jotain muuta kuviteltiinkin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut