Jäähallin ylläpito Raumalle kalleinta – vaan ei kokoon suhteutettuna

Kaupungin kiinteistösalkku kasvoi kolmella kohteella, jotka menivät heti myyntilistalle.

| Päivitetty

Sähkönkulutus nostaa Rauman jäähallin ylläpitokulut hinnaltaan korkeimmaksi kaupungin kiinteistöksi. Kakkosena tulee lähistöllä sijaitseva uimahalli. Neliöihin suhteutettuna lista näyttää toisenlaiselta.

Jäähalli on ylläpitokuluiltaan kallein Rauman kaupungin omistamista rakennuksista. Viime vuonna kulut olivat lähes 630 000 euroa. Yli puolet kuluista muodostuu sähköstä.

Hintatiedot liittyvät kaupungin kiinteistöjen kunnossapitoluokitukseen. Luokitusta eli kiinteistöjen salkutusta on jälleen päivitetty kuluvalle vuodelle.

Toiseksi kalleinta on uimahallin ylläpito (lähes 480 000 euroa vuodessa) ja kolmanneksi kalleinta pääterveyskeskuksen (366 000 euroa).

Neljänneksi eniten kuluja nielee kaupungintalo (noin 301 000 euroa) ja viidenneksi eniten Raumanmeren koulu (297 000 euroa).

Neliöhinta tuo eri tuloksen

Lista on toisenlainen, kun tarkastellaan ylläpitoa suhteessa rakennuksen kokoluokkaan.

Neliöihin suhteutettuna kalleimmat kulut kertyvät Kodisjoen vanhasta paloasemasta. Sen ylläpito maksaa 34,55 euroa neliöltä kuukaudessa.

Lähdepellon huoltorakennus tulee listalla toisena 14,48 euroa per neliö kuukausihinnalla. Kolmantena on museorakennus Marela (11,47 euroa neliöltä).

Wännin päiväkoti ja avoin päiväkoti Sinilintu ovat lähes tasoissa noin 10 euron kuukausittaisella neliöhinnalla.

Myyntilista karttui kolmella uudella

Kaupungin kiinteistöjä koskeva uudistettu kunnossapitoluokitus on hyväksytty teknisessä valiokunnassa. Se esittää eteenpäin kaupunginhallitukselle päivitetyn suunnitelman hyväksymistä.

Kiinteistösalkutuksen ideana on ohjata kunnossapitoa kahteen ylimpään kategoriaan eli arvorakennuksiin ja palvelutuotannon pysyvässä käytössä oleviin rakennuksiin. Myynti- ja purkuluokissa olevista rakennuksista pyritään luopumaan.

Kiinteistösalkussa uusia rakennuksia ovat kolme Seminaarinmäen rakennusta eli hallintorakennus, Artika ja Paja. Kaupunki osti ne sekä tyhjän kerrostalotontin Suomen Yliopistokiinteistöiltä 1,2 miljoonalla eurolla.

Nämä rakennukset ovat myyntilistalla. Myynnistä ei kuitenkaan ennakoida nopeaa tapahtumaa, koska rakennuksilla on suojelumerkinnät ja niiden hankintakustannukset olivat arvokkaat.

Viime vuonna kaupunki sai myytyä kaksi rakennusta, Syvärauman koulun ja Kataviston huvilan.

Myyntilistalle päätyminen ei välttämättä johda välittömästi kiinteistön myyntiinlaittoon, vaan päätöksen tekee aina erikseen kaupunginhallitus.

Isot koulut purkuun tänä vuonna

Purkurintamalla ei viime vuonna tapahtunut mitään. Listalla on 20 kohdetta. Tänä vuonna purkuun menee Nanun koulu, jossa purku on jo alkanut sekä entinen Aronahteen koulukiinteistö.

Satamakatu 19:ssä sijaitsevat ammattioppilaitoksen talot B ja D aiotaan myös purkaa, ja niiden purku-urakoita kilpailutetaan parhaillaan.

Tosin Satamakatu 19:n suuri tilauudistus on keskeytetty toistaiseksi kustannustason nousun vuoksi.

Otan päiväkotia ei olla purkamassa, koska se otettiin viime vuoden lopulla uudelleen käyttöön. Sen sijaan Helkkilän päiväkoti on siirretty purkuluokkaan, koska sisäilmaongelmat ovat lisääntyneet. Toiminta siirtyy ensi vuonna muualle.

Uimahalli joukon jatkoksi

Myös Nanun hammashoitola- ja ruokalarakennus kuuluu purkuluetteloon, jossa se odottaa ruokalakäytön päättymistä uuden Nanunkallion koulun valmistuttua.

Purkukohteiksi listataan myös uimahalli, koska sen käyttö päättyy Karin kampuksen valmistuttua sekä paloasema, jonka korvaa uusi laitos tänä vuonna.

Kuuskajaskarin sepän pajan purku on siirtynyt kuluvalle vuodelle, koska viime vuonna kaupunki ei saanut kohtuuhintaisia tarjouksia purkukaluston ja -jätteiden merikuljetuksille.

Purettavien joukossa on yhä myös Kuuskajaskarin kasarmirakennus. Asiassa ei kuitenkaan edetä ennen kuin saaristokohteiden käytöstä syntyy aiempaa kattavampi pitkän aikavälin suunnitelma.

Purkulistalle päätyminen ei ole vielä tarkoita purkupäätöstä. Luokitus ohjaa rakennusten kunnossapitoa sekä mahdollistaa purkamisten valmistelun.

Toripaviljongista painava sana

Tekninen valiokunta antoi Vanhan Rauman asemakaavauudistuksesta lausunnon, jossa se kommentoi torille suunniteltua paviljonkia.

Valiokunta edellyttää, että uudisrakennus ei saa olla näkymäesteenä kauppatorilta raatihuoneelle.

Valiokunta edellytti, että suunnitellussa on otettava huomioon torin ympäristön nykyiset rakennukset eikä uudisrakennus saisi ottaa liian suurta roolia ympäristössään.

Lisäksi vaaditaan kattavaa tarveselvitystä ja hankesuunnitelmaa, jossa taloudellinen kannattavuus ja paviljongin vaikutus ympäristöön on arvioitu.

Valiokunta pyytää myös arvioimaan kriittisesti, onko torin laidalla sijaitseva KOP:n talo korkeimman suojelumerkinnän arvoinen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut