Jäätelöautojen töräytykset katoavat Satakunnasta

Jäätelöauton tuttu kilkatus on ollut osa Raumankin katukuvaa vuodesta 1993 lähtien.

Nyt Suomen Nestlé on ilmoittanut, että vuodesta 2008 sen tytäryhtiönä toiminut Suomen Kotijäätelö karsii rajusti jäätelöauton reittejä. Näin katoaa jäätelöauto äänineen myös Raumalta ja muualta Satakunnasta vuoden loppuun mennessä.

Jäätelöautojen reitit vähenevät siten, että vaaleansinisiä renkailla liikkuvia pakastimia voi nähdä enää Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa sekä osassa Pohjois-Karjalaa ja Kainuuta.

Varsinais-Suomen tilanne on vielä auki, sillä uusia franchising-sopimuksia ei vielä ole.

– Käymme neuvotteluja uusien yrittäjien kanssa, joten siitä tilanteesta ei voi tällä haavaa sanoa mitään, viestintäpäällikkö Aino Pajukangas Suomen Nestléltä kertoo.

Jäätelöautoreittien merkittävä vähentäminen johtuu siitä, ettei Kotijäätelö ole saavuttanut taloudellisia tavoitteitaan. Viime vuosina jäätelön kokonaiskysyntä on laskenut merkittävästi Suomessa eikä liiketoiminnan jatkaminen nykyisessä muodossa ole taloudellisesti kestävä ratkaisu.

Suomen Kotijäätelö on Suomen Nestlén tytäryhtiö. Se toimii osana pohjoismaista Hjem-IS-ryhmää. Tuotteiden myynnistä vastaavat franchising-yrittäjät, joita Suomessa on toiminut yhdeksän.

Suomessa franchising-yrittäjät ovat työllistäneet sesongista riippuen 70–150 henkilöä.