Jäille ei ole enää menemistä

Viikonlopun aikaan uutisoitiin useista vaaratilanteista heikoilla jäillä ympäri Satakuntaa. Luutnantti Petri Westerberg Rauman merivartioasemalta katsookin, että kevätjäille meno ei ole enää turvallista.

-Jäät ovat nyt siinä mallissa, että talvi on ohi ja on syytä keskittyä pikku hiljaa kesätouhuihin. Jäille ei missään nimessä kannata enää mennä, Westerberg varoittaa.

Jään paksuuteen ei Westerbergin mukaan kannata luottaa. Vaikka jäätä olisi jossain kohti vielä paksultikin, se on hyvin haurasta puikkojäätä.

- Jäät lähtevät kyllä ihan näinä päivinä. Nyt on syytä pysyä kokonaan pois jäiltä, hän lisää.

Kokeneet jäillä liikkujat kuten ahkerat pilkkijät luottavat usein siihen, että he tunnistavat kyllä vaaran paikat ja osaavat välttää niitä.

- Kyllä mekin aina sanomme, että pitää tietää, missä kulkee. Olosuhteet kuitenkin vaihtelevat, ja sama paikka saattaa olla eri vuosina aivan eri lailla jäässä.

Pelastustehtävien osalta tämä talvi on kuitenkin ollut kaiken kaikkiaan rauhallinen. Alkutalvesta jäät olivat pitkään heikkoja, eivätkä ihmiset uskaltautuneet niille seikkailemaan, järkevää kyllä.

- Lopputalvesta jäätä alkoi muodostua, mutta vaikka talvi teki paksun jään, olosuhteet ovat nyt olleet kesää ajatellen suotuisat, eli vauhdilla mennään kohti kesää.

Kovin pitkään jäätä ei pitäisi enää Rauman vesillä olla. Merivartioaseman kartoituksen mukaan avovesi alkaa olla jo rannoilla saakka.

- Ihan sisälahdet saattaa olla riitteessä vielä.