Jälkiehkäisypillereiden kysyntä maltillista

Tänä keväänä tulee kuluneeksi yksitoista vuotta siitä, kun jälkiehkäisypillerit tulivat reseptivapaaseen myyntiin apteekkeihin.

Reseptivapauden jälkeen jälkiehkäisypillereiden käyttö nousi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan 45 000 pilleristä 100 000 pilleriin vuodessa.

Soittokierros apteekkeihin kertoo, että jälkiehkäisypillereiden kysyntä on pysynyt maltillisella tasolla Rauman seudulla.

Kuulopuheet väittävät, että nuoret tytöt käyttäisivät jälkiehkäisypillereitä ehkäisyvälineenä. Rauman seudulla toimivasta neljästä apteekista saadut tiedot katkaisevat kuitenkin näiltä puheilta siivet. Valtaosa jälkiehkäisyä apteekista hakevista asiakkaista on 18–30-vuotiaita naisia.

– Jälkiehkäisyn hakija voi myös olla eri kuin käyttäjä. Esimerkiksi poikaystävä saattaa hakea jälkiehkäisyä tyttöystävälleen tai jos kysymys on nuoresta, saattavat vanhemmat hakea hänelle jälkiehkäisyä. Näin käy kuitenkin hyvin harvoin, proviisori Outi Kärkkäinen Apteekki Minervasta kertoo.

Rauman Keskusapteekista hakee 3–4 asiakasta pillereitä jälkiehkäisyyn viikossa. Myös Apteekki Minervassa jälkiehkäisyä hakevia asiakkaita asioi suunnilleen joka toinen tai kolmas päivä. Samoilla linjoilla ollaan Euran apteekissa. Eurajoen apteekista jälkiehkäisypillereitä haetaan vain muutaman kerran kuukaudessa.

– Jälkiehkäisyä haetaan etenkin viikonlopun jälkeen. Pientä piikkiä jälkiehkäisypillereiden myynnissä näkyy myös kesäaikana, esimerkiksi juhannuksen jälkeen, proviisori Maarit Tarvainen Rauman Keskusapteekista kertoo.

– Jälkiehkäisypillereitä ei ole tarkoitettu ehkäisyvälineeksi vaan hätäavuksi, jos vaikka kondomi on päässyt hajoamaan yhdynnän aikana. Pillerit pitää ottaa mahdollisimman nopeasti yhdynnän jälkeen, viimeistään 72 tuntia yhdynnästä, Tarvainen korostaa.