Janne Mokka vaihtoi TVO-konsernin Fortumiin, mutta koti pysyy Raumalla

Tämä on kokoisekseen elinvoimainen kaupunki, sanoo toisen polven ydinvoimajohtaja ja Lukko-pomo.

Janne Mokka jätti TVO-konsernin, mutta Olkiluodon asiat ovat vastakin hänen työpöydällään. Rauma pysyy Mokan perheen kotona, kiitos mahdollisuuden tehdä Fortumin hommia osin etänä.

Posiva kertoi viime viikolla valinneensa uudeksi toimitusjohtajakseen raumalaisille entuudestaan tutun miehen, Ilkka Poikolaisen. Hänet muistetaan Rauman sellutehtaan entisenä johtajana.

Suomen ydinjätteiden loppusijoituksesta vastaava Posiva tarvitsi uuden vetäjän, koska Janne Mokka ilmoitti keväällä siirtyvänsä muihin tehtäviin (LS 10.5.). Kesällä selvisi, että Mokka vaihtaa Fortumille.

– Olin ollut 20 vuotta Olkiluodossa eri tehtävissä. Opin paljon ydinlaitosten käytöstä ja rakentamisesta. Nyt tarjoutui tilaisuus oppia taas lisää ja katsoa ydinvoimaa enemmän kaupallisesta vinkkelistä, perustelee Mokka lähtöään.

Olkiluodon asiat ovat jatkossakin Mokan työpöydällä, sillä Fortum omistaa Teollisuuden Voimasta neljänneksen ja Posivasta 40 prosenttia.

Vastuulla Olkiluoto ja Ruotsin voimalat

Mokan uusi työ on omistajaohjausta.

– Olen Fortumin osaomisteisen ydinvoiman johtaja. Olkiluodon kolmen reaktorin osuus Fortumin tuotannosta on noin kuudesosa. Fortumille on hyvin tärkeää, että Olkiluodossa tuotetaan sähköä turvallisesti ja kilpailukykyisesti, sanoo Mokka.

TVO:n ja Posivan toiminnan ja ihmiset Mokka tuntee hyvin. Ruotsi sen sijaan on vieraampaa maaperää.

Tutuksi Ruotsikin pian tulee. Fortum omistaa 23 prosenttia Forsmarkin kolmesta ja 43 prosenttia Oskarshamnin yhdestä ydinvoimalasta.

– Ruotsin laitosten omistajaohjaus on myös vastuullani. Sen sijaan Loviisan ydinvoimalat eivät, koska Fortum omistaa ne kokonaan itse.

Fortumin pääkonttori on Espoossa.

– Pyrin tekemään töitä päivän tai kaksi viikossa etänä Raumalla. Kahdesta kolmeen päivään on tarkoitus olla Ruotsissa tai Espoossa.

Vapaa-ajalla mennään KKK-periaatteella

Uudessa rytmissä tärkeäksi kaupungiksi on muodostumassa Turku, josta Mokka usein lentää Ruotsiin. Samalla näkee tytärtä, joka muutti urheilulukioon Turkuun.

– Onneksi on mahdollisuus tehdä etätöitä. Se helpottaa Raumalla pysymistä. Täällä on perheen koti. Rauma on kokoisekseen elinvoimainen kaupunki, kehuu Mokka.

Kesäisin hän pelaa paljon golfia. Aikaa vievin harrastus on kuitenkin lasten kuskaaminen treeneihin. Haastattelua edeltävänä iltana on oltu Tampereella koripallokatsomossa.

– KKK-periaatteella mennään eli kuljeta, kannusta, kustanna. Eikä siinä mitään, aina olen tykännyt olla mukana. Perheelle on iso muutos, kun se joskus loppuu. Muista vanhemmistakin on tullut tuttuja.

Isänsä jäljillä TVO:ssa ja Lukossa

Janne Mokka ei ole kirjaimellisesti paljaskonttinen raumalainen, mutta käytännössä kyllä. Poika oli vasta 2-vuotias, kun hänen isänsä Rauno Mokka pestattiin TVO:lle vuonna 1974. Isä-Mokka toi perheensä Raumalle, kun Olkiluodon voimaloita vielä rakennettiin.

Rauno Mokka jäi 35 vuoden palveluksen jälkeen eläkkeelle TVO:n varatoimitusjohtajana. Hänet muistetaan myös Rauman Lukon pitkäaikaisena puheenjohtajana ja valtakunnallisena kiekkovaikuttajana. Rauno Mokka on aateloitu Suomen jääkiekkoleijonaksi.

Janne Mokan voi sanoa seuranneen isänsä askelia, sillä hänestäkin tuli ydinvoima-alan johtaja ja myös Lukko-pomo.

– Se oli merkittävämpi asia 20 vuotta sitten, kun tulin Olkiluotoon. Nyt Rauno on ollut jo aika pitkään eläkkeellä, eikä ole samalla tavalla tuttu ihmisille, joiden kanssa teen töitä.

– Tietenkin porukka alkuun vähän seurasi, että mikäs kaveri tuo on. Mutta omat kannukset pitää kumminkin ansaita itse.

Mieluummin Tampere kuin Helsinki

Janne Mokka on koulutukseltaan sähkötekniikan diplomi-insinööri Tampereen teknillisestä yliopistosta.

– Valitsin sähkötekniikan, koska koulutusta voi hyödyntää laajasti. Ja Tampereen, koska se on pienempi kuin Helsinki. En ole oikein suurkaupunkien ihminen.

Valmistuttuaan hän oli muun muassa Kalmarilla (nykyinen Cargotec) ja ABB:llä ennen TVO:ta.

– Vuonna 2003 neuvoteltiin OL3:sta, se projekti houkutteli Olkiluotoon. Vuoden päästä siirryin käyville laitoksille. Sitten vedin hetken OL4-projektia ja viime vuodet Posivaa.

Mokka pitää Olkiluotoa ainutkertaisena työpaikkana.

– OL1 ja OL2 ovat maailmanluokan laitoksia, OL3 uusin ydinvoimala Länsi-Euroopassa ja nyt Posiva on aloittamassa loppusijoituksen ensimmäisenä maailmassa.

"Lukko on tärkeä Rauman vetovoimalle"

Lukossa Mokka pelasi jääkiekkoa A-junnuihin asti ja opiskeluvuosina Tampereella kakkosdivaria. Kun mies palasi Raumalle, hänet pyydettiin Juniori-Lukon sihteeriksi. Tehtävää hän hoiti kymmenisen vuotta.

Mokka kutsuttiin ensin Raumalaiskiekkoilun Tuen jäseneksi. Vuonna 2015 hänet valittiin Liiga-Lukon hallitukseen ja kaksi vuotta sitten sen puheenjohtajaksi.

– Lukko on tärkeä kaupungin hengelle, vetovoimalle ja yrityksille. On kunnia-asia saada olla mukana.

Mitä hallitustyö itselle antaa?

– Ydinvoima on järkihommaa, Lukko on mukana kuluttajabisneksessä, jossa tunteet ovat vahvasti mukana. Hallituksissa on ihmisiä eri aloilta, se laajentaa ydinvoimainsinöörin omaa ajattelua. Hoksaa, että voihan asiat noinkin nähdä ja hoitaa, kuvaa Mokka.

Puheenjohtaja kantaa huolta taloudesta

Haastatteluhetkellä on vielä tuoreena mielessä viime viikon lauantain jatkoaikatappio. HIFK:n voittomaali syntyi ovelalla kikalla, joka lukkolaisin silmin näytti vaihtovirheeltä. Eli näin katsoen maali olisi pitänyt hylätä ja vierasjoukkueelle tuomita jäähy.

Harmittiko häviö?

– Tottakai, mutta ajattelin, että olipa hyvää viihdettä. Ei voinut kukaan jäädä kylmäksi. Puheenjohtajana kannan huolta enemmän taloudesta kuin yksittäisistä ottelutuloksista. Mutta onhan niillä yhteistä. Pärjätä pitäisi, jotta väki haluaa paikalle, sanoo Janne Mokka.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut