Janne Rantanen Rauman sellutehtaan johtajaksi – "Raumalla osataan tehdä hyvin sellua, mutta tuon varmasti jotakin uuttakin mukanani"

Ari-Pekka Vanamo siirtyy huhtikuun alussa Metsä Fibren Äänekosken tehtaan johtajaksi. "Tosi positiivinen fiilis. Tämä kolme vuotta Raumalla jäävät mieleen hyvänä esimerkkinä yhteistyöstä", hän kertoo.

| Päivitetty

Metsä Fibren tehtaanjohtaja Ari-Pekka Vanamo lähtee keväällä Äänekoskelle. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman sellutehtaan johtaja vaihtuu. Ari-Pekka Vanamo siirtyy huhtikuun alussa Metsä Fibren Äänekosken tehtaan johtajaksi.Rauman uusi pomo tulee Äänekoskelta. Janne Rantanen työskentelee nyt Metsä Fibren biotuotetehtaan teknisenä päällikkönä.

Vanamo otti Raumalla vetovastuun vuoden 2018 alussa. Hän tuli Kemistä takaisin Raumalle, jossa oli tehnyt pitkän työrupeaman naapuritalo UPM:llä.

Rauman tehtaanjohtaja Ilkka Poikolainen lähti tuolloisessa kierrätyksessä Äänekosken uutta tehdasta johtamaan. Konsernin kierrätyksessä Poikolainen siirtyy Äänekoskelta eteenpäin, Metsä Fibren tekniseksi johtajaksi.

Rantaselle Rauma hieman tuttu

Janne Rantanen on kotoisin Jämsästä, jossa UPM on tärkein työllistäjä.

– Tehdasympäristössä kasvaneelle metsäteollisuus tuntui luonnolliselta valinnalta armeijan jälkeen, kun tekninen ala kiinnosti. Kesätöissä kiinnostuin tosissani alasta, kertoo Rantanen.

Hän luki ensin inssiksi Tampereella ja jatkoi diplomi-inssiksi Lappeenrannassa. Vuodesta 2009 hän on ollut Metsä Groupin leivissä Äänekoskella.

– Tämä on hieno mahdollisuus minulle. Iloisella mielellä tulen Raumalle. Vähän kaupunkia tunnenkin. Olin siellä muutaman kuukauden pesteillä UPM:n kesämestarina ja Metsä-Botnian vuoroinsinöörinä.

– Nyt pääsen haistelemaan länsirannikon tuulia. Raumalla osataan tehdä hyvin sellua, mutta tuon varmasti jotakin uuttakin mukanani, Rantanen sanoo.

Ainakin mukana tulee perhe eli vaimo ja kaksi lasta.

Vanamolla "tosi positiivinen fiilis"

Vanamo huokaisee kolmen vuoden kuluneen nopeasti. Niin kävi kuulemma myös Kemissä, jonka tehtaita hän johti niin ikään kolme vuotta.

– Tosi positiivinen fiilis. Tämä kolme vuotta Raumalla jäävät mieleen hyvänä esimerkkinä yhteistyöstä. Kaupungin kanssa se sujui aivan erinomaisesti varsinkin sahaprojektissa. Rauman kauppakamarin kautta teimme myös hyvää yhteistyötä. Lisäksi UPM on meille hyvä asiakas ja naapuri, summaa Vanamo.

Nyt voi jatkaa matkaa hyvillä mielin.

– Mukava on tulla ensi vuonna katsomaan miten saha kytkeytyy sellutehtaaseen ja integraatti vahvistuu, Vanamo lisää.

Kierrätykseenkannustetaan

Metsä Groupin kierrätystä Vanamo pitää hyvänä.

– Siihen halutaan konsernissa kannustaa. Parhaat käytännöt leviävät helpommin kun työskennellään eri paikoissa. Samalla jokainen oppii paljon uutta, hän arvioi.

Toimintaprosesseja on yhtenäistetty paitsi sellutehtailla myös koko Metsä Groupissa. Itseohjautuvuus on yksi keskeinen periaate.

Äänekoskella Vanamoa odottaa Metsän uusin ja suurin sellutehdas, jota yhtiö kutsuu biotuotetehtaaksi.

– Äänekoskella on esimerkiksi Metsä Springin pilottilaitos, joka valmistaa tekstiilikuitua.

Integraatista puhutaan sielläkin. Sellu toimii yhdessä Metsä Boardin kartonkitehtaan kanssa.

klo 17 lisätty Rantasen ja Vanamon kommentit

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut