Kokoomus nousi suurimmaksi puolueeksi eurovaalien ennakkoäänissä, sdp toisena – Myös vihreät mukana kärkikolmikossa: "Ihan mieletön meininki, hieno vaalitulos"

Jos porilainen Huhtasaari valitaan europarlamenttiin, hänen tilalleen Suomen eduskuntaan nousee Petri Huru.

| Päivitetty

Europarlamenttivaalien ennakkoäänissä kokoomus nousi suurimmaksi puolueeksi 20,9 prosentin kannatuksella. Sdp on toisena 16,7, vihreät kolmantena 14,4 ja keskusta neljäntenä 13,7 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaiset sai ennakkoäänistä 13,1, vasemmistoliitto 7,4, rkp 5,3, kristillisdemokraatit 5,3 ja muut puolueet 3, prosenttia.

Ennakkoäänten perusteella europarlamenttiini ovat nousemassa kokoomuksesta Petteri Sarvamaa, Sirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen.

Sdp:n läpimenijoitä ovat ennakkoäänten perusteella Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri, vihreistä Heidi Hautala ja Ville Niinistö, keskustasta Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen sekä perussuomalaisista Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen sekä vasemmistoliitosta Silvia Modig sekä RKP:sta Nils Torvalds.

Jos porilainen Huhtasaari valitaan europarlamenttiin, hänen tilalleen Suomen eduskuntaan nousee Petri Huru.

Ennakkoäänien julkistus herätti riemua kokoomuksen vaalivalvojaisissa Helsingissä Ravintola Maxinessa.

– Vaalivoitto tästä tuli. Ero muihin puolueisiin näyttää niin suurelta. Olen erittäin tyytyväinen. Aina pitää kuitenkin olla sen verran nöyrä, että odotetaan, että jokainen ääni on laskettu, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhui ennakkoäänien tuloksen julkistamisen jälkeen.

– Näyttää siltä, että Suomessa on vain yksi suuri puolue kansainvälisissä asioissa, varapuheenjohtaja Antti Häkkänen säesti.Kokoomuksen valvojaisissa on karkeasti arvioiden paikalla noin sata henkeä. Kokoomuslaiset ovat illan mittaan hehkuttaneet sitä, että he ovat kampanjassaan "puolustaneet EU:ta" ja puhuneet vahvan Euroopan puolesta.

Rinne: Tavoitteena naiskomissaari

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että hyvältä näyttää, kun ennakkoäänitulos lupaili puolueelle kolmea paikkaa eli yhtä enemmän kuin viimeksi. Hän ei etukäteen eikä vielä ennakkoääntenkään perusteella pitänyt sitä kuitenkaan varmana.

Eero Heinäluoman yli 70 000 äänen ennakkoäänipottia Rinne piti upeana.

– Eero on kiertänyt paljon ja on tuttu kasvo ihmisille. Luottamusta näyttää hyvin olevan.

Rinne sanoi, että hänen tavoitteenaan on edelleen, että Suomesta tulee EU:lle naiskomissaari.

– Se ei muutu tämän vaalituloksen myötä, vaikka olisi menty mihin suuntaan.

Rinne ei uskonut, että eurovaalituloksella on vaikutusta hallitusneuvotteluihin.

– Hallitusneuvotteluja käyvillä puolueilla näyttää olevan vähän menetystä, vähän voittoa ja ennallaan pysymistä.

Huuto nostatti ihokarvat pystyyn

Tavastia odotti vihreiden eurovaalitulosta jännittyneenä. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto nauratti vihreitä muutama sekunti ennen tulosta sanomalla, että jääkiekkotulos jännittää tosi paljon. Viikon pisimmän minuutin jälkeen yleisön joukosta kuului hermostunutta naurua. Ja kun ennakkoäänet lävähtävät seinälle, huuto tuntui iholla.

– Vihreät on kolmanneksi suurin puolue, puoluesihteeri Lasse Miettinen huusi.

Hän jatkoi, että kasvua on 50 prosenttia edelliseen tulokseen verrattuna. Ennakkoäänten jälkeen puolueella on 14,4 prosentin äänisaalis.

– Ihan mieletön meininki, hieno vaalitulos, Haavistokin unohti hetkeksi jääkiekon jännittämisen. Kun seinälle lävähtää vihreiden läpipäässeet, alkaa uusi korviahuumaava huuto. Kaksi varmaa paikkaa, toinen Ville Niinistölle, toinen Heidi Hautalalle.

Haavisto mietti jo, miten käy Britannian brexitin jälkeen; saako vihreät vielä kolmannen paikan.

– Vihreät menestyi hyvin myös Saksassa, Haavisto ehti sanoa.

"Teuvo! Teuvo! Teuvo!"

Perussuomalaisten eurovaalivalvojaisyleisö kannusti erityisesti kansanedustaja Teuvo Hakkaraista. Ennakkoäänten perusteella Hakkarainen olisi menossa europarlamenttiin. Hakkarainen itse ei kuitenkaan ollut paikalla Apollo Live Clubissa pidetyissä eurovaalivalvojaisissa.

Sen sijaan ilo oli herkässä toisella ennakkoäänten perusteella läpi menevällä, Laura Huhtasaarella. Huhtasaari kertoi, että ennakkoäänten perusteella tulos tuntuu hyvältä.

– Nyt on aika tehdä realistista politiikkaa. Sekä ilmastomuutoksen että maahanmuuton suhteen, sanoi Huhtasaari.

Ennakkoäänten perusteella perussuomalaiset olisivat pitämässä nykyiset kaksi paikkaansa Euroopan parlamentissa, ja tulos otettiin vaalivalvojaisissa hiljaa vastaan. Puolueessa on kuitenkin odotettu kolmatta paikkaa. Puolueen puheenjohtaja Jussi

Halla-aho ei kuitenkaan kertonut olevansa pettynyt.

Halla-aho sanoi, että edellisissä vaaleissa perussuomalaisten äänimäärä nousi, kun varsinaisen äänestyspäivän äänet tulivat.

– Me olemme vaalipäivän puolue, Halla-aho sanoi. Kolmas paikka on hänen mukaansa vielä ”pitkän matkan päässä”.

– Katsotaan ääntenlaskenta loppuun, hän sanoi.

Keskustalle tulossa kaksi paikkaa

Ennakkoäänien laskennan jälkeen keskustalle on tulossa kaksi parlamentaarikkoa, eli yksi vähemmän kuin nykyisin. Puolueen kannatus on putoamassa edellisistä EU-vaaleista kuutisen prosenttia.

– Aika lailla odotusten raameissa tämä on, kun ajatellaan ennakko-odotuksia, hän toteaa viitaten eduskuntavaalien tulokseen ja kannatusmittauksiin.

– Tuloksesta näkyy, jos se nyt pysyy tuossa, ehdokkaiden iso henkilökohtainen panos vaalityöhön. Osa on jo syksystä lähtien valmistautunut , kommentoi puheenjohtaja Juha Sipilä.

Sipilän mukaan Pekkarisen iso äänimäärä ei ollut yllätys.

– Kentällä oli käsin kosketeltavissa se, että puolueen peruskannattajat lähtevät liikkeelle. Pekkarisella on ylivoimainen kokemus, niin kyllähän se näkyy hänen äänisaaliissaan, Sipilä sanoo.

Hän myöntää, että yleispoliittinen tilanne vaikuttaa kannatukseen ja lisäksi se, että vaalit olivat niin lähellä toisiaan.

Huhtasaari: ”Suomi ensin, sitten jääkiekko”

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Apollo Live Clubilla Helsingissä jännitetään, saako puolue kasvatettua paikkamääräänsä nykyisestä kahdesta kolmeen. Alkuillasta tunnelma oli toistaiseksi melko varovainen. Paikalla oli joitain kymmeniä ihmisiä, ja alkuillassa monen pöytäseurueen puheenaiheena vaikutti olleen jääkiekko.

Puolueen eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari on kuitenkin yksi illan seurattavista ihmisistä, mikä näkyi myös siinä, miten media piiritti hänet heti saavuttuaan sisään.

– Katsotaan sitten, onko meillä kaksi vai kolme paikkaa, puolueen viestinnästä vastaava Matti Putkonen sanoi iltaseitsemältä.

– Kolme! yleisöstä vastattiin.

Eduskuntavaaleissa Satakunnan vaalipiirissä eniten ääniä saanut Huhtasaari saapui perussuomalaisten vaalivalvojaisiin puolisonsa Teemu Lämsän kanssa noin iltaseitsemältä.

– Olen seurannut, miten Belgiassa ja Itävallassa tulos on mennyt, ja siellä näyttää ihan hyvältä. Odottavalla ja jännittävällä kannalla, Huhtasaari sanoi Lännen Medialle saapuessaan vaalivalvojaisiin.

Hän myös tunnusti yleisölle jännittävänsä lyhyessä puheenvuorossaan.

– Nämä eivät ole pelkästään Suomen vaalit, Huhtasaari jatkoi yleisölle ja kertoi, ettei pahastu, jos ihmiset seuraavat kännyköiden näytöstä jääkiekko.

– Suomi ensin, sitten jääkiekko!, Huhtasaari heitti.

Hallitusneuvotteluja vaalipäivänä

Hallitusneuvotteluja käytiin myös eurovaalipäivänä. Sdp:n eurovaalivalvojaisiin Helsingissä saapunut hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) kertoi, että puheenjohtajien pöydässä tehtiin sunnuntaina harppaus eteenpäin talouspolitiikan kokonaisuudessa. Rinne odottaa sdp:lle viimekertaisia eurovaaleja parempaa menestystä. Silloin vaalit menivät puolueella surkeasti.

Sdp sai vuoden 2014 eurovaaleissa vain 12,3 prosentin kannatuksen ja kaksi paikkaa. Heistä Miapetra Kumpula-Natri tavoittelee nyt jatkokautta, mutta Liisa Jaakonsaari ei ole enää ehdolla.

– Kolme paikkaa on nyt tavoitteena, mutta saattaa olla, ettei toteudu, Rinne sanoi kello 19:n jälkeen.

Antti Rinne oli aloittanut puheenjohtajana juuri ennen edellisiä eurovaaleja. Hän ajoi itseään sisään EU-asioihin lukemalla tuhatsivuista paperinivaskaa.

– Nyt en ole enää ollut EU-vaalitenteissä tuppisuuna kuten silloin.

Rinne sanoi päättävänsä lähipäivinä, kenestä tulee Suomen EU-komissaariehdokas. Paikka kuuluu pääministeripuolueelle. Rinne on puhunut naisehdokkaan puolesta, mutta ei ole ottanut kantaa nimiin.Sdp:n eurovaalivalvojaisia vietetään Helsingissä yökerho Virgin Oilissa. Kun samassa paikassa vietettiin huhtikuussa sdp:n eduskuntavaalivalvojaisia, illan suurimmat aplodit sai Suomen naisten jääkiekon MM-kisojen loppuottelussa tekemä voittomaali, joka videotarkastuksen jälkeen kuitenkin hylättiin.Rinne ei ottanut kantaa, kumpi saa tänään valvojaisten kovimmat aplodit, sdp:n vaalitulos vai jääkiekko.– Jos Suomi voittaa, varmaan tulee kovat aplodit.

"Odotan hyvää tulosta illalta"

Kokoomus viettää vaalivalvojaisia Helsingissä Ravintola Maxinessa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo olevansa pettynyt, jos kokoomus ei ole eurovaalien suosituin puolue.

– On se pettymys, jos niin kävisi. Odotan hyvää tulosta illalta, kun ajattelen gallupeja, meidän listaa, ehdokkaiden tekemää työtä ja asetelmaa, jossa kokoomus on mielestäni onnistunut puolustamaan vahvaa Euroopan unionia, Orpo kertoi Lännen Medialle saapuessaan vaalivalvojaisiin.

Kovaksi haastajaksi Orpo kokee Perussuomalaiset.

– Täytyy ottaa huomioon, että eduskuntavaaleissa nähtiin Perussuomalaisten kova nousu, joka on jatkunut gallupeissa sen jälkeen. Olemme kuitenkin olleet yhtä poikkeusta lukuun ottamatta suosituin puolue eurovaaleissa, Orpo pohtii.

Kokoomuksen valvojaisissa on mukana puoluejohdon lisäksi useita eurovaaliehdokkaita. Monet ehdokkaat tulevat puolueen valvojaisiin vasta myöhemmin illalla. Esimerkiksi Sirpa Pietikäinen ja Petri Sarvamaa ovat paikalla ennakkotietojen mukaan kello 22 alkaen, jolloin vaalituloksen pitäisi olla melko selvä.

"On todennäköistä, että menetämme yhden paikan"

Keskustan vaalivalvojaiset ovat meneillään Helsingissä Apollonkadun puoluetoimistolla. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen pelkää, että puolue menettää kolmesta nykyisestä parlamentaarikon pestistään yhden.

– Kyllä se näillä viime aikojen kannatusmittauksilla on todennäköistä, että menetämme yhden paikan. Mutta tietysti lopulliseen tulokseen vaikuttaa äänestysprosentti eli miten olemme saaneet kannattajia liikkeelle.

Kaikkonen kertoo, että vaalikentillä on ollut hiukan vaikeuksia saada aikaan vaalitunnelmaa.

– Mutta sama homma on kuulemma ollut muillakin puolueilla. Eduskuntavaalit ja eurovaalit ovat liian lähekkäin toisiaan tänä keväänä. Tällainen tilanne on kerran 20 vuodessa ja nyt se sattui tälle vuodelle, hän toteaa.

Miten asemanne hallitusneuvotteluissa voi vaikuttaa tulokseen?

– Sitä on aika vaikea arvioida. Tuntuma on, että kentällä aika laajasti on pidetty hyvänä sitä, että meille tärkeitä asioita on idetty esillä ja pöydällä neuvotteluissa, eikä ole lähdetty niistä perääntymään, hän poihtii.

Kaikkonen sanoo, että heille on toivotettu tsemppiä vääntöihin. Vain aivan yksittäisiä kommentteja on kuulunut siitä, että olisi pitänyt olla oppositiossa.

Keskusta puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sai vastailla Facebookissa kiertävään viestiin. Siinä muistutetaan ja vertaillaan, että Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 1995 ja 2011. Molemmat vuodet olivat vaalivuosia ja kummallakin kertaa keskusta oli saanut kevään vaaleissa rökäletappion.

Nyt sivustolla ihmetellään leikkisästi, että mitä jos tällä kertaa käy samoin. Keskustan tulos eduskuntavaaleissa oli historiallisen huono. Tietääkö se sitä, että Suomi saa kultaa?

– Ajattelen niin, että tänä keväänä keskusta on hoitanut oman leiviskänsä ja hoitakoot leijonat nyt omansa tänä iltana ja Suomelle maailmanmestaruuden. Vuonna 2023 toivomme, että voimme kääntää tilanteen, Pirkkalainen sanoo.

Edellisen kerran eurovaalit järjestettiin vuonna 2014. Tuolloin suurimpien puolueiden kannatus jakaantui seuraavasti: Kokoomus 22,6, keskusta 19,7, perussuomalaiset 12,9, sdp 12,3, vihreät 9,3, vasemmistoliitto 9,3 rkp 6,8 ja kristillisdemokraatit 5,2 prosenttia äänistä. Kansallinen Kokoomus ja Suomen Keskusta saivat kumpikin kolme paikkaa europarlamenttiin säilyttäen paikkamääränsä ennallaan.

Vihreiden valvojaisissa toivottiin kolmea paikkaa

Vihreiden vaalivalvojaisissa oli hiljaista vielä tunti ennen ennakkoäänten julkistamista.

Tuusulalainen Eija Brilli ja espoolainen Jani-Petri Martikainen odottelivat illan ohjelman alkamista. Kumpikin kuuluu Viite-yhdistykseen. Viite eli Tieteen ja teknologian vihreät ry on liittomuotoinen Vihreä liitto r.p:n jäsenyhdistys. Yhdistyksen tavoitteena on edistää tutkittuun tietoon perustuvaa politiikkaa.

– Toivotaan, että vihreät saa kolme paikkaa, Brilli sanoo.

– Olisi positiivinen yllätys, jos kolme paikkaa tulee, Martikainen puolestaan toppuuttelee.

Martikainen on fyysikko ja hän kokee vihreät ammatin puolesta läheisimmäksi puolueeksi.

– Lisäksi arvopohjani on sama kuin vihreillä.

Samaa sanoo Brilli. Vihreät arvot tuntuvat omimmilta.

– Ympäristöasiat ovat sydäntä lähellä. Olen kotoisin Ylä-Savosta ja Talvivaaran kaivoksen ympäristötuhot saivat minut liikkeelle, Brilli kertoo heräämisestään vihreään liikkeeseen.

Miten äänet lasketaan?

Europarlamenttivaalien tuloksen määräytymisessä käytetään laskentamenetelmää, jonka mukaan ensimmäisessä vaiheessa lasketaan kunkin ryhmittymän eli vaaliliittoon kuulumattoman puolueen, vaaliliiton, yhteislistan sekä yhteislistaan kuulumattoman valitsijayhdistyksen koko maassa saama kokonaisäänimäärä.

Laskennan toisessa vaiheessa asetetaan kussakin ryhmittymässä ehdokkaat paremmuusjärjestykseen heidän saamiensa äänimäärien perusteella.

Kolmannessa vaiheessa annetaan kullekin ehdokkaalle vertausluvut siten, että ryhmittymän eniten ääniä saanut ehdokas saa vertausluvukseen ryhmittymän koko äänimäärän. Vastaavasti toiseksi eniten ääniä saanut ehdokas saa vertausluvukseen puolet ryhmittymän äänimäärästä, kolmanneksi tullut ehdokas kolmanneksen, neljänneksi tullut ehdokas neljänneksen ja niin edelleen.

Viimeisessä laskennan vaiheessa kaikki ehdokkaat asetetaan vertauslukujen mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Kyseistä listasta valitaan Euroopan parlamentin jäseniksi 13 parhaan vertausluvun saanutta ehdokasta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut