Järkevä ja kustannustehokas koti

Näin asuu kodin ammattilainen: Rakennusinsinööri Mari Bryggaren itse suunnittelema ja piirtämä talo valmistui seitsemässä kuukaudessa.

Raumalainen terveydenhoitaja ja nyt myös rakennusinsinööri Mari Bryggare asuu unelmiensa talossa, sillä hän on suunnitellut ja piirtänyt sen itse.

Syväraumasta löytyneellä omalla tontilla oli alun perin pieni noin 40 neliön mummon mökki.

– Aluksi ajattelin, että olisin lähtenyt remontoimaan sitä. Melko pian kävi kuitenkin ilmi, ettei talo ollutkaan tehty hirrestä.

Lisäksi laajennuksen tekemisen hinta olisi noussut korkeaksi. Niinpä päädyin kokonaan uuden talon rakentamiseen.

Isot ikkunat antavat valoa ja luovat tilan tuntua. Olohuoneesta avautuu upea maisema takapihalle.

Valo tulvii isoista ikkunoista

Suunnittelua ohjasi ajatus tehokkaista ja taloudellisista neliöistä. Reilun 100 neliön talosta löytyy naisen mukaan kaikki tarvittava, ja kaikille tavaroille on oma paikkansa.

– Halusin ehdottomasti valoa ja yhtenäistä tilaa, kertaa Bryggare.

Kodin värityksenä on vaalea, harmaa ja musta. Valoa tilaan tuovat muun muassa isot ikkunat.

– Ikkunoiden koon kanssa halusin olla kuitenkin järkevä. Isommat olisivat tuoneet mukanaan lisähaastetta suunnitteluun ja toteutukseen. Se taas tarkoittaa usein suurempaa budjettia.

Mari Bryggare rakensi kolmannen talonsa Syväraumaan. Moderni omakotitalo istuu hyvin vanhaan, merelliseen kaupunginosaan.

"Kaiken ei tarvitse olla luksusta"

Bryggaren budjetti talonrakennuksessa oli 2 300 euroa neliö. Siinä hän kertoo myös pysyneensä.

– Ainahan rakentamisessa on mahdollista, että budjetti kasvaa. Itse yritin pysyä kohtuullisuudessa muun muassa materiaalien kanssa. Kaiken ei tarvitse olla luksusta. Edullisiakin ratkaisuja löytyy.

Bryggare päätti säästää muun muassa talon ulko-ovien määrässä.– Jätin kodinhoitohuoneesta uloskäynnin kokonaan pois. Sen tilalla on iso ikkuna. Koko talossa on kaksi uloskäyntiä, ja se riittää mielestäni oikein hyvin.

Usein talojen tekniset tilat sijaitsevat asuinrakennuksen ulkopuolella, mutta Mari halusi sen sisälle, kodinhoitohuoneen yhteyteen.

– Tällä ratkaisulla vältin jälleen yhden ulko-oven.

Bryggarella on ollut rakennusvaiheessa apunaan oma lähipiiri, timpuri ja maalari. Rakennusalan ammattilaiset tekivät talon levypinnalle sekä toteuttivat talotekniikan. Hän itse keskittyi lähinnä suunnitteluun ja organisointiin.

– Läheisille kuuluu iso kiitos, ilman heitä en olisi tähän pystynyt.

Marin suosikkipaikka kotona on keittiö. Siellä on kaikkia tarvittava, eikä mitään ylimääräistä.

Kiillotettu betoni pohdituttaa

Talossa käytetyistä materiaaleista katseen vangitsee ainakin musta keittiö, kiillotettu betonilattia ja makuuhuoneen pehmeä kokolattiamatto.

Kiillotettua betonilattiaa Bryggare ei enää laittaisi.

– Minulle tuli mahdollisuus ottaa erikoisempi lattiavaihtoehto, mutta se ei ole kaikilta osin onnistunut. Betoni halkeaa helposti, ja näin se myös teki. Halkeama ottaa omaan silmään, vaikka vieraat eivät sitä huomaisikaan. Lisäksi lattialle tippuva ruoka-aine jättää siihen lähes aina pysyvän jäljen.

– Betoni on myös kesäisin ja alkusyksystä vähän kylmä, kun lattialämmitys ei ole vielä päällä.

Aina joku projekti meneillään

Syväraumaan valmistunut talo on hänelle jo kolmas. Lisäksi hän on suunnitellut ja tehnyt sisustus- ja saneeraussuunnitelmia tutuille jo 15 vuotta. Muutama vuosi sitten hän sai kipinän lähteä opiskelemaan harrastuksesta ammattia. Hän valmistui rakennusinsinööriksi 2,5 vuoden opiskelujen jälkeen.

– Rakentaminen ja remontointi on vahvasti osa minua. Minulla on ollut lähes aina joku projekti meneillään, nainen nauraa.

Tällä hetkellä Bryggaren päätyö on sosiaali- ja terveydenhuollon alalla.

Nyt ei ole aika hypätä kokopäiväiseksi rakennusalan ammattilaiseksi.– Nyt minulla on kuitenkin pätevyys tehdä ja suunnitella laajempia kokonaisuuksia.

Suihkukaappi on välttämätön pienessä tilassa. Kylpyhuoneen oven takan on vaatehuone, joka on muutettavissa saunaksi.

Ehkä nyt unelmakodissa?

Uuden kodin takapihalla komeilee vielä vanha ulkorakennus, josta löytyy muun muassa sauna.

Rakennuksen tilalle on kuitenkin suunnitteilla uusi.– Siinä tulee olemaan vielä tuleville vuosillekin hommia. Ihan vielä en kuitenkaan sitä projektia aloita.

Intohimoisesti rakentamiseen suhtautuva Mari Bryggare uskoo, että asuu nyt unelmakodissaan.

Mahtaako rakennuskipinä vielä iskeä uuden talon muodossa?

– Rakennusprojekteissa täytyy olla järkeä. Voi olla, että rakennankin. Jos eteen tulee hyvä paikka, miksikäs ei!

Rakennusinsinöörin vinkit

Mari Bryggare on suunnitellut ja piirtänyt oman kotinsa itse. Asun nyt unelmakodissa, mutta jos sopiva paikka tulee eteen, voi olla, että innostun rakentamaan uudestaan, nainen pohtii.

Millaisia neuvoja Mari Bryggare antaisi uusille talonrakentajille tai remontoijille?

– Rakennushankkeissa kannattaa ehdottomasti panostaa vastaavaan työnjohtajaan. Vaikka kokisi itse olevansa asioiden tasalla, kannattaa mukana olla luotettava ammattilainen.

Hän itse halusi myös panostaa vastaavaan työnjohtajaan, vaikka koki itse tietävänsäkin asioista jo paljon.

Pelkästään sopimusviidakko voi olla hyvinkin monimutkainen.

– On tärkeä tietää, mistä maksaa ja mitä milläkin hinnalla saa. Se ei valitettavasti ole välttämättä aina ihan selvää. Yksi iso ansa voi olla yllätyksenä tulevat lisätyöt.

Bryggaren mukaan ongelmat kuuluvat lähes aina rakentamiseen. Ammattilaisten avulla ongelma on helpompi ratkoa myös kustannustehokkaasti.

– Rakentamisessa puhutaan aina isoista summista, joten jos ei ole tarkkana, voi joutua venyttämään budjettia reippaasti ylöspäin.

Länsi-Suomen Koti-erikoisjulkaisu (4.10.2023) jaetaab levikkialueen kaikkiin koteihin.Julkaisu on luettavissa myös näköislehtenä: https://ls24.fi/digilehti

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut