Jarru- ja pakokaasupäästöongelmat johtavat usein hylkäämiseen katsastuksessa

Määräaikaiskatsastuksessa hylätyistä ajoneuvoista suurimmalla osalla on ongelmia jarrujen, etuakseliston sekä pakokaasupäästöjen kanssa, selviää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin katsastuksen vikatilastoista.

Tilastot kattavat kaikki Suomessa vuonna 2012 suoritetut määräaikaiskatsastukset.

Ajokieltoon määrättiin yleisemmin jarrujen vakavan vian tai pakokaasupäästöjen vuoksi, kun taas yleisimmät korjauskehoitukset ja osa hylkäysvioista olisivat olleet helposti havaittavissa ja korjattavissa. Toimimattomat valot ja tuulilasin kunto kirvoittavat paljon huomautuksia.

- Viime vuonna yli 200 000 autoa tuli toinen ajovalo pimeänä katsastukseen ja noin 5 000 oli molemmat valot pimeinä. Renkaiden kulutuspinta oli kulunut alle vähimmäisvaatimusten 47 000 autossa, summaa Trafin ryhmäpäällikkö Otto Lahti.

Vuonna 2012 katsastettiin reilut 2,5 miljoonaa ajoneuvoa, joista ensimmäisellä kerralla hylättiin 27 prosenttia. Hylättyjen autojen määrät kasvavat tasaisesti auton iän mukaan.

Henkilöautojen mallikohtaiset vikatilastot käyttöönottovuosittain löytyvät osoitteesta www.trafi.fi/palvelut/tilastot/tieliikenne/katsastus