Järvien jäät jo erittäin heikkoja

Suomen ympäristökeskus varoittaa maan etelä- ja keskiosassa ajankohtaan nähden erittäin ohuista jäistä. Jäällä ei kannata enää liikkua etenkään ajoneuvoilla.

Paikoin jäät ovat ennätyksellisen ohuita maaliskuun loppupuolelle. Viime päivien kylmät sääjaksot eivät enää ole vahvistaneet jäitä, mutta ovat hidastaneet hieman ohenemista. Keväällä monikymmensenttinen jää voi kuitenkin pettää alla puikkoonnuttuaan auringonsäteilyn vaikutuksesta. Maan etelä- ja keskiosassa järvijäät alkoivat heikentyä tänä talvena selvästi tavallista aiemmin, jo helmikuun loppupuolella.

Viimeisen kymmenen päivän aikana jäät ovat ohentuneet maan etelä- ja keskiosassa muutamilla senteillä. Jäänpaksuus oli torstain mittauksissa maan eteläosassa pääosin 15-25 senttiä eli vain puolet keskimääräisestä. Maan keskiosassa jäät vaihtelivat 20 ja 40 sentin välillä.

Maan pohjoisosassa järvijäät ovat vielä kestäviä ja monin paikoin ne ovat vielä paksuuntuneet. Lapin järvissä jäätä on pääosin 50-65 senttiä, Kilpisjärvellä jopa 89 senttiä. Lapissa lukemat ovat keskiarvon tuntumassa tai hieman sitä pienempiä.