Järvillä ja lounaisilla merialueilla sinilevää tavanomaista enemmän

Sisävesillä on ajankohtaan nähden tavanomaista enemmän sinileväkukintoja lämpimän loppukesän vuoksi. Suomen lounaisilla merialueilla ja Suomenlahdella on edelleen runsaita sinileväkukintoja.

Järvien pintavesien lämpötilat ovat yhdestä viiteen astetta tavanomaista lämpimämpiä.

Sinilevien määrä on kääntynyt Lounais-Suomessa laskuun kuluneella viikolla. Sitä kuitenkin esiintyy edelleen ajankohtaan nähden paljon.

Sisävesillä levää on havaittu hieman kolmella vakiohavaintopaikalla: Someron Painiojärven Moronperässä, Säkylän Pyhäjärvessä Katismaan uimarannalla sekä Kemiönsaaressa Dragsfjärdinjärvessä.

Runsaasti levää on havaittu Littoistenjärven sekä Köyliönjärven Yttilän Ottan vakiohavaintopaikoilla.

Vakiohavaintopaikkojen sekä seurannan ulkopuolisten havaintojen perusteella voi todeta, että sinilevää esiintyy edelleen Saaristomerellä laajalla alueella. Selkämerellä sinilevää ei ole havaittu leväseurannan vakiohavaintopaikoilla.

Rauman edustalla ulkomerellä on tehty runsas sinilevähavainto vakioseurannan ulkopuolelta.

Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun, viikolle 39. Vakiohavaintopaikkojen levätilannetta voi siihen asti seurata Suomen Ympäristökeskuksen ylläpitämästä Järvi&Meriwiki -palvelusta, johon voi myös tallentaa omia levähavaintojaan.

Levätilanteen seuraaminen ja päivittäminen on mahdollista myös älypuhelimiin ladattavalla Levävahti-sovelluksella. Varsinais-Suomen ELY-keskukseen voi ilmoittaa Lounais-Suomessa tehdyistä levähavainnoista numeroon 0295 022 530.