Järvillä ja merialueilla on tällä viikolla tehty yksittäisiä sinilevähavaintoja

Sinilevää Rokin nokan venesatamassa kesällä 2019. Sinilevät tuottavat useita erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa oireita. Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa sinileväisestä vedestä. Kuva: arkisto/Pekka Lehmuskallio

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet jonkin verran sisävesillä viime viikosta. Sinilevää on havaittu vähän kuudella havaintopaikalla, mutta runsaita tai erittäin runsaita sinilevähavaintoja ei ole vielä tehty. Lisäksi kansalaisilta on tullut kaksi sinilevähavaintoa. Vaikka havainnot ovat lisääntyneet, tilanne on silti ajankohdalle tyypillinen. Vedessä voi edelleen olla suuria määriä männyn ja kuusen siitepölyä.

Suomen avomerialueilla ei ole havaittu sinileväkukintoja, mutta Saaristomerellä sekä Suomenlahden ja eteläisen Selkämeren rannikolla on ollut yksittäisiä paikallisia vähäisiä sinileväesiintymiä. Sen sijaan kaikilla avomerialueilla, Saaristomerellä ja eri puolilla rannikkoa on laajoilla alueilla siitepölyä. Siitepöly näkyy veden pinnalla vaaleina kiehkuroina ja lauttamaisina alueina erityisesti rannoilla.

Raumalla sinilevää on havaittu tällä viikolla sekä merellä että järvellä. Merellä sinilevää havaittiin alkuviikosta Verkkoniemennokassa ja sisävesistä Lapin Narvijärvellä keskiviikkona.

Meriveden pintalämpötila on Ilmatieteen laitoksen Meripalvelujen mukaan Perämerellä 12–17 °C, Selkämerellä 13–17 °C, Saaristomerellä 15–19 °C ja Suomenlahdella 15–18 °C. Veden pintalämpötilat ovat kuluneen viikon aikana siis nousseet hyvinkin nopeasti. Lämmennyt kerros on kuitenkin ohut ja ainakin Pohjanlahdella tuuli aiheuttanee sekoittumista loppuviikkona.

Sääolosuhteet vaikuttavat suuresti sinilevien runsastumiseen, joten tyynellä säällä ja veden lämmetessä paikallinen sinileväkukinta voi kehittyä nopeastikin. Runsaimmin sinileviä esiintyy Itämerellä yleensä vasta heinä- ja elokuussa.