"Järviluodon populaatio vain jatkaa kasvuaan" – ammattikalastajalle lupa ampua merimetsoja on laiha lohtu

Jarno Aaltosen mielestä ely-keskuksella on paine saada myönteisiä poikkeuspäätöksiä julkisuuteen.

"Nyt annettiin päätös asiasta, jota ei haettu. Haimme lupaa ampua keväällä, emme syksyllä", harmittelee Jarno Aaltonen.

Rauman merialueella saa ampua tänä vuonna ja muutamana seuraavana vuonna tuhat merimetsoa. Poikkeusluvan sai Eurajoen-Lapinjoen kalatalousalue, ja luvan myönsi Varsinais-Suomen ely-keskus.

Lupa annettiin vakavien kalastukselle aiheutuvien vahinkojen ehkäisemiseksi.

– Se luvassa on hyvää, että viimein ely-keskus myönsi, että merimetsoilla on negatiivinen vaikutus varsinkin ahvenkantoihin alueella, kommentoi ammattikalastaja Jarno Aaltonen.

– Muuta hyvää ei sitten paljon ollutkaan, hän huokaa.

Linnut jo lähteneet, kun saa ampua?

Poikkeuslupa mahdollistaa tuhannen merimetson ampumisen vuodessa vuosina 2022-2024.

Ampuminen on kuitenkin sallittua vain syyskaudella. Lisäksi lupa-alueeseen eivät kuulu alueet, joilla ampumisesta arvioidaan koituvan haittaa muulle lajistolle.

Lupa sallii ampumisen elokuun alusta lähtien, mutta rajoituksia on useita. Rauman Järviluodoissa, joissa asuu Suomen suurin merimetsoyhdyskunta, saa ampua vasta elokuun 20. päivänä eli samaan aikaan sorsastuskauden alkamisen kanssa.

– Paikallinen populaatio jatkaa vain kasvuaan. Todennäköisesti täällä pesivät linnut ovat sallittuna ampuma-aikana jo lähteneet. Ampuminen kohdistuu sitten muualla pesineisiin muuttomatkalla oleviin, arvelee Aaltonen.

"Luvat eivät kohdistu oikein"

Kalatalousalue haki lupaa merimetsojen ampumiseen keväällä. Ely ei tähän taipunut.

Perusteena oli se, ettei haittaa muulle linnustolle voitu sulkea pois. Lisäksi kevät on myös merimetsojen elinkierrolle tärkeää aikaa.

– Nyt annettiin päätös asiasta, jota ei haettu. Haimme lupaa ampua keväällä, emme syksyllä. Ely-keskuksella on kova paine saada myönteisiä poikkeuslupia julkisuuteen. Ne eivät kuitenkaan kohdistu oikein.

Keväällä Varsinais-Suomen ely-keskus myönsi poikkeusluvan 500 merimetson ampumiseen vuosittain Merenkurkussa – mutta niin ikään syksyllä.

– Sama oli Saaristomerellä. Viime syksynä oli lupa 200:een, mutta Paraisilla ei montakaan lintua taidettu ampua, sanoo Aaltonen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut