Jättipalsamia torjutaan taas yhteisvoimin Kuuskajaskarista

Kuuskajaskarin jättipalsamin hävittämistalkoita jatkettiin keskiviikkona. Kuva: Jami Jokinen

Osuuskauppa Keulan, Rauman kaupungin ja vapaaehtoisten luonnonystävien yhteistyö jättipalsamin hävittämiseksi Kuuskajaskarin linnakesaarelta jatkuu.

Tämän kesän ensimmäiset torjuntatalkoot on järjestetty tänään keskiviikkona ja toisen kerran mennään elokuussa. Tavoitteena on hävittää jättipalsami Kuuskajaskarista kokonaan.

– Tavoite on kova, mutta viime vuoden torjuntatöiden tulokset antavat uskoa sen saavuttamiseen. Jättipalsamia oli nyt huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Torjuntatöitä joudutaan kuitenkin jatkamaan vielä ainakin ensi vuosi, koska kasvin siemenet säilyvät itämiskelpoisina muutamia vuosia, kertoo Keulan vastuullisuusyhteyshenkilö Lauri Friman.

Jättipalsamia torjutaan niittämällä ja kitkemällä.

– Kitkeminen on tehokkaampi, mutta huomattavasti työläämpi tapa hävittää jättipalsami. Tästä syystä kitkettävää aluetta on hyvä pyrkiä ensin pienentämään niiton avulla. Oman kokemukseni perusteella parhaaseen lopputulokseen päästään yhdistämällä nämä kaksi torjuntatapaa, Friman sanoo.

Jättipalsami on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:ssa. Laji on yksivuotinen, eli se uusiutuu ja leviää ainoastaan siementen avulla.

Lisää aiheesta

Osuuskauppa Keula ja Rauman kaupunki löivät hynttyyt yhteen jättipalsamin kitkemiseksi Kuuskajaskarista