Pariisissa jo liki 130 kuollutta, iskujen takana todennäköisesti ranskalainen ryhmittymä

Pariisissa on sytytetty kynttilöitä öisen terrori-iskun uhrien muistoksi. STT/Lehtikuva

Pariisi
STT, AFP-Reuters

Ranskan presidentti Francois Hollanden mukaan Pariisin terrori-iskut teki Isis-äärijärjestö. Iskut suunniteltiin ulkomailla mutta niiden toteuttamiseen saatiin apua Ranskan sisältä.

Hollanden mukaan eilisillan iskuissa kuoli 127 ihmistä. Presidentti julisti Ranskaan kolmen päivän kansallisen suruajan iskujen johdosta.

Pariisin yöllisten terrori-iskujen kuolonuhrien määrä on tuoreimpien tietojen mukaan lähes 130. Haavoittuneita on viranomaislähteiden mukaan miltei 200. Heistä noin puolet on kriittisessä tilassa.

Uutiskanava CNN kertoi aiemmin tänään, että kuolleita olisi jopa yli 150.
Hyökkääjiä tiedetään olleen ainakin kahdeksan. Heistä neljä hyökkäsi konserttisaliin, missä kuoli jopa yli sata ihmistä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen arvelee, että Pariisin terrori-iskujen takana on todennäköisesti ranskalainen ryhmittymä.

Sinkkosen mukaan tekijät ovat luultavasti asuneet vuosikausia Ranskassa, koska iskut ympäri Pariisia ovat vaatineet hyvää paikallistuntemusta.

Hän arvelee, että teko viittaa ääri-islamistiseen järjestöön, muttei välttämättä Isisiin tai al-Qaidaan. Iskujen toteutustapa kertoo, että osalla terroristeista on kokemusta sotatoimialueelta, koska ryhmä toimi kurinalaisesti ja kylmäverisesti.