Jo toinen poikkeusoloissa järjestetty valotaidetapahtuma löysi yleisönsä – tammikuu on osoittautunut hyväksi ajankohdaksi Lumenille

Jatkossa Lumenissa tullaan näkemään valotaideteosten ja valaisujen ohella myös erilaista ohjelmaa.

| Päivitetty

Lauantaina päättyneellä Lumenilla oli paljon yleisöä. Jatkossa tuottaja Leila Stenfors näkisi tapahtumassa valoteosten ja valaisujen ohella myös erilaista ohjelmaa, kuten konsertteja, esityksiä ja opastettuja kierroksi.

Toista kertaa järjestetty Lumen valotaidetapahtuma onnistui järjestäjien mukaan hyvin ja tapahtuma keräsi runsaasti ihmisiä nauttimaan valotaiteesta.

Kävijämäärämittaria tapahtumalla ei ollut käytössään. Tuottaja Leila Stenforsin mukaan eniten yleisöä oli avajaispäivänä perjantaina sekä päätöspäivänä seuraavan viikon lauantaina.

– Kävijöitä riitti kuitenkin tasaisesti koko tapahtuman ajan. Näköhavaintojen perusteella arvioisin, että yleisöä oli viime vuotta enemmän, Leila Stenfors sanoo.

Korona väljensi

Lumen järjestettiin myös toisena vuotenaan poikkeusolosuhteissa.

– Olimme täysin samanlaisessa tilanteessa kuin viime vuonna.

Pandemian huomioon ottaminen näkyi valotapahtuman pitkässä kestossa – tapahtuma kesti yhdeksän päivää – sekä kohteiden väljässä sijoittelussa. Näin minimoitiin ruuhkien syntyminen.

Lumenia järjestävä Rauman Energia on tyytyväinen päättyneeseen tapahtumaan.

– Olemme iloisia, että haastavina aikoina onnistuimme monen tahon yhteistyönä tuomaan tällaisen kokemuksen ihmisten arkeen. Monet kävijät kiersivät kohteissa useana iltana peräkkäin ja reitin suosikkikohteiden äärelle palattiin uudestaan. Lumen oli selvästi myös koko perheen yhteinen kokemus, Lauri Tuomola Rauman Energialta kertoo tiedotteella.

Teknisesti haastava

Valotaideteokset ja valaisuja oli esillä Rauman keskustassa neljässä kohteessa. Kohteisiin ja reitin varrelle oli tänä vuonna kuratoitu valo- ja mediataidetta, valoveistoksia, videomappauksia ja installaatioita yhdeksältä taiteilijalta. Tapahtuman kuraattorina toimi yhteisötaiteilija ja kulttuurituottaja Elina Tiainen.

Kuratoidut taideteokset olivatkin kaupunkia edustavan Stenforsin mukaan kaivattu lisä tapahtumaan, ja niitä on toiveena nähdä myös jatkossa.

– Kokonaisuus oli ensimmäiseen Lumeniin verrattuna teknisesti vaativampi, koska mukana oli teoksia, joista osa sijoittui katutasolle. Näyttävät valaisut vaativat myös muuttuvien sääolosuhteiden huomioimista tapahtuman pitkän keston takia.

Jatkoa luvassa

Järjestäjät pohtivat parhaillaan tapahtuman jatkoa. Lähtökohta on, että Lumen järjestetään myös ensi vuonna.

– Se sopii hyvin energiayhtiön mahdollistamaksi tempaukseksi, koska tapahtumaan on kaikkien helppo osallistua, Lauri Tuomola Rauman Energialta sanoo.

Myös kaupunki haluaa olla mukana keskusteluissa jatkosuunnitelmista.

– Lumenin vahvuus on organisaatioiden ja yrityselämän muodostamassa yhteistyömallissa, toteaa tuottaja Leila Stenfors Rauman kaupungilta.

Tyhjä tammikuu

Tapahtumista muutoin kovinkin tyhjä tammikuu on koettu hyväksi ajankohdaksi valotaiteelle.

– Lumen tuo tammikuuhun kaivatun lisän, joka saa ihmiset liikkeelle. Valotaidetapahtuma myös jatkaa sopivasti joulunajan tapahtumia, ja tänä vuonna ajankohtaa aikaistettiin tästä syystä.

Jatkossa Stenfors näkisi Lumenissa mielellään valotaideteosten ja valaisujen ohella myös erilaista ohjelmaa.

– Erilaisten tapahtumien, kuten konserttien, esitysten ja opastettujen kierrosten, osuutta olisi mahdollista lisätä kokonausuuteen paljon.

Palautetta toivotaan

Yleisön mielipiteitä kuullaan mielellään. Järjestäjät ovat jo saaneet tapahtumasta palautetta ja tapahtumasta on jaettu ahkerasti kuvia sosiaalisessa mediassa.

Lumenrauma.fi-sivustolta löytyy myös lomake, jolla voi jättää palautetta, toiveita ja kehitysideoita järjestäjille.

– Tähän mennessä olemme saaneet hyvää palautetta järjestelyistä ja etenkin kokonaisuudesta ja reitistä, sanoo Stenfors.

Kommentti: Kuratointi teki Lumenista taide-tapahtuman

Raumalaiset ja varmasti myös lähialueiden asukkaat ovat ottaneet valotaidetapahtuman omakseen.

Tänä vuonna reitti oli hyvin suunniteltu: Mollu Heinon Pikkutähti ja sen sakarat pitivät kulkijan kartalla ja kohteet oli helppo löytää.

Raumalla välimatkat ovat todella lyhyitä, matka kirkolta kaupungintalolle on todellakin vain kivenheiton mittainen.

Kuraattori Elina Tiainen oli koonnut elämyksellisen kokonaisuuden erilaisia valotaideteoksia. Kuratointi tekikin Lumenista valotaidetapahtuman.

Reitti oli kiehtova matka epätodellisista tunnelmista toiseen: Elisa Hillgenin Mobilessa tuulessa heiluvat heijastavat palaset loivat villejä kuvioita Vanhan Raatihuoneen seinään, torilla Niko Tiaisen ja Camillo Sanchezin Autapsessa ääni ja valo sulautuivat.

Kaupungintalon sisäpihan tunnelma oli äänimaisemineen mystinen, ja violetissa valossa välkkynyt Antti Kulmalan Dimension X oli kuin Muumilaaksosta pudonut taikurin rubiini.

Hienoa, että tapahtumassa oli esillä myös paikallista taidetta Elina Tiaisen pop up -projisoinnissa.

Suomessa on huomattu , että valotaide on juuri sitä, mitä pitkä, pimeä vuodenaika kaipaa.

Mielenkiinnolla siis jäämme odottamaan mitä Niko Tiaisen ja Mikko Kiviharjun Mapsion tuo tullessaan ensi lokakuussa Vuojoen kartanolle Eurajoelle.

Maarit Anttila

Kirjoittaja on Länsi-Suomen kulttuuritoimittaja

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut