Jo yli 100 000 kalastajaa on maksanut uuden kalastonhoitomaksun

Kalastonhoitomaksuilla kerättävät varat ohjataan muun muassa kalavesien hoitoon, vesialueiden omistajille maksettaviin korvauksiin, kalastusta edistäviin hankkeisiin ja kalastuksenvalvontaan. Kuva: LS-arkisto/ Esa Urhonen

Tällä hetkellä uuden kalastonhoitomaksun on suorittanut yli 117 000 kalastajaa, mikä on yli 20 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Vuosimaksu on suuruudeltaan 39 euroa ja sen voi lunastaa Eräluvat.fi-verkkokaupasta, palvelunumerosta 020 69 2424, useimmista luontokeskuksista ja R-kioskeista.

– Kalastus tuskin on lisääntynyt, mutta kalastajat kokevat uuden kalastuslain tuoman kalastonhoitomaksun mielekkäämmäksi kuin aikaisemmat maksut, Metsähallituksen ylitarkastaja Mikko Malin sanoo.

Suuntaus osoittaa, että yhä harvempi kalastaa luvatta. Aikaisemmin kalastajat maksoivat ensin kalastuksenhoitomaksun, jolla ei vielä voinut kalastaa missään, ja sen lisäksi viehekalastusmaksun jokaisen entisen läänin alueelle erikseen. Uusi laki yhdisti nämä maksut kalastonhoitomaksuksi.

Kun kalastaja maksaa kalastonhoitomaksun, hän saa oikeuden viehekalastaa yhdellä vavalla suurella osalla Suomen vesialueista. Erillinen vesialueenomistajan myöntämä viehekalastuslupa tarvitaan vielä vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla sekä alueille, joilla on ELY:n päätöksen nojalla toimiva erityiskalastuskohde.

Maksu on pakollinen kaikille 18–64-vuotiaille kalastajille, jotka kalastavat muuten kuin onkimalla, pilkkimällä tai silakkalitkalla. Pyydyskalastukseen ja ravustukseen kalastajat tarvitsevat kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajalta hankitun luvan.

Kalastonhoitomaksun keruusta vastaa Metsähallitus ja varojen käytöstä maa- ja metsätalousministeriö.