Joel Hallikainen päättää aina kaikki keikat Finlandia-hymniin, niin myös Eurajoella ja Laitilassa

Kiertueelle laulajakonkari lähtee joka joulu. Nyt mukana on porilainen Vox humana -kuoro.

Laulaja Joel Hallikaisen keikkaohjelmistossa yksi asia ei muutu. Oli sitten kesä taikka talvi, tanssikeikka, gospelkonsertti tai esiintyminen mummoille hoivakodissa: artisti laulaa jokaisen esiintymisen päätteeksi Sibeliuksen säveltämän Finlandia-hymnin.

Finlandia kuullaan luonnollisesti myös Hallikaisen tulevalla joulukonserttikiertueella, joka ulottuu tänä vuonna myös Eurajoelle ja Laitilaan. Kiertueella laulajan kanssa esiintyy Keski-Porin seurakunnan kamarikuoro Vox Humana.

– Kuoron ja solistin esityksenä Finlandia on veret seisauttava päätös konsertille, lupaa laulaja.

Vanha sanoitus käyttöön

Hallikaisen laulaman Finlandian sanat eivät ole ne kaikkien suomalaisten tuntemat, vaan varhaisemmat, amerikansuomalaisen toimittajan Yrjö Sjöblomin vuonna 1919 kirjoittamat. Ne artisti hankki käyttöönsä pari vuotta sitten sitten

Sibeliuksen perikunnalta, kun Suomi vietti satavuotisjuhliaan. Laulu sai myös ensiesityksensä Turun tuomiokirkossa samana vuonna.

– Sjöblom kysyi aikanaan Sibeliukselta lupaa saada esittää Finlandia kuoroesityksenä Suomessa. Sibelius ei sitä tuolloin antanut, sillä hän oli tehnyt Finlandian orkesteriteokseksi.

Tiettävästi amerikansuomalaiset kuitenkin lauloivat hymniä uudella mantereella kuoroesiintymisissään. Sjöblomin sanoituksessa on uskonnollinen viritys ja viittauksia juuri päättyneeseen sisällissotaan.

Finlandia inspiroi monia

Suomen kansallishymniksi kutsuttu Finlandia on sanoitettu moneen kertaan. Tunnettu se on runoilija V.A. Koskenniemen vuonna 1940 kirjoittamista sanoista, joilla laulua nykyään lauletaan. Yrjö Sjöblomia ennen hymniin tarttui Jalmari Finne ja ennen Koskenniemeä sen sanoitti Väinö Sola vuonna 1938.

Finlandia oli alun perin Historiallisia kuvia -nimisen orkesterisarjan viimeinen osa eikä Sibelius kappaletta säveltäessään pitänyt sitä mitenkään erityislaatuisena.

Kiertueelle kuoron kanssa

Joel Hallikaiselle joulukonsertti on traditio, joululevyjäkin hän on pitkän artistin uransa aikana tehnyt muutaman. Kiertueella kuullaan suomalaisten rakastamia joululauluja. Laulaja myöntää, että välillä saattaa jopa tuskastuttaa se, että ihmiset haluavat aina kuulla ne samat Varpunen jouluaamuna, Sydämeeni joulun teen ja Oi jouluyö.

– Mutta, kun artistina olen siinä hetkessä, olen kuitenkin palvelemassa yleisöä ja olen saanut yleisöltä luvan tulla heidän eteensä. En ole siellä laulamassa itselleni, Hallikainen sanoo.

Tämän vuoden kiertueella mukana olevaa porilaista, 25-henkistä kamarikuoro Vox Humanaa laulaja kiittelee.

– Kuoro tuotti myönteisen yllätyksen, se on hyvävireinen.

Vox Humana on perustettu vuonna 2007 ja sen ohjelmistoon kuuluu sekä isoja kirkollisia teoksia että lukuisia pienempiä lauluja, joita kuoro esittää jumalanpalveluksissa sekä muissa tilaisuuksissa.

Joel Hallikainen ja 24-henkinen kamarikuoro Vos Humana Eurajoen kirkossa 3.12. kello 19 ja Laitilan kirkossa 12.12. kello 19.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut