Johan sitä lunta pyrytti! – Pyynpään mittausasemalla lumensyvyys 22 senttiä

Tiistaina vihmonut Toini-myrsky toi kunnolla lunta myös Rauman seudulle. Pyynpään mittausaseman mukaan lumensyvyys ylsi keskiviikkoaamulla jo 22 senttiin.

Lumisade jatkuu Satakunnassa vielä keskiviikkona alkuiltaan asti, mutta huomattavasti eilistä pyryä kevyempänä.

– Tiistain lumimyrskystä varoiteltiin hyvin ennakkoon, joten ihmiset jättivät autoilua vähemmälle. Lumimäärän ennuste oli ennakkoon aika kova. Tehtävien määrä oli lopulta aika kevyt siihen nähden mitä odotettavissa oli, päivystävä palomestari Jari Eno kuvailee.

– Tuulesta aiheutuneita myrskyvahinkoja on seudulla ollut jonkin verran, muutamia puuhommia ja kattopeltejä olemme korjailleet.

Helsinki-Vantaan lentoasemasta muodostui tiistai-iltana yhdeksän tienoilla Suomen lumisin paikka. Lumensyvyys oli automaattimittausten perusteella tuolloin jo 56 cm, kun se maanantaina oli enimmillään 22 cm. Lunta on siis reilun vuorokauden aikana pyryttänyt ja mahdollisesti osin myös kinostunut 34 cm.

Jopa Lapin lumensyvyydet kalpenevat eteläisimmän Suomen lumivaipalle.

Helsinki-Vantaan lumensyvyys ohitti Lapin lumisimman mittausaseman Enontekiön Kaaresuvannon tiistai-illan aikana. Kaaresuvannossa lunta on 50 cm.

Lunta voi keskiviikkoyön ja -aamun aikana pyryttää Uudellemaalle vielä 10–20 senttiä, mikä tarkoittaa sitä, että aamulla pääkaupunkiseudun lumensyvyys on laajoilla alueilla yli 40 senttimetriä. Ei ole mahdotonta, että paikoin lumensyvyys kasvaisi jopa 60–70 senttimetriin – varsinkin, jos kinostuminen jatkuu voimakkaana.

Helsinki-Vantaan kaikkien aikojen tammikuun lumensyvyysennätys on 77 cm. Lukema on rekisteröity 30.1.1966.

Suomen lumisimmat mittausasemat ti 12.1.2021 klo 21.30

  1. Helsinki-Vantaa 56
  2. Enontekiö Kaaresuvanto 50
  3. Puolanka Paljakka 49
  4. Espoo Nuuksio 48
  5. Kittilä Kenttärova 48
  6. Kuusamo Teeriranta 46
  7. Posio Raistakka 46
  8. Porvoo Harabacka 45
  9. Kittilä Pokk a44
  10. Kittilä kirkonkylä 43

Lisää aiheesta

Vain tilaajille GALLERIA: Toiniksi ristitty lumimyrsky toi lumitöitä myös Raumalle