Joka neljäs autoilija unohtaa vilkun käytön

Käyttämällä vilkkua kuljettaja antaa muille liikkujille aikaa ja tilaa toimia yllättävissäkin tilanteissa. Kuva: LS-arkisto/Minna Paananen

Kolme neljästä autoilevasta näyttää suuntamerkkiä kääntyessään, käy ilmi Liikenneturvan seurantatiedoista.

Laki velvoittaa kuljettajaa näyttämään suuntamerkkiä aina ajoneuvoa sivusuunnassa siirtäessään – kuten kääntyessä, kaistanvaihdon yhteydessä tai tien reunasta liikkeelle lähtiessä. 

- Kukaan ei kulje liikenteessä yksin. Käyttämällä vilkkua kuljettaja antaa muille liikkujille aikaa ja tilaa toimia yllättävissäkin tilanteissa. Kun suuntamerkki laitetaan päälle hyvissä ajoin, voivat muut ennakoida liikennetilanteen paremmin ja välttää esimerkiksi turhaa jarruttelua, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen korostaa.

Jos ajatukset ovat jouluostoksissa tai huomio kiinnittynyt liikennetilanteen sijasta vaikka kännykkään, voi vilkuttaminen helposti unohtua tai jäädä viime tinkaan.

Jotkut voivat myös ajatella, että vilkun näyttäminen esimerkiksi kaistaa vaihdettaessa on puoliautiolla tieosuudella täysin turhaa. Vilkku ei kuitenkaan ole vain autoilijoita varten.

- Vilkun viesti on tarpeellinen myös kevyen liikenteen väylän käyttäjille, kävelijöille, pyöräilijöille ja mopoilijoille, esimerkiksi liikenneympyrästä poistuttaessa, Nieminen muistuttaa.

Suuntamerkki on annettava hyvissä ajoin ennen ajoneuvon kääntämistä. Vilkun näyttäminen ei kuitenkaan vapauta kuljettajaa velvollisuudesta varmistaa kääntymisen turvallisuus.

Vilkun käytön lisäksi kuljettaja kertoo aikeistaan kääntyä hidastamalla nopeutta, jarruvaloilla, ajolinjan valinnalla ja tarpeen mukaan myös katsekontaktilla.