Joka viides suomalainen on ottanut rokotteen puutiaisaivokuumetta vastaan – enemmistö jättää kuitenkin rokotussarjan kesken

Punkit eivät ole elinympäristönsä suhteen kovin vaativia, vaan niille riittää käytännössä se, että alueella esiintyy tarpeeksi isäntäeläimiä. Kuva: arkisto/ Pekka Lehmuskallio

Suomalaisista keskimäärin 21 prosenttia on rokottautunut TBE:tä eli puutiaisaivotulehdusta vastaan, selviää Pfizerin teettämästä kyselytutkimuksesta. Vain 39 prosenttia ensimmäisen rokotuksen ottaneista on ottanut koko aloitussarjan.

Punkkien määrän kasvaessa ilmastonmuutoksen myötä myös TBE:n esiintyminen Suomessa tulee asiantuntijoiden mukaan lisääntymään.

Osa punkeista levittää pääasiassa kahta sairautta, yleisempää borrelioosia ja harvinaisempaa TBE:tä eli puutiaisaivokuumetta.

Bakteerin aiheuttamaa borrelioosia voidaan hoitaa antibiootein, mutta virusperäinen TBE on pahimmillaan vakava sairaus, johon ei ole lääkehoitoa.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi kuitenkin rokottautua. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta. Hyviä suojautumiskeinoja punkkien levittämiä tauteja vastaan ovat myös pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet sekä päivittäinen punkkisyyni.

TBE-tapausten määrä Suomessa kasvussa

Puutiaistutkija Jani Sormunen Turun yliopistosta arvioi, että ilmastonmuutoksen myötä punkkien määrä Suomessa kasvaa ja riskialueet laajentuvat. Samalla myös riski TBE:n saamiseen kasvaa. Tänä vuonna punkkeja on havaittu jopa talvella.

-Lauhat talvet edesauttavat punkkien lisääntymistä ja leviämistä uusille alueille. Pienikin keskilämpötilan nousu hyödyttää punkkia. Punkit eivät ole elinympäristönsä suhteen kovin vaativia, vaan niille riittää käytännössä se, että alueella esiintyy tarpeeksi isäntäeläimiä, Sormunen sanoo.

Vuosien 2010–2019 aikana TBE-tapaukset ovat Suomessa nousseet 118 prosenttia verrattuna vuosiin 2000–2009. Viime vuosikymmenellä diagnosoituja TBE-tapauksia oli 567, kun taas vuosina 2000–2009 niitä oli 260.