Jokaisella on velvollisuus merkitä vaaralliset kuopat tiessä

Kuopat tiessä voivat aiheuttaa vakavia vaurioita, jos sellaiseen tietämättään ajaa polkupyörällä tai autolla.

Harva kuitenkin tietää, että jokainen tienkäyttäjä on velvollinen merkitsemään kuopat, oli liikkeellä sitten millä tahansa.

– Se voi olla jonkinlainen risu, johon on kiinnitetty jokin liina, kuvailee Varsinais-Suomen ELY-keskuksen aluetiemestari Tapani Sipilä.

Ilmoittaminen onnistuu myös puhelimitse, sillä ELY-keskuksella on vauriotapauksia varten Tienkäyttäjän linja, johon voi ilmoittaa vaarallisesta kuopasta.

Kenellä sitten on vastuu sellaisessa tilanteessa, jossa tienkäyttäjä ei merkitse kuoppaa tai muuta tien vauriota, ja siitä koituu vahinkoa?

Laki24.fi-palvelun lakimiehen Markku Lappalaisen mukaan satunnaista tienkäyttäjää on teoriassa hyvin vaikeaa laittaa vastuuseen välinpitämättömyydestä.

– Lähtökohta on se, että tien omistaja on vastuussa tien vaurioista aiheutuneista vahingoista. Usein näissä tapauksissa käräjäoikeuteen haastetaan kaupunki tai kunta, jos tie sijaitsee kaupungin tai kunnan omistamalla maa-alueella.

Tienpidosta voidaan tehdä myös toimeksiantosopimus, jonka perusteella tien kunnossapidosta vastaa ulkopuolinen taho.

Tällöin kunnossapidon laiminlyönnistä yksittäinen kadunkulkija voi hakea korvauksia ensisijaisesti tien omistajalta, joka voi vyöryttää vastuun omalle sopimuskumppanilleen sopimusrikkomuksen perusteella.

Tienkäyttäjän linja on avoinna ympäri vuorokauden numerossa 0200 2100.