"Jokaisella syväraumalaisella pitää olla paatti" – Eurajoen kristillisellä opistolla puuveneitä tehty jo 25 vuoden ajan

Eurajoen kristilliseltä opistolta puuveneitä on lähtenyt vesille jo 25 vuoden ajan.

Eurajoen kristillisen opiston veistämöllä on tuoreen puun ja tervan tuoksusta saatu nauttia jo 25 vuoden ajan, sillä ensimmäinen limisaumaisiin puuveneisiin keskittyvä kurssi järjestettiin opistolla vuonna 1994. Sen jälkeen puuveneitä on valmistunut Eurajoelta lähes kolmesataa.

Tämän lukuvuoden kurssilta ensimmäinen vene on jo laskettu vesille, suurin osa on vielä viimeistelyn alla.

Vuoden projekti

Puuveneen rakentaminen ei ole hätäisen hommaa. Pienemmän soutuveneen rakentamiseen uppoaa helposti 1 000 tuntia, isomman keskimoottoriveneen tekemiseen aikaa menee lähes tuplaten.

– Puuveneen tekemistä voi verrata omakotitalon rakentamiseen. Kun kaikki on kaartuvaa pintaa, aikaa menee paljon, Eurajoen opistolla opettajana toimiva Jaakko Korteniemi kertoo.

Korteniemi vetää kurssia yhdessä linjanjohtaja Pekka Viitasalon kanssa. Viitasalo toimi oppipoikana kurssin ensimmäisen vetäjän Kalle Nordlundin aikaan.

Luvialaisen Nordlundin suunnittelemia malleja käytetään kurssilla edelleen uskollisesti, ja rakennusmenetelmät ovat hyvinkin perinteitä kunnioittavia.

Usein kurssilaisilla on valmiina visio omasta veneestään. Aina se ei kuitenkaan aivan kohtaa omien taitojen kanssa.

– Yhdessä arvioidaan, mikä on realistista saavuttaa. Ainoa vaatimus kurssilaisille on, että on tottunut tekemään käsillään jotain ennestään. Harva on tehnyt aikaisemmin venettä, Korteniemi sanoo.

Tunnepuolen juttuja

Tämän vuoden kurssilla osallistujia on ollut kahdeksan. Se on maksimimäärä, mitä tilojen puitteissa kurssille voidaan ottaa mukaan.

Useimmat kurssilaiset asuvat lähiseudulla. Osa on tullut kauempaakin, jopa Jyväskylästä asti.Pääasiassa kurssille osallistuvat eläkeläiset, mutta mukana on ollut myös työelämästä välivuotta pitäviä ja taitojaan hiovia nuoria.Monelle paikalliselle veneenrakennus on tunnepitoista puuhaa, johon iskee kaipuu iän myötä.

– Monella täkäläisellä on muisto omasta papasta ja puuveneestä. Se taitaa mennä niin, että osalla se villitys on moottoripyörä ja osalla vene, Korteniemi naurahtaa.

Pojalle luvattua

Laitilassa asuva Esko Tähtinen on kurssilla lunastamassa vuosien takaista lupaustaan. Tähtisen pojalla oli kaverinsa kanssa aikoinaan puuvene, joka kärsi pahoja pakkasvaurioita. Mies lupasi tuolloin, että rakentaisi pojalleen uuden puuveneen, kun jäisi eläkkeelle.

Nyt Tähtinen on ollut puolitoista vuotta eläkkeellä ja työn alla on iso keskimoottorivene, joka on tarkoitus saada vesille vielä loppukesästä.

– Ei poika välttämättä lupaustani enää muista. Kurssille tulin joutilaisuuden välttämiseksi, eikä ole paikallaan tarvinnut juuri olla, Tähtinen vakuuttaa.

Raumalainen Jari Laiho työstää Tähtisen vieressä yhtä komeaa venettä kuin kurssitoverinsa. Laiho on rakentanut veneitä ennenkin, mutta paljon pienempiä. Yhden isomman puuveneen hän on aikaisemmin myös remontoinut.

Syväraumassa syntyneellä ja vuosien jälkeen sinne takaisin muuttaneella Laiholla on pätevä perustelu, miksi hän on uhrannut lukuisia tunteja juuri veneen rakentamiselle.

– Kun olin lapsi, sanottiin, että jokaisella syväraumalaisella pitää olla oma paatti. Nyt minä sitä sitten teen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut