Jokiuomissa kuohuu ja järvet ovat piripinnassa – jopa ennätyksiä on rikottu

Vettä riittää nyt Rauman seudun jokaisessa vesistössä.

Lapinjoen vesistön runsasvetinen tilanne näkyy nyt perinteiseen tapaan Saarnijärveä ympäröivillä pelloilla. Niillä viihtyvät myös yhä muuttoa tekevät joutsenet.

Rauman seudun järvissä ja joissa riittää nyt vettä enemmän kuin tarpeeksi.

Märän syksyn vuoksi virtaamat ovat kasvaneet varsinkin viime päivinä hyvin voimakkaasti. Vielä viime viikolla ennusteet näyttivät siltä, että paikoin jopa 2000-luvun ennätykset menisivät rikki.

Nyt ennusteet ovat maltillisempia, mutta vesistöt ovat Suomen ympäristökeskuksen (Syke) vesistötietojen perusteella silti piripinnassa.

Roimaa kasvua

Esimerkiksi Eurajoen Pappilankosken virtaama kasvoi viime viikon loppupuolella yli kaksinkertaiseksi muutamassa päivässä.

Kun virtaama oli vielä loka-marraskuun vaihteessa runsaat kymmenen kuutiometriä sekunnissa, oli lukema maanantaina yli 35 kuutiota. Se on enemmän kuin kertaakaan marraskuun ensimmäisellä viikolla vuonna 1985 alkaneen tilastoinnin aikana.

Virtaaman pitkäaikainen mediaani on tähän aikaan vuodesta selvästi alle kymmenen kuutiometriä sekunnissa.

Tulvaraja lähellä

Euran keskustassa jokiveden pinta lähestyi viikonvaihteessa jo tulvarajaa eli 31 metriä niin sanotussa N60-tasossa. Pinta alkoi kuitenkin laskea sunnuntain ja maanantain aikana.

Eurajoki saa vetensä Pyhäjärvestä, jonka pinta on selvästi ajankohdan keskitasoa ylempänä.

Jokea "syöttää" myös Köyliönjärvestä laskeva Köyliönjoki. Köyliönjärven pinta on selvästi ajankohdan keskiarvoa ylempänä, ja Syke on antanut järvelle huomautuksen korkeasta vedenpinnasta.

Lasku alkaa

Tilanne on samansuuntainen myös Lapinjoen vesistössä.

Koskeljärven pinta on nyt hieman korkeammalla kuin se on ollut marraskuun alussa vuosikymmeniin. Tilasto alkaa vuodesta 1991.

Eroa ajankohdan keskimääräiseen järven pinnan korkeuteen on noin 25 senttimetriä.

Lapinjoen virallinen mittauspiste sijaitsee Ylinenkoskella, jossa vedenpinta on ollut nousussa loka-marraskuun vaihteessa saakka. Tänä aikana taso on noussut yli puoli metriä.

Syken ennusteiden mukaan pinnat ja virtaamat alkavat kuitenkin nyt laskua.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut