Joko päästään pian hääkakkua leikkaamaan isommalla porukalla?

Toivo virisee hääjärjestäjien mielissä. Kevääksi ja kesäksi on varattu juhlatiloja. Moni hääjuhla siirtyi viime vuodelta.

Siitä on pian vuosi, kun Kollan Kalliopirtillä viimeksi tanssittiin sadan hengen häitä. Viime keväänä monet häät jouduttiin siirtämään tälle vuodelle, ja se näkyy tämän vuoden varauskalenterissa, kertoo Marja Palonen Nihattulan nuorisoseurasta.

– Ensimmäisiä varauksia on helmikuussa ja maaliskuussa, kummassakin on jo kaksi viikonloppua varattuina. Siellä on sekä syntymäpäiviä että häitä.

Vielä vilkkaampaa on kesällä. Varauskalenterissa jokainen viikonloppu toukokuun alusta elokuun loppuun on täynnä. Varaukset ovat lähinnä hääpareilta ja osa sellaisilta, jotka olivat suunnitelleet pitävänsä häät jo ennen koronaepidemian alkua.

Vielä ei Palonen uskalla innostua liikaa.

– Juhlien toteutuminen on täysin kiinni ensi kesän koronatilanteesta. Noudatamme toiminnassamme Rauman kaupungin koronarajoituksia.

– Ei voi muuta kuin odottaa ja katsoa, miten rokotukset alkavat vaikuttaa. Pientä lohtua tuo se, että moni muu järjestäjä on ihan samassa tilanteessa.

Varauksia jo kesälle 2022

Salamakalliolla tanssitaan ensi kesänä häitä normaaliin tapaan, jos kaikki sujuu hyvin. Myös vuoden 2022 kesälle on jo varauksia, mikä ei ole ihan tavanomaista, toteaa Lapin Salaman puheenjohtaja Seppo Ala-Siuru.

– Mutta kukaanhan ei tiedä, mitä koronatilanteessa tapahtuu.

Viime kesäkuussa peruuntui muutama hääjuhla koronan takia, mutta heinäkuusta eteenpäin varaukset pitivät ja juhlat järjestettiin.

Lue lisää hääaiheisia juttuja sunnuntain 17.1. Länsi-Suomesta.

Kahden päivän häät ja muita luovia ratkaisuja

Viime keväänä ja alkukesästä tilauksia peruuntui luonnollisesti koronan takia todella paljon, kertoo Johanna Vuoriaho Ahoska Cateringista.

– Heinäkuussa ja elokuussa juhlia ja tilaisuuksia pystyttiin järjestämään lähes normaalisti. Syksyllä taas juhlien järjestäjät joutuivat todella pohtimaan, mitä tehdä.

Vuoriaho kertoo, että eräs hääpari jakoi häät kahdelle päivälle. Osa siirsi suosiolla juhliaan seuraavaan kesään ja osa järjesti juhlat suositusten mukaan vain pienelle väkimäärälle.

– Loppuvuonna tilaisuuksia järjestettiin, mutta henkilömäärät pienenivät radikaalisti. Esimerkiksi alun perin sadan hengen häät toteutettiin 10 hengen pienenä juhlaruokailuna.

– Ensi kesälle on sekä siirrettyjä että uusia varauksia, mutta vielä on myös vapaita ajankohtia. Ymmärrettävästi ihmiset ovat nyt varovaisia.

Varovaisuutta ilmassa

Laura Avikainen Fresco-ravintoloista kertoo, että asiakkaat ovat nyt hyvin varovaisia. Tilaisuuksia perutaan lyhyellä varoitusajalla, ja moni suunnittelee juhlia suosiolla jo ensi syksyyn ja vuoteen 2022.

– Ensi kesältä ei kannata vielä kovaa häämyyntiä odottaa, Avikainen toteaa.

– Tai tietysti jos korona yhtäkkiä häviää, tehdään päätökset lyhyellä varoitusajalla ja bileet laitetaan pystyyn.

Frescossa nähdäänkin, että nyt on paljon paineita järjestää jo kertaalleen siirrettyjä juhlia, mutta koronatilanne siirtää monen haaveet tulevaisuuteen.

Tärkeät ihmiset paikalla

Tilanteen mukaan mennään, tiivistää Maija Sinervaara Tallbo-ravintoloista.

– Alkuvuoden ja kevään häätilaisuuksia on siirretty toiseen ajankohtaan joko syksyyn tai sitten tilaisuuden pitoaika katsotaan tilanteen mukaan, kun korona rauhoittuu.

Viime kesän häitä on Sinervaaran mukaan siirretty tulevalle kesälle ja syksylle.

Varovaisuus on hänen mukaansa täysi ymmärrettävää.

– Hääparille on tärkeää, että heille tärkeät henkilöt pääsevät juhlimaan heille merkityksellistä päivää. Moni ei uskalla ottaa riskiä, että joku vieraista sairastuu.

Optimisia hääpareja

Siirtoja, varauksia ja uusia kyselyitä on. Toteutuvatko ne, sen näyttää aika, kertoo Janne Lohi Klapsakka Ravintoloista ja Aarnkarista.

– Viime vuonna juhannuksesta syyskuuhuun oli lähes jokaisena viikonloppuna häävaraus, mutta niille kävi miten kävi.

Tänä vuonna moni on hääpari on Lohen mukaan optimistisin mielin liikkeellä.– He ajattelevat, että korona on ensi kesänä jo ohi.

Elokuukin varattu

Ensi kesäkuussa Helmirannassa on vapaana enää muutama viikonloppu samoin kuin heinäkuussa, kertoo Rauman Lukon ravintolapäällikkö Jarkko Mäkinen.

– Elokuun viikonloput on jo kaikki varattu, mutta syyskuussa löytyy vapaata. Jos rajoitukset ovat vielä ensi kesänä voimassa, olemme kyllä valmiita tarvittaviin järjestelyihin, että juhlat saadaan järjestettyä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut