Jos elinikäinen harrastus ei nappaa – vapaaehtoinen voi olla myös pop-up tai digi

Moni järjestö ja yhdistys ajoi toimintaansa alas koronapandemian pahimpina aikoina. Ovet ovat taas avautumassa, ja samalla vapaaehtoisten tarve kasvaa.

Tilanne on tuttu monessa järjestössä ja yhdistyksessä. Pitkään mukana olleiden tilalle ei ole helppo rekrytoida uusia vapaaehtoisia, ja sama koskee maksavia jäseniä.

Kysyimme muutamalta toimijalta tunnelmia toiminnan taas alettua.

– Ydinporukka on ollut kauan mukana ja mekin tietysti vanhennutaan, tiivistää Rauman Ladun tiedottaja Piritta Auerlehto.Ladun toiminta perustuu kokonaan vapaaehtoistyöhön. Aktiiveja on reilut parikymmentä.

Auerlehdon mukaan Rauman Ladun vapaaehtoistilanne on kohtalaisen hyvä. Toimintaan on tullut mukaan muutamia uusia vapaaehtoisia.

– Mutta aina tarvitaan lisää tekijöitä!

Eniten vapaaehtoisia on Latumajan toiminnassa ja eri Metsämörri-ryhmissä. Vaikka tarvetta on kaikenikäisistä vapaaehtoisista, etenkin nuorempia toivotaan mukaan.

– Meillä on esimerkiksi frisbeegolf-rata, mutta huoltaja puuttuu.

Auerlehto tietää, että moni epäröi koska ei halua sitoutua toimintaan pitkäksi aikaa. Pelko on turha.

– Enää ei tarvitse miettiä, että pitää sitoutua seuraavaksi 50 vuodeksi.

– Pop-up-vapaaehtoisuus eli että osallistuu väliaikaisesti, silloin tällöin tai kun itselle sopii, on hieno tapa olla mukana toiminnassa. Pop-up onkin ollut selvässä kasvussa.

Päivätyötä opettajana tekevä Piritta Auerlehto on ollut vapaaehtoisen Rauman Ladussa reilut kymmenen vuotta. Hän aloitti Metsämörri-toiminnassa ja on nykyään on hallituksen jäsen ja vastaa tiedottamisesta.

Vapaaehtoistyötä diginä

Rauman seudun työnhakijoiden toiminnassa on mukana satakunta vapaaehtoista, heistä aktiivisia viitisenkymmentä.

Palveluohjaaja Ninni Viitasen mukaan tilanne on hyvä, mutta ydinjoukko alkaa ikääntyä.

– Nuoria eli noin nelikymppisiä olisi kiva saada mukaan toimintaan.

Viitanenkin kannustaa ajattelemaan vapaaehtoisuutta uudella tavalla. Elinikäisen sitoutumisen sijaan väliaikainen vapaaehtoisuus ja myös digivapaaehtoisuus ovat nousussa.

– Vapaaehtoistyötä voi tehdä myös etänä, hän huomauttaa.

Rekrytointi kassalla

Rauman seudun työnhakijat saavat uusia vapaaehtoisia esimerkiksi nettisivujen kautta tai ottamalla yhteyttä toimistoon. Muitakin teitä on.

Ninni Viitanen kertoo, kuinka oli marketissa ostamassa neulelankoja Lahjoita lapaset -keräykseen. Hän meni kassalle kahden täyden lankakassin kanssa.

Kassa ihmetteli, aika paljon lankoja. Keskusteluhetki päättyi siihen, että Viitanen oli rekrytoinut kassan mukaan kampanjaan.

Äskettäin selvisi, että tämä oli viimeisen vuoden aikana neulonut melkoisen määrän lapasia ja villasukkia hyvään tarkoitukseen.

Uuden uran alku

Ninni Viitanen aloitti työt Rauman seudun työnhakijoissa vapaaehtoisena. Hän kysyi edeltäjältään, että jos joskus on tarvetta vapaaehtoiselle, voisin tulla ohjaamaan vesijumppaa.

Siitä on nyt viisi vuotta. Vapaaehtoistyön kautta löytyi lopulta uusi työ ja ura.

Viitanen tekee edelleen vapaaehtoistyötä, mutta omalla tavallaan. Hän auttaa iäkästä naapuria ja kerää vähävaraisten perheiden lapsille vaatteita ja liikuntavälineitä.

– Eikä voi unohtaa, että onhan sekin talkoo- ja vapaaehtoistyötä, kun on mukana lasten jääkiekkoharrastuksessa.

Tehtävä räätälöidään

Vapaaehtoistyö voi olla kertaluonteista tai säännöllistä myös Rauman Seudun Katulähetyksen toiminnassa.

Kehittämispäällikkö Rebekka Ylénin mukaan toiminta oli käynnissä myös korona-aikana supistetusti rajoituksia noudattaen.

Rajoitusten takia vapaaehtoisiakin oli toiminnassa vähemmän.

– Nyt kun rajoituksia on höllennetty, heitä kaivataan lisää.

Parinkymmenen aktiivisen vapaaehtoisen joukko kaipaa Katulähetyksessäkin lisää tekijöitä. Vapaaehtoiset esimerkiksi lukevat ääneen Länsi-Suomea ja Raumalaista Satakunnan näkövammaisille. Lukijoita on, mutta akuutin tilanteen tultua sijaisia ei ole helppo saada.

– Lukupalveluunkin voi tulla mukaan vaikka vain vähäksi aikaa. Sama koskee esimerkiksi ruokakassien täyttämistä, Ylén vinkkaa.

Hän korostaa, että kaikkea toimintaa johtavat palkatut työntekijät. Kynnys vapaaehtoisuuteen on matala.

– Mikäli vähänkin on sellaista ajatusta, että vapaaehtoistyö kiinnostaa, kannattaa olla yhteydessä. Työ on aina mahdollista räätälöidä itselle sopivaksi.

Rekrysivusto auttaa alkuun

Vapaaehtoisten rekrytoiminen koronan jälkeen on erittäin tärkeää nyt, kun erilaisia vapaaehtoistöitä pystytään jälleen tarjoamaan, sanoo Rauman seudun vapaaehtoistoimijoiden Valikkoryhmää vetävä diakoni Virve Järvinen Rauman seurakunnasta.

Eri-ikäisiä vapaaehtoisia tarvitaan hyvin erilaisiin tehtäviin.

Valikkoon kuuluu 12 paikallista yhdistystä ja toimijaa.

Osalla toimijoista on käytössä vapaaehtoisille tarkoitettu rekrytointisivusto.

– Vapaaehtoistyötä voi sitä kautta hakea paikallisesti, Järvinen vinkkaa.

Tällä hetkellä haussa on esimerkiksi ulkoiluapua ja lipaskerääjiä.

www.vapaaehtoistyo.fi

Sammuttajan työ vaatii sitoutumista

Monesti vapaaehtoistyö on matalan kynnyksen osallistumista ja mukaan meneminen helppoa.

Vapaapalokuntatyössä tilanne on toinen, sanoo Rauman VPK:n päällikkö Mikko Talvenmaa.

Prosessi vaatii sitoutumista, sillä ennen kuin pääsee mukaan hälytystehtäville, on tunnettava toiminta ja kalusto ja käytävä 60 tunnin kurssi.

– Lisäksi hälytyskelpoisuus edellyttää täysi-ikäisyyttä. Muuten ikärajaa ei ole vaan soveltuvuuden ratkaisee fyysinen kunto.

Naisosastoon liittyminen käy helpommin. Siellä kaivataan moniosaajia, jotka esimerkiksi järjestävät koulutusta, tapahtumia ja tietysti perinteistä kahvitusta tarpeen mukaan.

Rauman VPK hakee parhaillaan uusia vapaaehtoisia sekä hälytys- että naisosastoon ja järjestää aiheen tiimoilta avoimet ovet ensi tiistaina.

Noin 70 jäsenestä aktiiveja on viitisenkymmentä. Nuoriso-osastossa on reilut kymmenen jäsentä.

Kiinnostuneet ottavat yhteyttä eri tavoin. Yksi merkittävä tapa saada uusia jäseniä ovat Raumalle muualta muuttavat opiskelijat. Yksi heistä on aikoinaan Mynämäeltä tullut Inka Varjonen, joka nykyään johtaa nuoriso-osastoa.

Vaikka sitoutuminen on tärkeää vapaapalokuntatyössä, ei se rivijäseneltä vie lopulta aikaa kuin kahdesta viiteen tuntia viikossa, laskee hälytysosaston johtaja Tuomas Pietilä.

– Torstaisin meillä on harjoitukset, ja joka viikko yleensä on joku hälytystehtävä.

Rauman VPK:lla on palokuntasopimus Satakunnan Pelastuslaitoksen kanssa.

Miksi sitten kannattaisi ryhtyä vapaapalokuntalaiseksi?

– Tuomme ihmisille apua ja iloa. Lisäksi tässä harrastuksessa pystyy haastamaan itseään koko ajan eteenpäin, Tuomas Pietilä pohtii.

– Myös yhteisöllisyys on tärkeää. Olemme paljon tekemisissä myös harrastustoiminnan ulkopuolella, lisää Mikko Talvenmaa.

– Auttaminen, tiivistää kolmikon ajatukset Inka Varjonen.

Rauman VPK:n nais- ja hälytysosastojen työhön voi tutustua ti 21.9. klo 17–19 (Verkkovahe 1).

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut