Jos pitää tammikuussa taukoa, kiskoo kaksin käsin helmikuussa - 3 uskomusta tipattomasta tammikuusta

Joulun ja vuodenvaihteen juhlasesongin jälkeen moni laittaa korkin kiinni tammikuun ajaksi. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Tipattomaan tammikuuhun liittyy roppakaupalla uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry niputti tipattomaan liittyviä uskomuksia yhteen ja listasi myös samalla, mitkä uskomuksista eivät pidä paikkaansa.

Tipattoman tammikuun tavoitteena on EHYT ry:n mukaan herättää pohtimaan omaa suhdetta alkoholiin ja alkoholinkäyttöön. Tipaton tarjoaa tilaisuuden testata, millainen rooli alkoholilla omassa elämässä on. Se voi toimia myös kimmokkeena elämänmuutokseen.

MYYTTI: Pieni määrä alkoholia, esimerkiksi yömyssy ennen nukkumaanmenoa, on terveellistä ja hyvästä keholle.

Jo pieni määrä alkoholia vaikuttaa unen laatuun heikentävästi, eikä alkoholi sovikaan unilääkkeeksi. Alkoholi muuttaa unen rakenteen katkonaiseksi ja kevyeksi.

MYYTTI: Maksalle on vain haitallista pitää teennäinen tauko.

Alkoholin polttaminen on maksalle raskasta työtä. Alkoholittoman kuukauden aikana elimistö puhdistuu ja keho saa levätä. Maksavaurion riski kasvaa jo kun alkoholinkulutus on pidempään yli yli 2,5 alkoholiannosta vuorokaudessa. Kuukauden tauko antaa maksalle aikaa palautua.

MYYTTI: Jos pitää tammikuussa taukoa, kiskoo kaksin käsin helmikuussa.

Alkoholin sietokyky laskee kuukaudessa, joten määrät jäävät pikemminkin pienemmäksi tauon jälkeen. EHYT ry:n tekemän tutkimuksen mukaan 45 prosenttia tipattoman tammikuun viettäjistä palaa kuukauden jälkeen samoihin juomatottumuksiin kuin ennenkin tipatonta ja 44 prosenttia vastaajista jatkaa tipatonta myös helmikuun puolelle. Kysely toteutettiin keväällä 2016 ja siihen vastasi 983 henkeä.

Lisää aiheesta

Kysely: Lähes neljännes kokenut haittoja alkoholinkäytöstä lapsuudenkodissaan

Kauppalehti: Alko haluaisi myydä alkoholia kauppa-autoista

Nuoret odottavat vanhemmilta auktoriteettia alkoholiin liittyvissä asioissa