Jos uusien kuntosalitulokkaiden laskelmat pitävät kutinsa, Raumalla riittää asiakaspotentiaalia – "Uusi tarjonta synnyttää uusia kuntosalien käyttäjiä kaikille alan toimijoille"

Fressin toimitusjohtaja Hannu Välikoski uskoo, että asiakaskuntaa riittää.

Kuntosali Fressi avasi ovensa viime viikolla. Fressin yrittäjä Hannu Välikoski uskoo, että Raumalla riittää asiakkaita kaikille kuntosaleille. Näin uskovat myös muut, sillä ainakin kolme muuta ketjua havittelee siivuaan Rauman markkinoista. Raumalainen personal trainer ja liikuntaneuvoja Taru Laaksonen toimii Fressissä palveluvastaavana ja tekee myös omia ohjauksia. Kuva: Juha Sinisalo

Rauma sai viime viikolla uuden toimijan kuntosalien laajaan kirjoon, kun Fressi avasi ovensa Pick N Payn tiloissa maanantaina 16. tammikuuta.

Vaikka yrittäjiä on jo paljon, Fressin toimitusjohtaja Hannu Välikoski uskoo, että asiakaskuntaa riittää.

– Tällaisessa tilanteessa uusi tarjonta synnyttää uusia kuntosalien käyttäjiä kaikille alan toimijoille, mikä lisää koko alueen hyvinvointia ja terveyttä, Välikoski sanoo.

Samoin uskovat muutkin.

Levittäytymistä Rauman suuntaan havittelevat myös Ole.Fit, EasyFit sekä LadyLine -kuntosaliketjut. Ole.Fit on lisenssimalli, ja kaksi jälkimmäistä toimii franchising-periaatteella.

EasyFit ja LadyLine ovat Ab LL International Oy:n konsepteja. Ne ovat molemmat hakeneet aktiivisesti Raumalta yrittäjää viime vuoden lopulta asti.

Yrityksen toimitusjohtajan Jyrki Hannulan mukaan Rauma kuuluu laajentumisen suhteen ykköskategoriaan. Hän on vakuuttunut, että kaupungissa on riittävästi asiakaspotentiaalia.

– Uskon, että Raumalla päästään samoihin määriin kuin ennen koronaa, jolloin salilla kävi noin 15 prosenttia väestöstä. Tämä tarkoittaa Raumalla noin 6 000 harrastajaa. Tulevaisuudessa koko Suomessa päästään varmasti Ruotsin ja Norjan tasolle, joka on 20 prosenttia. Tällöin Raumalla potentiaalinen määrä on noin 8 000 henkeä, hän laskeskelee.

Hannula kertoo juuri itse vierailleensa Raumalla. Yhtiö on kartoittanut muun muassa alueen kiinteistöjä ja olemassa olevien kuntosaliyrittäjien ajatuksia konseptin alle siirtymisestä.

Toiveissa on löytää sopivat yrittäjät mahdollisimman nopeasti.

Mikä houkuttelee eniten asiakkaaksi?

Kuntosalit kilpailevat samoista asiakkaista, joten jokaisen uuden toimijan täytyy tuoda kaupunkiin jotain erilaista, mikä houkuttelee. Yksi avaintekijä on usein hinta.

Hannu Välikosken mukaan Fressin vahvuuksia ovat korkealaatuiset laitteet ja kokonaisvaltainen ihmisen hyvinvoinnin tuntemus.

Jyrki Hannula puolestaan kertoo EasyFitin olevan koko kansan kuntosali, johon ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa.

– LadyLinen vahvuus on selkeä: Se on vain ja ainoastaan naisille, Hannula sanoo.

Onko tällaiselle vain naisille suunnatulle konseptille kuitenkaan enää kysyntää?

– Jokin vuosi sitten LadyLine nosti uudelleen päätään. Se on turvallinen paikka aloittaa treenaaminen, ja toisaalta monikulttuurisuuden lisääntymisen myötä vain naisille tarkoitettuja paikkoja tarvitaan, Hannula huomauttaa.

Palveluvastaava itsenäinen yrittäjä

Suurin osa kuntosaliketjuista toimii franchising-yrittäjän periaatteella, ei kuitenkaan Fressi.

Hannu Välikoski on pyörittänyt perheyritystä veljensä kanssa lähes 20 vuoden ajan. Fressillä on 47 salia ympäri Suomen.

– Fressi-kuntosalit toimivat yhden ja saman emoyhtiön alla. Emoyhtiö investoi ja myy liikuntapalvelua, ja paikalliset yrittäjät myyvät keskuksissa osaamistaan, Välikoski kertoo.

Raumalla kuntosalin päivittäisestä toiminnasta vastaa paikallinen yrittäjä, joka valmennusten ja ohjausten lisäksi toimii keskuksessa palveluvastaavana.

Raumalainen personal trainer ja liikuntaneuvoja Taru Laaksonen löytyi tehtävään vain muutamaa päivää ennen avajaisia, mutta Välikoski on erittäin tyytyväinen.

– Hän on juuri oikeanlainen ihminen ja istuu Fressin arvoihin.

Aukiolo ympäri vuorokauden

Laaksonen itse kertoo paikan tuoneen toivotun muutoksen työhön. Nyt hän pystyy tarjoamaan asiakkailleen ohjauksiin siistin kuntosalin, jossa kokee olonsa kotoisaksi.

Työnsä puolesta laajasti Rauman salien tarjontaan tutustunut Laaksonen uskoo, että uudelle salille riittää kysyntää, sillä se palvelee tiettyjä asioita arvostavaa käyttäjäkuntaa.

Yksi eduista on Raumalla vielä ainoa laatuaan oleva ympärivuorokautinen aukiolo.

– Tämä on monelle tärkeää, että pääsee todella myöhään tai aikaisin aamulla treenaamaan ilman aukioloaikoja.

Laaksosen mukaan monet arvostavat myös uusia laitteita, ja jopa tulevat niiden perässä.

Kuntosalin asiakkuuteen liittyvät jutut hoituvat täysin verkossa, mutta Laaksonen kertoo auttavansa aina tarvittaessa.Toisille verkossa asioimisen mahdollisuus on enemmänkin edellytys.

– Onhan itsepalvelukassoillekin tietty käyttäjäkuntansa. Osa ihmisistä haluaa hoitaa asiat itsenäisesti kuntosalillakin, Laaksonen huomauttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut