Joulevangeeljum on joulukaupungin  kruunu – musiikkinäytelmässä joulun tapahtumiin miksataan Rauman historiaa

Esitys on sisällöltään perinteinen, mutta jotain uuttakin on, luonnehtii käsikirjoittaja-ohjaaja Arto Myllärinen.

Pyhän Ristin kirkko on Jouluevangeeljumin päätepiste. Joulukuun 17. esitettävän joulukuvaelman valmistelut ovat jo pitkällä, ja valmiiksi se hiotaan esitysviikolla. Käsikirjoittaja-ohjaaja Arto Myllärinen ja assistentti Ani Hassinen katsastivat paikkoja marraskuussa. Kuva: Juha Sinisalo

Pitsikaupungin joulun huipennus on Vanhaa Raumaa kiertävä musiikillinen jouluevankeliumi, joka esitetään yleisölle joulukuussa.

Käsikirjoitus on elänyt matkan varrella, mutta nyt se käsikirjoittaja-ohjaaja Arto Myllärisen mukaan on valmis.

Joosef enemmän esillä

Taiteellisia irtiottoja ei hänen mukaansa ole otettu, mutta jotain uutta jouluevankeliumissa on. Maria on raskaana, mutta Joosef ei ole lapsen isä. Tämä mietityttää Joosefia.

– Olen nostanut Joosefin aiempaa enemmän esille, se on sisällöllisesti uusi asia tarinassa, Myllärinen sanoo.

Kristillisen joulun tapahtumat yhdistyvät käsikirjoituksessa myös Rauman historiaan.

– Siitä on välähdyksiä, pieniä knoppeja eri kohtauksissa.

Ensimmäinen laatuaan

Myllärisellä on kokemusta isoista ulkoilmakuvaelmista, sillä hän on ollut muun muassa tekemässä pääsiäiseen sijoittuvaa Via Crusista Lappeenrantaan. Joulun tapahtumista kertovaa vaellusta ei sen sijaan ole aiemmin missään tehty.

– Rauma tekee tässä historiaa.

Vanhalta Raatihuoneelta lähtevässä kuvaelmassa on neljä pääkohtausta. Kierros kulkee Kalatorin ja Vanhan kirkon raunioiden kautta Pyhän Ristin kirkolle.

Kohtaukset toimivat ohjaajan mukaan yksinäänkin, jos vaeltaminen ihmismassan mukana ei ole mahdollista.

Uutta musiikkia

Jouluevangeeljumissa kuullaan muusikko Lasse Heikkilältä seitsemän uutta kappaletta. Heikkilä on myös säveltänyt uusiksi Isä meidän -rukouksen, jonka esittävät nuorisokuoro Melodina ja lukion kuoro.

Esityksessä kuullaan myös tuttua joulunajan musiikkia sekä vanha jouluvirsi, jonka Tapio Niemi on kääntänyt vanhalle Rauman kielelle.

Valmiiksi viikko ennen

Näytelmää ja sen osuuksia on harjoiteltu pitkin syksyä. Valmiiksi joulukuvaelma hioutuu viikko ennen h-hetkeä.

Esiintyjinä on iso joukko sekä ammattilaisia että harrastajia. Keskeisissä rooleissa ovat Venla Wallenius, Elina Vettenranta ja Kalle Virtanen. Heidän harjoittelukautensa Raumalla ajoittuu esitysviikolle joulukuussa.

Walleniuksella on kuvaelmassa toisen kertojan rooli. Kertojahahmot kulkevat ihmisjoukon mukana ja nivovat tarinaa yhteen.

– Katsojat pääsevät kokemaan yhteisen vaelluksen, eräänlaisen hiljentymisriitin tunnelmallisessa Vanhassa Raumassa.

Erityisen hienon esityksestä tekee se, miten moni siinä on mukana. Joukkovoimalla ja yhdessä tekemisellä on merkitystä, Wallenius sanoo.

Toista kertojahahmoa esittää tenori Kalle Virtanen. Hän kertoo aiemminkin olleensa mukana uskonnollisissa teoksissa.– Ulkoilmaevankeliumispektaakkeli sen sijaan on uusi tuttavuus.

Hän on vakuuttunut siitä, että ammattilaisten ja paikallisten harrastajien yhteistyönä syntyy esitys, jossa on vanhan ajan joulun henkeä.

– Se varmasti herättää raumalaisissa ylpeyttä kotipaikkakunnastaan Virtanen uskoo.

Elina Vetterannalla on kuvaelmassa Marian rooli. Hänkin puhuu ainutlaatuisesta esityksestä, joka tulee olemaan myös tekijöille hieno yhteisöllinen kokemus.

Haasteellinen ajankohta

Projektista vastaa kaupungin kulttuuripalvelut, jolle kuvaelma on ensimmäinen tämän kokoluokan tapahtuma.

– Ajankohta on haasteellinen, jos sattuu olemaan kova pakkanen tai lumisade. Äänentoisto joutuu koville, ja digitaaliset mikserit saattavat hyytyä kovassa pakkasessa, miettii museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari.

Oma urakkansa on esiintymislavojen rakentaminen. Ne ovat korkeimmillaan kuudessa metrissä, jotta kaikki näkevät tapahtumien kulun.

– Joudumme myös väliaikaisesti leventämään Raumanjoen ylittävää siltaa, että väkijoukko mahtuu kulkemaan riittävän nopeasti.

Kupari kiittelee raumalaisten innokkuutta osallistumiseen. Esityksessä on mukana vapaaehtoisia myös Rauman ulkopuolelta.

– Laulajia, soittajia ja näyttelijöitä on saatu kivasti mukaan. Edelleen on silti tarvetta taustajoukoille, Kupari vinkkaa.

Kiinnostusta Rauman ulkopuolella

Jouluevangeeljumista on kaksi esitystä 17.12. sekä kenraali päivää aiemmin. Yleisötavoitetta ei ole asetettu.

– Esitys on herättänyt paljon kiinnostusta myös Rauman ulkopuolella. Paikalla voi esitystä kohden olla 1 000–2 500 ihmistä, arvioi Risto Kupari.

Jouluevangeeljum

Käsikirjoitus ja ohjaus Arto Myllärinen

Musiikki Lasse Heikkilä

Roolihahmoja parisenkymmentä.

Raumalaisia kuoroja ja lauluyhtyeitä on mukana kahdeksan. Esityksen verokuoro on koottu yksittäisistä laulajista.

Kolme puhallinorkesteria (Rauman soittokunta, Rauman poikasoittokunta ja Pläkkploosarit).Lisäksi esitystä varten koottava bändi.

Esiintyjiä on riittävästi, mutta vapaaehtoisia otetaan vielä mukana taustajoukkoihin.

Kulkueen muodossa toteutettava musiikkinäytelmä esitetään Vanhassa Raumassa lauantaina 17.12. klo 16 ja klo 19. Esitykset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Myös kenraali 16.12. on yleisölle avoin.

Lue lisää jouluisia juttuja 23.11.2022 ilmestyneestä ja kaikkiin Länsi-Suomen levikkialueen koteihin jaetusta Joulu-lehdestä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut