Joulevangeeljumin tekijäkaarti pääsi jopa sillanrakennus-hommiin – pakkanen voi hillitä spektaakkelimaisuutta

Ainutlaatuisesta Joulevangeeljumista toivotaan Raumalle valtakunnallista vetonaulaa.

| Päivitetty

Joulevangeeljumin tähtinä ovat Elina Vettenranta Mariana ja Peter Mata Joosefina.

Rauman kaupungin museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kuparin kalenteri on ennen perjantain Joulevangeeljum-musiikkinäytelmän kenraaliharjoitusta tupaten täynnä.

Työpäivä alkaa aamukahdeksalta ja loppuu iltakymmeneltä, eikä aikaa ole välissä jäädä hengähtämään.

– Olemme ihmetelleet, että kukaan ei ole 2 000 vuoden aikana keksinyt tehdä evankeliumista vaeltavaa musiikkinäytelmää, mutta nyt ymmärrän sen, miksi kukaan muu ei ole tarttunut tähän.

– Olen tehnyt paljon kaikenlaisia tuotantoja, mutta en ole koskaan siltaa rakentanut. Nyt se piti tehdä Raumanjoen ylitykseen kapean Taarinsillan viereen, Kupari naurahtaa.

Pakkanen voi pitää orkesterit sisällä

Kuparin mukaan näytelmää tehtäessä pystytään rakentamaan vaikka väliaikainen silta, mutta säähän ei pystytä vaikuttamaan.

– Jo maanantain treeneissä Poikasoittokunnan pitäisi säestää Heikkilän Lassen sävellys, mutta puhaltimet eivät soi pakkasessa vireessä.

Kupari ja muu tekijäryhmä seuraakin sääennusteita herkeämättä. Ilmatieteen laitos ennakoi Raumalle perjantaiksi ja lauantaiksi noin neljän asteen pakkasta.

– Orkestereilla on suojapaikat ihan vieressä, joten ne voisivat olla sisätiloissa ihan viime hetkeen saakka ja hypätä soittamaan oman biisinsä. Ehkä torvet sen viisi minuuttia pakkasta kestävät. Mutta eivät yhtään pidempään.

Jos elohopea laskee kaksinumeroisille luvuille, otetaan käyttöön viimeinen vaihtoehto. Silloin orkesterit soittaisivat sisällä mikrofoneille, ja musiikki toistettaisiin kaiuttimilla kohtauspaikoilla.

– Sata puhaltajaa puuttuisi kokonaisuudesta, joten siinä menetettäisiin paljon visuaalisuudessa. Spektaakkeli tulee siitä, että ihmisiä on paljon liikenteessä, Kupari muistuttaa.

Tienviittakuorot ohjaavat yleisöä

Musiikkinäytelmä etenee Vanhassa Raumassa neljässä eri kohtauksessa: kierros alkaa Vanhalta Raatihuoneelta ja etenee Kalatorille, josta Josef (Peter Mata) ja Maria (Elina Vettenranta) etsivät majapaikkaa. Paimenet ovat kedolla Vanhan kirkon raunioilla. Viimeinen kohtaus näytellään Pyhän Ristin kirkon pihamaalla, jonne tulee iso esityslava.

Tuotannossa on mukana yhteensä noin 250 näyttelijää, soittajaa, laulajaa ja teknistä toteuttajaa.

Esiintyjiä on pääosien näyttelijöiden lisäksi monissa rooleissa. Kupari mainitsee, että kohtausten sisällä on erilaisia kuoroja, ja kohtausten välillä liikkuvan yleisön matkaa vauhdittaa laulava ”verokuoro”. Sen lisäksi ovat niin sanotut tienviittakuorot, joka terminä Kuparillekin uusi.

– Tienviittakuorot laulavat samaa kappaletta kerta toisensa jälkeen niin kauan, että kaikki ovat kävelleet kohdasta ohi ja tavallaan opastavat ihmisiä kohtauksesta toiseen.

Esimerkiksi kauppatorilta Kalatorille lähtiessä verokuoro aloittaa laulunsa, vanhan Filippon kulmalla Impromptum-kuoro laulaa Maa on niin kaunis -virttä ja Marelan portilla Senioriopettajien kuoro laulaa samaa virttä Tapio Niemen raumankieliseksi kääntämänä versiona.

Ohjaajalla on suuret odotukset

Ensi kertaa Suomessa toteutettavasta vaeltavasta evankeliumista toivotaan näyttävää myös yleisömäärältään.

Kupari kertoo yllättyneensä, kun kuuli Joulevaangeljumin käsikirjoittaja-ohjaajan Arto Myllärisen puhuvan jopa 15 000 ihmisen yleisömäärästä.

Hän oli tehnyt kärsimysnäytelmää Lappeenrannassa linnaraunioilla, jossa neljäntenä eli viimeisenä vuonna tapahtuma saavutti kyseisen kävijämäärän.

– Vanhaan Raumaan ei sitä väkimäärää mahdu. Joulurauhanjulkistuksessa on tori aivan täynnä, vaikka katsojia on vain 5 000.

– Jos pääsemme tuhanteen katsojaan per kohtaus, niin olen erittäin tyytyväinen, Kupari miettii.

Kupari muistuttaa, että tapahtumaa tehdään ensimmäistä kertaa. Jatkossa tapahtumaa on mahdollista kasvattaa monin tavoin.

– Toivotaan, että ainakin Rauman seudulla ihmiset lähtevät liikkeelle, mutta tässä on jatkossa elementtejä ihan valtakunnalliseenkin näkyvyyteen.

Yleisö liikkuu kulkueena kohtauksesta toiseen

Joulevangeeljum-musiikkinäytelmä täyttää Vanhan Rauman kadut lauantaina 17. joulukuuta kello 16 ja kello 19. Kenraaliharjoitus pidetään perjantaina 16. joulukuuta kello 16.

Musiikkinäytelmää voi seurata Vanhassa Raumassa neljältä katselualueelta, jotka ovat esitysjärjestyksessä Kauppatori, Kalatori, Vanhankirkonkadun ja Kalatorin alue sekä Pyhän Ristin kirkon ja seurakuntatalon piha-alue, jonne saavutaan Isopoikkikadun puolelta.

Yleisö liikkuu kohtauspaikalta toiselle verokuoron esiintyjien johtamassa kulkueessa, joka pysähtyy seuraamaan näytelmän kohtauksia.

Kupari muistuttaa, että tarinaan pääsee hyvin kiinni löyhälläkin evankeliumin tarinan tuntemisella. Käsikirjoitukseen on nivottu mukaan myös Rauman historiaa.

– Käsikirjoitus on rakennettu niin, että jo ihan yhden tai kaksi kohtausta näkemällä pääsee kiinni esitykseen.

– Jos on kylmä ilma tai liikkuminen kulkueessa ei onnistu, voi esimerkiksi katsoa ensimmäisen ja viimeisen kohtauksen tai sitten käydä katsomassa kenraalissa yhden kohtauksen ja esityspäivänä vaikka pari muuta, Rauman kaupungin museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari sanoo.

Yhden kohtauksen kesto on noin 15 minuuttia, jonka jälkeen siirrytään seuraavalle esityspaikalle. Musiikkinäytelmä kestää kokonaisuudessaan 1,5–2 tuntia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut