Joulu tulee Raumalle rajoitusten puitteissa – moni tuttu tapahtuma siirtyy sisältä ulos

Tapahtumista toteutuvat niin Kauneimmat joululaulut, Tonttujen yö kuin monet myyjäiset. Sisätiloista siirrytään ulos, ja niin tekee Posellin hyväntekeväisyysmyyjäisetkin.

| Päivitetty

Jos Rauman seudun koronatilanne pysyy nykyisen rauhallisena, joulu tulee lähes entiseen tapaan. Vanhassa Raumassa vietetään joulun avajaisia, on Tonttujen yö ja monia myyjäisiäkin valmistellaan jo. Kysyimme muutamilta joulun tapahtumia järjestäviltä yhteisöiltä, mitä ja miten joulua tänä vuonna vietetään.

Rakastunut Raumaan -yhteisön tapahtumakoordinaattori Heidi Ahvenainen kertoo, että joulukausi käynnistyy jo Pikimust Perjanda -tapahtumasta ensi viikon perjantaina.

Varsinainen joulutapahtumien aika alkaa Rauman joulun avauksella 4. joulukuuta, ja sitä seuraa viikon kuluttua Tonttujen yö. Valtaosa tapahtumista on torilla.

Suurin muutos viime vuoteen on se, että kaikki sisätapahtumat, kuten kuorojen esiintyminen Vanhan Rauman liikkeissä ja kahviloissa, on peruutettu.

– Kuoroja kyllä esiintyy joulutapahtumissa mutta pienemmissä kokoonpanoissa ja ulkotiloissa. Kaikki lasten esiintymiset on tänä vuonna jouduttu jättämään pois, Ahvenainen kertoo.

Sama kohtalo on joulupukilla. Pukki ei päivystä toimistossaan, vaan hänelle saa jutella turvallisen etäisyyden päästä toritapahtumien yhteydessä.

Ahvenainen luottaa siihen, että yleisö on varuillaan ja pitää omalta osaltaan huolen niin turvaväleistä kuin käsihygieniasta.

Jouluiseen tunnelmaan rajoituksilla ei ole vaikutusta, Heidi Ahvenainen vakuuttaa.

– Mutta luonnollisesti seuraamme koko ajan tautitilannetta ja teemme tarvittaessa muutoksia, jos viranomaiset niin määräävät.

Vähemmän yhteislaulua

Kauneimmat joululaulut -tapahtumia järjestetään tänä vuonna rajoitukset huomioiden, ja esimerkiksi yhteislaulua on aiempaa vähemmän. Osan lauluista esittää kuoro tai solisti tai sitä kuunnellaan urkuesityksenä.

Syynä on turvallisuus, selittävät Rauman seurakunnan viestintäpäällikkö Kanerva Kuisma ja lähetystyön koordinaattori Sanna Laukkanen.

– Jos rajoituksia ei tule lisää, joitakin lauluja voidaan laulaa yhdessä. Juontaja huolehtii siitä, että laulutilaisuus etenee suunnitelman mukaan, Kuisma toteaa.

Osallistujamääriä on rajoitettu. Kun esimerkiksi Pyhän Ristin kirkkoon mahtuu yleensä 500–800 ihmistä, on jokaisessa tilaisuudessa turvavälien takia käytössä sata paikkaa.

Joitakin tapahtumia voi seurata suorana lähetyksenä verkossa.

Kauneimpia joululauluja lauletaan tänä jouluna myös ulkona, esimerkiksi Rauman torilla ja Kulamaan laavulla. Joululaulutunnelmasta voi nauttia Uotilan joulupolulla 29. marraskuuta ja lasten tapahtumassa Meriristissä 13. joulukuuta.

Joululaulumaraton on sekin tänä vuonna hieman eri kuosissa. Kauneimpia joululauluja lauletaan 13. joulukuuta eri puolilla Raumaa. Päivä päättyy illalla torin yhteislaulutapahtumaan.

Torilla pidetään myös jouluaaton joulurauhan julistamisen jälkeinen hartaustilaisuus, joka yleensä on ollut Pyhän Ristin kirkossa.

Vain puolet tuotosta

Viime vuonna esimerkiksi Pyhän Ristin kirkossa joululauluja kävi laulamassa ja kuuntelemassa liki 1 800 ihmistä. Keräys tuotti Raumalla lähes 9 000 euroa. Koko Suomessa kirjattiin ennätystuotto eli 1 165 000 euroa.

Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan kolme viidestä suomalaisesta osallistuu Kauneimmat Joululaulut -yhteislaulutilaisuuteen useimmiten tai ainakin toisinaan.

Suomen Lähetysseuran varatoiminnanjohtaja Satu Kantola myöntää, että varainhankinta huolestuttaa. Lähetysseura on evankeli-luterilaisen kirkon kansainvälisen työn järjestö, ja se tekee työtä muun muassa haavoittuvien ryhmien ihmisoikeuksien ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden puolesta.

Kauneimmat joululaulut -tapahtumien keräystuotto on järjestölle merkittävä tulonlähde. Tuottojen hiipuminen tarkoittaisi monien hankkeiden kariutumista.

Kaikki keinot on otettu käyttöön, Kantola toteaa. Lahjoittaa voi nyt myös nettisivujemme kautta, mobiilimaksusovelluksella tai tekstiviestillä.

– Olen tyytyväinen, jos saamme puoletkin viime vuoden miljoonatuotosta.

Posellin hyväntekeväisyysmyyjäiset torilla

Raumalaisten järjestöjen hyväntekeväisyysmyyjäiset on jo vuosia pidetty Posellissa. Myyjäiset pidetään nytkin marraskuun viimeisenä lauantaina. Posellin sijaan paikka on Rauman tori.

Idea syntyi, kun järjestöt pohtivat, pitäisikö tapahtuma peruuttaa. Näin vuosikymmeniä pitkä perinne saa jatkoa.

– Mukaan on tulossa lähes yhtä monta järjestöä kuin ennenkin, iloitsee Raija Marjomäki vetovastuussa olevasta Rauman Kokoomusnaisista.

Kahvion sijaan yhteismyyjäisissä on tarjolla on glögiä SPR:n Rauman osaston 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Samana päivänä pidetään myyjäiset myös muun muassa Eurajoella Vuojoen kartanossa.

Konsertti peruttu, myyjäisiä ei

Perinteiset joulumyyjäiset järjestetään TulesTalossakin eli entisessä Järjestötalossa juuri ennen itsenäisyyspäivää.

Asiasta käytiin jonkin verran keskustelua, kertoo Terhi Perkiö.

– Meillä on kuitenkin sen verran iso tila, että turvavälien pitäminen onnistuu.

Tapahtumassa on yleensä 25 myyjää, sekä yksityisiä että yhdistyksiä. Perkiö arvelee, että myyjiä on muutama vähemmän kuin yleensä.

Joulukonsertti sen sijaan on päätetty jättää pois tapahtumakalenterista.

Perkiö korostaa, että tautitilannetta seurataan koko ajan.

– Menemme päivä kerrallaan ja tehdään muutoksia, jos tulee rajoituksia."Turvavälit mahdoton tehtävä"

Joitakin myyjäisiä on myös peruutettu.

Kollan Kalliopirtillä on perinteisesti ollut runsaasti kävijöitä. Tänä vuonna tapahtumaa ei ole.

– Minkäänlaisten turvavälien järjestäminen olisi mahdoton tehtävä, kertoo Marja Palonen.

Myös Lapin Työväentalon joulumyyjäiset ovat tauolla.

– Emme tänä vuonna järjestä myyjäisiä, näin on johtokunta päättänyt koronatilanteen ja -ohjeistuksien takia, kertoo Veijo Aro-Heinilä.

Sekä Rauman Marttayhdistys että Rauman Lännen Martat kertovat, että joulumyyjäisiä ei tänä vuonna järjestetä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut