Joulumieltä vuodesta toiseen: Lasse Kataisen kalenterikuvissa on lämmin tunnelma

Katainen on kuvittanut Länsi-Suomen lukijoiden joulukalenterin jo 26 vuoden ajan.

Länsi-Suomen vuoden 2022 joulukalenterissa tonttujoukko ilakoi kuusen ympärillä. Lasse Kataisen kuvittamissa joulukalentereissa on hilpeä meininki, on pukki, muori ja tonttuja – ja aina myös sanomalehti. Se kuuluu vakiona kalenterikuvaan, milloin lehteä lukee pukki, joskus jopa joulukuusi.

– Lehti on kuvassa olennainen ja se pitää jotenkin kytkeä jouluun, Katainen sanoo.

Muutokset mediamaailmassa näkyvät myös joulukalenterissa. Vuoden 2016 kalenterissa lehteä on käytetty joulupaperina. Kuvassa joulupukki on äimänä, mutta ei hätää, onhan digi.

– Tähän ideaan olin oikein tyytyväinen.

Yksityiskohtien runsautta

Katainen on tehnyt kalenterikuvan lehdelle 26 vuoden ajan. Ensimmäiset joulukalenterit olivat Rauma-aiheisia: kuvissa näkyi kirkkoa ja Kiikartornia.

– Ajattelin tuolloin, että voi helkkari, enhän ole edes koskaan käynyt Raumalla, tuolloin Rovaniemellä asunut Katainen muistaa päivitelleensä.

Lehden levikkipäällikkö lähetti postissa tukun Rauma-aiheisia kuvakirjoja. Myöhemmin Katainen lähti myös käymään Raumalla.

Sittemmin joulukalenterista jäi pois Rauma ja tilalle tuli yleisempiä jouluaiheita. Keskeistä on joulutunnelman välittäminen.

– Joulukalenteri on monessa paikassa esillä useita viikkoja, siksi kuvituksessa on paljon yksityiskohtia, joita ei ensi katsomisella ehkä huomaa. Kalenterin värityksessä käytän paljon lämpimiä värisävyjä, Katainen kertoo.

Pukki gondolihississä

Kuvan hän suunnittelee tarkkaan ennakkoon ja maalaa sen valmiiksi akvarelleilla. Maalausvaiheessa ei enää ole varaa virheisiin.

– Teen ensin luonnoksen hahmoista, jonka jälkeen siirrän ne originaaliin ja väritän.

Hänellä on muodostunut oma systeemi kuvan tekemisessä.

– Joka toinen vuosi on ulkokuva, joka toinen sisä.

Tämän vuoden kalenterikuva on sisältä, viime vuonna pukki matkusti kuvassa gondolihissillä. Pukki on nähty myös lehdenhaussa ja pilkillä.

Aiheita Katainen kertoo poimineensa sieltä täältä.

– Olen saanut aina vapaat kädet tehdä kalenterikuviin oman näkemykseni, mikä on ollut mukavaa.

Joulua kesähelteillä

Aluksi hän teki kalenterikuvaa kesäaikaan, mutta nykyään kuva valmistuu hyvissä ajoin jo alkutalvesta. Silloin pääsee hänen mukaansa virittäytymään joulutunnelmaan paremmin.

– Kesällä oikeaa fiilistä ei aina löytänyt.

Katainen ei ole koskaan pitänyt itseään erityisen jouluihmisenä, mutta myöntää, että kalenterikuvien tekeminen on vuosien saatossa tehnyt sellaisen.

Joulukirjeitä Japaniin

Katainen on vuosien varrella kuvittanut joulukalentereita muillekin, muun muassa partiolaisille. Hän on myös suunnitellut Joulupukin pajakylän logot Rovaniemelle.

Sen lisäksi hän on jo parinkymmenen vuoden ajan kuvittanut joulukirjettä Japaniin. Sen häneltä tilasi aikanaan Kimura Yoshitsugu, joka halusi tuoda lohtua Toshigin prefektuurin alueen lapsille tuhoisan tsunamionnettomuuden jälkeen. Asiakassuhde on säilynyt siitä saakka.

– Aluksi kirje tilattiin Suomesta, mutta myöhemmin Yohitsugu alkoi toimittaa kirjettä itse Japanissa.

Tämän vuoden kuvituksen Katainen on jo tehnyt.

– Aihe liittyy rauhaan kaiken tämän myllerryksen keskellä.

Kuvassa koristellaan kuusta lippusiimalla, jossa on eri maiden lippuja. Sillä Katainen kertoo halunneensa korostaa kansojen välistä ystävyyttä.

Joulupukinkirjeeseen liittyy hauska perinne. Katainen ja Yohitsugu ovat alusta saakka lähettäneet pieniä joulupaketteja toisilleen.

– Nyt ne ovat muuttuneet lahjoiksi lastenlapsillemme. Minä lähetän paketin hänen pojantyttärelleen ja hän minun tyttärentyttärelleni.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut