Joulurauha hiljentää suomalaiset joulun viettoon

Monen suomalaisen joulu alkaa virallisesti vasta jouluaattona puolenpäivän aikaan, kun Turku julistaa joulurauhan koko Suomeen.

Yle on radioinut joulurauhan julistuksen vuodesta 1935. Televisioon ensimmäinen itsenäinen ohjelma joulurauhan julistuksesta tehtiin vuonna 1983.

Mutta miksi valtakunnallisen joulurauhan julistaminen televisioidaan juuri Turusta? Monilla muillakin vanhoilla kaupungeilla on hyvin pitkät perinteet joulurauhan julistamisessa.

– Turun joulurauhan julistamisella on pisimmät perinteet Suomessa. Tämä katkeamattomana säilynyt perinne on ainutlaatuinen ylipäätään. Turussa on julistettu joulurauha keskiajalta lähtien, ja tekstikin on säilynyt samana. Yle lähettää sekä radiossa että televisiossa Turun joulurauhan julistuksen juuri siksi, Yle1:n ohjelmapäällikkö Airi Vilhunen perustelee.

Joulurauha julistetaan vuosittain myös muun muassa Raumalla, Porissa ja Uudessakaupungissa.

Raumalla vanhan raatihuoneen edustalla järjestettävällä tilaisuudella on pitkät perinteet. Joulurauha on julistettu raumalaisittain jo yli 300 vuoden ajan.

Rauma on saanut myös kerran kunnian toimia jouluisen juhlahetken radiointipaikkakuntana, sota-ajan jouluna vuonna 1943.

Ainoastaan talvisodan joulu vuonna 1939 teki katkoksen joulurauhan julistukseen niin Raumalla kuin Turussakin. Vihollisen pommikoneet surrasivat tuolloin molempien kaupunkien yllä, eikä julistukselle katsottu löytyvän sijaa epävarmana jouluaattona.