Joutsen jäissä, mutta milloin eläin tarvitsee apua?

Tämä nuori joutsen lähti pelastuslaitoksen palomiestä karkuun Raumalla maanantaina. Se pääsi itse avoveteen eikä ollut siis jäätynyt kiinni, vaikka liikkuminen hieman vaivalloista olikin. Tovi myöhemmin pelastuslaitos teki turhan reissun myös Mustalahdelle. Kuva: Esa Urhonen

Ihmiset soittavat nopeasti hätäkeskukseen ja haluavat pelastuslaitoksen paikalle, kun joutsen tai muu lintu pysyy paikoillaan ainakin pinnaltaan jäätyneessä vedessä.

Melko harvoin linnut lopulta ovat oikeasti pinteessä, tiedetään pelastuslaitoksilla. Tilanne on akuutti, koska pakkanen alkaa vaikuttaa varsinkin vesialueiden rantamilla.

Hätä voi kuitenkin olla todellinenkin. Esimerkiksi maanantaina Luvialla pelastuslaitos auttoi kuusi joutsenta irti jäästä, ja niistä kolme vietiin eläinlääkärille. Kolme päästettiin avoveteen. Uudenkaupungin Lokalahdella sen sijaan jouduttiin lopettamaan kaksi huonokuntoista nuorta joutsenta.

– Ennen soittamista kannattaa mennä katsomaan lähemmäs ja taputtaa vaikka käsiä yhteen, neuvoo Ala-Satakunnan päivystävä palomestari Harri Salonen.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.