Joutsenlahti ei käyttänyt virka-asemaansa väärin

Rikoskomisario Juha Joutsenlahti ei käyttänyt virka.asemaansa väärin järjestäessään valokuvatunnistuksen ja ryhmätunnistuksen rikoksesta epäillyn tunnuistamiseksi selvitettäessä Jukka Lahden murhaa heinäkuussa 2007.

Vaasan hovioikeus on hylännyt Joutsenlahtea vastaan nostetun syytten ja vapauttanut Joutsenlahden Satakunnan käräjäoikeuden hänelle määräämästä sakkotuomiosta. 

Myös asianomistajana toimineen miehen vaatimat kärsimys- ja oikeudenkäyntikulujen korvaukset hylättiin. Sekä rikoskomisario itse että Suomen valtio on vapautettu käräjäoikeuden tuomitsemasta korvausvelvollisuudesta.

Käräjäoikeus katsoi Joutselanhden syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttöön ja tuomitsi hänet 80 päiväsakkoon. Maksettavaa määrättiin 1 360 euroa.  Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan kärsimyskorvauksia 2 000 euroa ja oikeudenkäyntikuluja vajaat 7 000 euroa.

Asianomistaja oli vaatinut hovioikeudessa korvauksen korottamista 10 000 euroon. Hän koki joutuneensa esimiesasemassa olevan poliisin mielivallan kohteeksi. Myöhemmin syyttömäksi osoittautuneen miehen vangitsemismääräys perustui epävarmaan tunnistukseen.

Hovioikeuden mukaan rikoskomisarion sinänsä virheellinen menettelä tunnistusten perättäisestä järjestämisestä ei ole pidettävä tahallisena virkavelvollisuuden rikkomisena. Näyttöä tahallisesta lain vastaisesta toiminnasta ei ole. 

Valtio määrättiin lisäksi korvaamaan Joutsenlahden oikeudenkäyntikuluja kaikkiaan runsaalla 13 500 eurolla.