Juha Tapion musiikki veti Rauman kesäteatteriin – näin muut seudun kesäteatterit pärjäsivät

Kesäteattereille riitti yleisöä: Rauman kesäteatterin Kaksi puuta keräsi yli 17 000 katsojaa. Harrastajateattereista yleisömääränsä tuplasi Teatteriyhdistys Fake Sieravuoressa.

| Päivitetty

Kesäteattereilla oli Rauman seudulla hyvä kesä. Juha Tapion musiikki siivitti Rauman kaupunginteatterin kesäteatterin toiseksi parhaaseen kävijämääräänsä. Viikonloppuna esityskautensa päättänyt Kaksi puuta -musiikkikomedia keräsi Fåfängaan hieman yli 17 000 katsojaa. Kasvua edellisvuoteen oli 500.

Kävijämäärällä Rauman kesäteatteri ylsi toiseksi parhaaseen tulokseensa. Ennätystä pitää yhä vuoden 2013 Tankki täyteen -komedia 17 800 katsojallaan.

Kesäteatterin näytäntökausi jatkui toista kesää kesäkuulta elokuun puoliväliin saakka. Ratkaisu on onnistunut.

– Elokuun viimeiset viikonloput olivat lähestulkoon täynnä, markkinointipäällikkö Petteri Kangas teatterilta kertoo.

Heittämällä yli yleisötavoitteen

Hyvin meni myös harrastaja-teattereilla. Eniten kävijämääräänsä kasvatti raumalainen Teatteriyhdistys Fake musiikkikomediallaan Kaiken takana on nainen, jonka näki Euran Sieravuoressa 2 769 katsojaa.

– Yleisötavoitteemme oli 2 000 eli heittämällä meni sen yli. Ihan näin kovaa suosiota emme osanneet odottaa eli yllätys oli positiivinen, iloitsee tuottaja Jenna Karhula.

Kasvua viime vuoteen tuli reippaasti, sillä ryhmän edellinen esitys, Badding-musikaali, keräsi 1 500 katsojaa.

Yleisö onkin Karhulan mukaan löytänyt Sieravuoren kesäteatterin. Teatteriyhdistyksen suunnitelmissa on jatkaa siellä myös ensi vuonna.

– Keskustelut ensi kesästä ovat vielä kesken, mutta uskon, että molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä yhteistyöhön, ja edellytykset jatkolle ovat hyvät, Karhula valottaa.

Tasaista Tuiskulassa ja Kuivalahdella

Tutun tasaista jälkeä teki Tuiskulan kesäteatteri, jonka kotiseutudraamalla, Pekka Saariston kirjoittamalla Kotomaan vaaran vuaret -näytelmällä oli katsojia liki 5 000. Teatteri onkin vakiinnuttanut katsojamääränsä, eikä suuria vuosittaisia vaihteluja juuri ole.

– Yleisö on sateelta suojassa ja paikka on tuttu. Uusiakin katsojia olemme jonkun verran saaneet konserttien myötä, Susanna Salo-Kimppa teatterilta kertoo.

Kesäteatterilla järjestettiin kaksi konserttia, Waltteri Torikan ja Kyösti Mäki-Mattilan, joista molemmat olivat loppuun myytyjä.

Tyytyväisiä kesän yleisömäärään ollaan myös Kuivalahden kesäteatterissa Eurajoella. Markku Hyvösen Takinkääntäjä toi teatteriin rapiat 4 600 katsojaa, mikä oli hieman enemmän kuin edellisenä vuonna. Katsojapalautekin oli myönteistä.

– Olemme tyytyväisiä, sillä kilpailu katsojista on lähiseudulla aika kovaa, ohjaaja Tomi Aalto kertoo.

Ensi kesänä harrastajateatteri viettää 40-vuotisjuhliaan. Juhlavuoden esitykseksi on valittu Reijo Leinon 1980-luvulla kirjoittama Kievarin naiset.

Komedia kiinnosti Patolampiteatterissa

Myös Lapin Patolampiteatteri nosti Kalassa ja Pulassa -esityksellään hieman kävijämääräänsä edellisestä kesästä. Yleisöä harrastajateatterilla oli 2 600.

– Saimme tänä vuonna mukaan uusia, motivoituneita harrastajia, ohjaaja Anja Hämäläinen kertoo.

Nyt katseet on suunnattu jo syksyyn, ja teatterilla valmistellaan 25-vuotisjuhlailtamia, jotka järjestetään lokakuussa.

Farsseistaan tutuksi tullut Pyhämaan Suviteatteri Úudessakaupungissa keräsi katsojia tänä kesänä Mona Lehtolan ohjaamalla Vierasta viedään -esityksellään 2 200. Sitä teatterissa pidetään normituloksena.

Farssilla Puhtaana käteen puolestaan oli parituhatta katsojaa euralaisessa Pyhäjärvi Teatterissa.

Pyhämaan Nuorisoseuran näyttämölläkin katseet on suunnattu jo kohti talvea.

20 vuotta täyttävä harrastajateatteri juhlii Joel Elstelän kirjoittamalla dekkarinäytelmällä Murha mielen mukaan, jolla se kiertää tammikuussa muun muassa Raumalla, Eurassa ja Laitilassa.

Kiviä taskussa ei menestynyt

Turkulaisen Jo-Jo Teatterin esityskausi päättyi Kuuskajaskarissa Raumalla vasta viime viikonloppuna.

Viime vuosien menestysnäytelmä Kiviä taskussa ei tuonut suuliteatteriin yleisöä odotetusti, ja kävijämäärä jäi alle 800:n. Se oli teatterille selkeä pettymys, sillä vuoden 2018 esityksen, Katsastuksen, näki yli tuhat katsojaa.

– Katsojamäärä oli yllättävän huono, vaikka kappale oli hyvä, Anneli Larkia teatterilta kertoo.Yksi selitys heikkoon yleisömäärään on Larkian mukaan pieleen mennyt markkinointi.

–  Ehdimme jo aloittaa kesän markkinoinnin toisella tekstillä, joka sitten peruuntuikin.

Alun perin linnoitussaarelle kaavailtiin Juoppohullun päiväkirjaa, mutta kappale vaihdettiin, sillä se olisi vaatinut paljon enemmän näyttelijöitä kuin kahdelle roolihenkilölle kirjoitettu Kiviä taskussa.

Kaivolan kesäteatterissa Laitilassakin kuluva kausi oli yleisömäärältään edellistä ennätyskesää huonompi. Katsojia oli tänä kesänä hieman alle 3 000.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut