Kansanedustaja Juha Viitala pääsi museohommiin poliitikon museoharjoitteluviikolla Raumalla

Tuoreella kansanedustajalla on kulttuuriin mutkaton suhde.

| Päivitetty

Kansanedustaja Juha Viitala Raumalta on yksi niistä 50 poliitikosta, jotka osallistuvat tällä viikolla Museoliiton museoharjoittelukampanjaan. Häntä ohjeisti Rauman merimuseossa maanantaina museonjohtaja Anna Meronen.

Kansanedustaja Juha Viitalan (sd) fiilaajan ominaisuudet pääsivät käyttöön Rauman merimuseossa maanantaina. Kansanedustaja osallistui Museoliiton Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaviikkoon.

Viitalan tehtävänä oli museon merenkulkijoiden matkamuistovitriinin uudistaminen yhdessä museonjohtaja Anna Merosen kanssa.

– Tämä on enemmän tällainen romukauppa-ikkuna, kaiken ei tarvitse olla viivasuoraa, Meronen opasti.

Kansanedustaja ei pannut pahakseen vitriinin järjestelemistä ja sanoikin, että tutut kutsuvat häntä luonteeltaan hinkkaajaksi.

Työharjoittelua myös muualle

Työharjoittelupäivä museossa sai Viitalalta positiivisen vastaanoton.

– Todella jees, katsoin heti kalenterista tilaa, kun minua kysyttiin. Tällä tavalla tutustuu aiheeseen ja voi laajentaa omaa ymmärrystään ihan eri tavalla.

Samanlainen kampanja voisi hänen mukaansa toimia myös muilla aloilla, kuten sotealalla.

Kansanedustaja sai jo aamupäivällä tuhdin infopaketin raumalaisten museoiden toiminnasta. Viitala oli pannut merkille yhteistyön.

– Se korostuu, kun ollaan pienessä kaupungissa. Yhteistyö on museoiden välillä Raumalla hyvää ja monipuolista, hän sanoi.

Museokortti innostanut

Tuoreen kansanedustajan suhde kulttuuriin on mutkaton. Erityisesti Viitala kiittelee Museoliiton Museokorttia, joka on perheellä käytössä ensimmäistä kesää.

Kesän aikana käyntikohteina ovat olleet Raumalla Kirstin talo ja Marela sekä muualla Suomessa muun muassa Savonlinnan Riihisaari, Apteekkimuseo Turussa sekä Kiasman Tom of Finland -näyttely.

– Seuraavaksi olisi tarkoitus käydä Edelfelt-näyttelyssä. Kortti on vienyt museokäynnit aivan uudelle tasolle.

Kulttuurilla moninaiset hyödyt

Kulttuuria kansanedustaja pitää paitsi sivistyksellisesti, myös ihmisen hyvinvoinnin näkökulmasta merkityksellisenä.

Haaste hänen mukaansa on se, että kulttuurin hyvinvointivaikutuksia on haastavaa numeraalisesti mitata ja rahassa laskea.

– Kulttuuri kuuluu kaikille. Kulttuurin merkityksen ja sen moninaiset hyödyt aion huomioi- da myös uudessa työssäni ja nostaa keskusteluun, kansanedustaja lupasi.

Katsaus kulisseihin

Museoille poliitikoille suunnattu kampanjapäivä on merimuseon johtajan Anna Merosen mukaan hyvä konsepti kertoa museotoiminnasta ja tutustuttaa poliitikkoja siihen, mitä laitosten kulisseissa tapahtuu.

Toki halutaan myös vaikuttaa. Meronen nosti esille museoiden saamien valtionosuuksien indek- sin pitämisen nykytasolla sekä museokokoelmien digitalisaatioon tarvittavien resurssien kasvattamisen.

– Nykyisellä työtahdilla omat kokoelmamme on digitoitu kymmenen vuoden kuluttua, hän totesi.

Kansanedustajan työharjoittelupäivä Raumalla jatkui merimuseosta Rauman museon Vanhalle Raatihuoneelle, jonka restaurointisuunnitelmiin hän iltapäivällä tutustui. Valtakunnallisesti merkittävään, liki kolmen miljoonan hankkeeseen ollaan nyt hakemassa myös valtion rahoitusta.

Poliitikon museoharjoittelu -kampanjan perusajatus on kutsua poliitikkoja tutustumaan museon toimintaan käytännönläheisellä tavalla. Samalla tehdään näkyväksi museoiden toimintaa. Museovierailuilla tuodaan esille museotyötä ja koko Suomen kattavan museoverkoston yhteiskunnallista merkitystä.

Tilaisuuden järjestivät Raumalla toimivat ammatilliset museot: Rauman merimuseo, Rauman taidemuseo, Lönnströmin taidemuseo ja Rauman museo.

Kampanjaviikko järjestetään tänä vuonna valtakunnallisesti kahdeksatta kertaa. Tänä vuonna kampanjaan osallistuu yli 50 museota ja päättäjää ympäri Suomen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut