Juhannuksena lähteeseen kurkistetaan sulhasen ja viinan toivossa

Kokon poltosta alkaa taianomainen juhannusyö, jolloin uskomukset ja myytit elävät vahvana. Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella pyhät lähteet ovat olleet tyypillisiä riittipaikkoja.

Keskikesän juhla juhannus on täynnä lemmentaikoja ja -loitsuja. Kuinka moni tunnustaa joskus juosseensa alasti pitkin peltoa, keränneensä kukkia tyynyn alle tai kurkanneensa kaivoon?

Juhannustaiat elävät edelleen vahvoina perinteissä, joskin humoristisella otteella varustettuna. Mutta kun palataan kansanuskomusten alkujuurille, ei taikoja ole tehty samanlainen pilke silmäkulmassa, vaan luonnosta on haettu tosissaan vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja helpotusta vaivoihin.

Ja mikä olisikaan parempi aika taikojen tekemiseen kuin mystinen juhannusyö?

Helpotusta moneen vaivaanVarsinais-Suomen maakuntamuseon tutkija John Björkman kertoo pyhien lähteiden olevan olennainen osa Varsinais-Suomen ja Satakunnan kansauskomusta. Niistä on ennustettu tulevaa ja haettu parantavaa vettä.

– Uhrilähteistä haettiin vettä panttia, kuten rahaa tai sormusta, vastaan. Esimerkiksi äidit hakivat helpotusta synnytykseen panttaamalla sormuksensa. Synnytyksen jälkeen sormus haettiin takaisin. Jos erehtyi varastamaan lähteessä olevat rahat, seurasi siitä huono onni, Björkman kertoo.

Myöhemmin näiden parantavien lähteiden vettä on tutkittu, ja siinä on todettu esimerkiksi korkeampia mineraalipitoisuuksia, joilla voidaan selittää osittain veden terveysvaikutuksia.

Björkman toimii tutkijan työnsä ohella myös perinnetietoutta vaalivassa Taivaannaula ry:ssä. Yhdistyksen ylläpitämä Hiisi-hanke kartoittaa pyhiä luonnonpaikkoja. Pyhiä lähteitä lähialueella ovat olleet muun muassa Kettelin isolähde Pyhämaassa ja Orjapaaden uhrilähde Kokemäellä.

Juhannuksen alkulähteillä

Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella lähteet ovat kuuluneet oleellisesti myös juhannuksenviettoon. Niiden äärelle nuoriso kokoontui viettämään ajoittain railakkaiksikin yltyneitä juhannusjuhlia. Lähteestä varsinkin naimattomat naiset ennustivat tulevaa pariaan.

Miehillä motiivit lähteen löytämiseen olivat usein hiukan erilaiset.

– Uskomuksen mukaan lähteen vesi muuttuu yöllä viinaksi. Ja tavallaan se on pitänyt paikkansakin, sillä vanhoista taltioinneista on selvinnyt, että 1800-luvulla mummot myivät lähteiden luona viinaa ja meno muuttui välillä niin kovaksi, että poliisin piti tulla keskeyttämään juhlat.

Ken kokon kokoaa

Rannassa roihuava kokko on kuulunut alun perin Turun rannikon ja Itä-Suomen juhannusperinteisiin. Myöhemmin sitä on poltettu laajemminkin. Monien kallioiden tuleen viittaavat nimet kertovatkin entisaikojen kokkokallioista.

Kokko on perinteisesti ollut miehinen taidonnäyte, jonka näkyvyydellä kylät ovat kilvoitelleet keskenään. Välillä kokkoon piilotettiin seipään päässä oleva tervatyyny, joka roihahti hyvin näyttävästi, joskus huonoinkin seurauksin.

– Kokossa poltettiin symbolisesti vanhan vuoden jäänteet. Sinne laitettiin esimerkiksi vanhat veneen rämät, Björkman kertoo.Taianomaisen juhannusyön sanottiin alkavan kokon poltosta. Myös itse kokkoa on käytetty juhannustaikojen tekemiseen.

Esimerkiksi Nousiaisissa liekkeihin heitettiin pusseja. Se, miten pussit paloivat, ennusti tulevaa.

Kaksi koivua kotipihaan

Vaikka juhannus on aina ollut kaikkien juhla, on se liitetty ennen kaikkea nuoriin ja naimattomiin. Tulevan puolison lisäksi juhannuksena on ennustettu myös seuraavan vuoden työkuvioita.

Entisaikaan piiat ja rengit viskasivat vihdan tai vastan, miten sitä sitten kutsuikaan, saunan katolle. Oksien suunta osoitti, mihin palvelusväki tulisi seuraavana vuonna muuttamaan.

Yksi juhannusperinne on monella vielä tuoreessa muistissa, ja saattaapa osa sitä edelleen toteuttaakin.

– Perinteisesti pihaan on tehty kahdesta koivusta portti. Tämä todennäköisesti sukua sille, että häihin tehtiin vastaava portti, mutta yleensä kuusesta. Tämä on juhannusperinne, jota olisi kiva herätellä uudelleen henkiin, tutkija John Björkman toivoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut