Juhannus liikenteessä: suunnittele reitti ja varaa aikaa matkantekoon

Kun liikenne on vilkkaimmillaan, ajonopeudet saattavat laskea paikoitellen 20–30 km/h normaalia alemmiksi. Kuva: Kirsi Färm

Juhannusliikenteessä kannattaa varautua liikenteen jonoutumiseen. Liikennettä on useilla tieosuuksilla tavallista viikonloppua enemmän, joten matkaan kannattaa varata riittävästi aikaa.

Menoliikenteen vilkkain päivä on torstaina 20.6. ja paluuliikenteen sunnuntaina 23.6. Myös perjantaiaamupäivällä menoliikennettä on runsaasti, mutta selvästi vähemmän kuin torstaina.

– Esimerkiksi valtatiellä 4 liikennemäärät voivat olla kaksinkertaiset normaaliin torstain liikenteeseen verrattuna, kertoo liikenteenohjausyksikön päällikkö Mika Jaatinen ITM Finlandin tieliikennekeskuksista.

Kun liikenne on vilkkaimmillaan, ajonopeudet saattavat laskea paikoitellen 20–30 km/h normaalia alemmiksi.

– Juhannusliikenteeseen kannattaa lähteä mahdollisuuksien mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella. Lisäksi ajoreitti on hyvä suunnitella etukäteen. Esimerkiksi sellaiset reitit, joilla on tietöitä, ruuhkautuvat mitä suuremmalla todennäköisyydellä, Jaatinen jatkaa.

Juhannuksena liikenteen määrä on niin suuri, että pienikin liikennehäiriö voi saada nopeudet laskemaan ennustettua alemmaksi.

Menoliikenne on torstaina vilkkaimmillaan Etelä-Suomessa klo 12 ja 19 välillä ja pohjoisemmassa vielä myöhempäänkin. Suurimmat nopeuden alenemat osunevat valtatielle 9 Tampere-Orivesi välille, valtatielle 5 Lusi-Mikkeli sekä valtatielle 4 Helsinki-Lusi.

Paluuliikenne osuu sunnuntaihin 23.6 alkaen aamupäivästä ja jatkuu vilkkaana Etelä-Suomessa kello 20– 22 asti. Liikennemäärät ovat keskimäärin 40–50 prosenttia normaalia korkeammat. Nopeuden alenemia ja jonoutumista esiintyy etenkin valtatiellä 4 Jyväskylä-Helsinki, valtatiellä 5 Mikkeli-Lusi ja valtatiellä 9 Orivesi-Tampere. Nopeudet laskevat noin 20-50 km/h.

Tiedot käynnissä olevista tietöistä ja muista häiriöistä löytyvät Traffic Management Finlandin Liikennetilanne-palvelusta osoitteesta: https://liikennetilanne.tmfg.fi/

Poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta muistuttaa, että poliisi valvoo juhannusliikenteessä sekä perinteisesti että automaattivalvontalaittein. Valvonnan pääpaino on ajonopeuksissa, ohituksissa ja ajoetäisyyksissä.

– Juhannusaattona ja -päivänä on ohjelmassa lisäksi tehostettua rattijuopumusvalvontaa juhlapaikkojen ja ravintoloiden läheisyydessä, sekä myös vesiliikenteessä, Kallio huomauttaa.