Juhannuskokon polttamisessa syytä olla tarkkana – metsäpalovaroitus tai maanomistajan luvan puuttuminen estävät polttamisen kokonaan

Juhannuksen lähestyessä Suomen pelastusalan keskusjärjestö muistuttaa, että avotulen tekeminen on metsäpalovaroituksen aikaan kielletty.

Juhannuskokkoa tai muutakaan avotulta ei saa sytyttää metsäpalovaroituksen aikaan eikä ilman maanomistajan lupaa, muistuttaa Suomen pelastusalan keskusjärjestö Spek tiedotteessaan.

Vaikka kokon polttaminen on hieno kesäelämys, juhannuksen tulenkäyttö pitää suunnitella ja sitä pitää valvoa huolellisesti, tiedotteessa todetaan.

Avotulen sytyttämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Siksi esimerkiksi mökin vuokraaja ei voi omin luvin alkaa rakennella pientäkään kokkoa. Sytyttäjä on vastuussa siitä, ettei polttamisesta aiheudu vahinkoja.

Kuivuuden lisäksi myös tuuli saattaa estää kokonpolton. Ennen sytyttämistä on syytä tarkistaa, ettei tuuli puhalla esimerkiksi kohti metsää.

Äkillinen tuulenpuuska saattaa levittää liekit pitkällekin. Jos tuuli on voimakas, kokkoa ei kannata polttaa lainkaan. Jottei tuli karkaisi maastoon, kannattaa ympäristö myös kastella huolella.

Erityisesti lapsille kokko saattaa olla vaikuttava näky. Pienimmät juhannuksen juhlijat kannattaa pitää turvallisuudella etäisyydellä kokon kuumuudesta ja kipinöinnistä.

Kokonpolttajan turvallisuusvinkit

Lähde: Suomen pelastusalan keskusjärjestö

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut